RO: sprawne czy nie sprawne?

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Aleks
junior
junior
Kontaktowanie:

RO: sprawne czy nie sprawne?

Post autor: Aleks » 01 lut 2007, 20:18

Wiam. Kupiłem filtr RO, wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że przelatująprzez membranę azotany. Zawsze wydawało mi się, że po przejściu przez membranę powinny być na zerowym poziomie, a u mnie ok. 5-10 mg/l. W kranie ok. 30-40mg/l. Sprzedawca twierdzi że membrana nie zatrzymuje do zera NO3. To jak jest u was? Kupilem sobie w sklepie litr wody zdemineralizowanej (to chyba też jest po filtrze RO) i test nie wykazuje w niej NO3 (poziom zerowy) a w tej z mojego filtra są. owiedzcie jak powinno być.

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 01 lut 2007, 22:12

U nas po RO NO2 i No3 = 0.
Z kranu leci NO3 = 40

Basia Gajowa

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 01 lut 2007, 22:23

W Gdyni z kranu zazwyczaj zero, więc i z RO mam zerowe.

Aleks
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Aleks » 01 lut 2007, 22:27

No właśnie tak też myślałem, więc chyba mam membranę uszkodzoną, w każdym razie nie do końca sprawną, choćsprzedawca zapiera się i udowadnia mi, że tak powinno być. Pierwsze RO i od razu niesprawne. Jak pech to pech.

mees
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: mees » 02 lut 2007, 08:32

Niekoniecznie pech,
moje RO też przepuszcza trochę NO3, a jest nowe jak twoje. Poprostu taki feler tych nowych membran niewiadomo skąd (Chiny!?). Test NO3 Zooleka wskazywał mi 5-10 mg, a JBL tylko niewiele ponad 0 mg/l. Wniosek jest ich trochę, akczlwiek niewiele. U mnie w Puławach z kranu leci 10 mg/l NO3 wg wodociągów. Ja mam holendra więc mi to nie przeszkadza ale dla akwa z dyskami to może być problem.
Dodam że pozostałe parametry TwO TwW (0) i pH (6-6,5) są w normie dla RO.

Ilona
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Ilona » 02 lut 2007, 15:53

Moja osmoza też niestety nie wyłapuje całych azotanów. Też mam wysokie w kranie - ok. 50 mg/l. Z osmozy wylatuje woda która ma maksymalnie 5 mg/l. Wydaje mi się, że tak poprostu jest że przy wysokim poziomie nie wyłapie wszystkiego.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”