RO: sprawne czy nie sprawne?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- junior
- Kontaktowanie:
RO: sprawne czy nie sprawne?
Wiam. Kupiłem filtr RO, wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że przelatująprzez membranę azotany. Zawsze wydawało mi się, że po przejściu przez membranę powinny być na zerowym poziomie, a u mnie ok. 5-10 mg/l. W kranie ok. 30-40mg/l. Sprzedawca twierdzi że membrana nie zatrzymuje do zera NO3. To jak jest u was? Kupilem sobie w sklepie litr wody zdemineralizowanej (to chyba też jest po filtrze RO) i test nie wykazuje w niej NO3 (poziom zerowy) a w tej z mojego filtra są. owiedzcie jak powinno być.
Niekoniecznie pech,
moje RO też przepuszcza trochę NO3, a jest nowe jak twoje. Poprostu taki feler tych nowych membran niewiadomo skąd (Chiny!?). Test NO3 Zooleka wskazywał mi 5-10 mg, a JBL tylko niewiele ponad 0 mg/l. Wniosek jest ich trochę, akczlwiek niewiele. U mnie w Puławach z kranu leci 10 mg/l NO3 wg wodociągów. Ja mam holendra więc mi to nie przeszkadza ale dla akwa z dyskami to może być problem.
Dodam że pozostałe parametry TwO TwW (0) i pH (6-6,5) są w normie dla RO.
moje RO też przepuszcza trochę NO3, a jest nowe jak twoje. Poprostu taki feler tych nowych membran niewiadomo skąd (Chiny!?). Test NO3 Zooleka wskazywał mi 5-10 mg, a JBL tylko niewiele ponad 0 mg/l. Wniosek jest ich trochę, akczlwiek niewiele. U mnie w Puławach z kranu leci 10 mg/l NO3 wg wodociągów. Ja mam holendra więc mi to nie przeszkadza ale dla akwa z dyskami to może być problem.
Dodam że pozostałe parametry TwO TwW (0) i pH (6-6,5) są w normie dla RO.