PH
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Paweł - co do twardości węglanowej i kwasu, jest jak napisali poprzednicy.
Mierz ph wody przed wlaniem do akwa, bo ph zmiennym jest jak kobieta. To, jakie ph będziesz miał w akwarium, to jest wypadkowa wielu czynników, a nie tylko wartości ph wody do podmian.
Ph stabilizuje się na poziomie jakimś tam i zależy od: parametrów wody lanej przy podmianie, "obciążenia" zbiornika rybami(powiedzmy na skróty, że ilości wody przypadającej na rybę), częstotliwości podmian.
Podejrzewam też, że masz z jakiegoś powodu niedojrzałą biologię w filtrach. Jak pozwolisz im dojrzeć, to ph się ustabilizuje. Jednak aby mieć kwaśną wodę, twardość węglanowa musi być w okolicach zera(chyba że użyjesz CO2).
Polecam też zakwaszać wodę w sterylnym zbiorniku kwasem ortofosforowym - daje wg. moich spostrzeżeń stabilniejsze ph. Uprzedzam, że używam obydwu kwasów w różnych zbiornikach (HCl i H3PO4) żeby była jasność.
Jeszcze raz polecam zamontowanie stałego pomiaru ph w akwarium - wiele pozwala się to nauczyć o wodzie i wpływie "różnych czynników" na ph.
pozdr
Mierz ph wody przed wlaniem do akwa, bo ph zmiennym jest jak kobieta. To, jakie ph będziesz miał w akwarium, to jest wypadkowa wielu czynników, a nie tylko wartości ph wody do podmian.
Ph stabilizuje się na poziomie jakimś tam i zależy od: parametrów wody lanej przy podmianie, "obciążenia" zbiornika rybami(powiedzmy na skróty, że ilości wody przypadającej na rybę), częstotliwości podmian.
Podejrzewam też, że masz z jakiegoś powodu niedojrzałą biologię w filtrach. Jak pozwolisz im dojrzeć, to ph się ustabilizuje. Jednak aby mieć kwaśną wodę, twardość węglanowa musi być w okolicach zera(chyba że użyjesz CO2).
Polecam też zakwaszać wodę w sterylnym zbiorniku kwasem ortofosforowym - daje wg. moich spostrzeżeń stabilniejsze ph. Uprzedzam, że używam obydwu kwasów w różnych zbiornikach (HCl i H3PO4) żeby była jasność.
Jeszcze raz polecam zamontowanie stałego pomiaru ph w akwarium - wiele pozwala się to nauczyć o wodzie i wpływie "różnych czynników" na ph.
pozdr
- jociak
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Paweł Joć
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
- Kontaktowanie:
No właśnie przed minutą otrzymałem info od stanpitera że mój skalarek już prawie gotów. Sporo się zmieni teraz w moim życiu. Koniec latania z fiolkami, kropelkami itdkubamajer pisze:Jeszcze raz polecam zamontowanie stałego pomiaru ph w akwarium - wiele pozwala się to nauczyć o wodzie i wpływie "różnych czynników"

- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Tylko o rybach nie zapomnijjociak pisze:No właśnie przed minutą otrzymałem info od stanpitera że mój skalarek już prawie gotów. Sporo się zmieni teraz w moim życiu. Koniec latania z fiolkami, kropelkami itdkubamajer pisze:Jeszcze raz polecam zamontowanie stałego pomiaru ph w akwarium - wiele pozwala się to nauczyć o wodzie i wpływie "różnych czynników"

- jociak
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Paweł Joć
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
- Kontaktowanie:
No, jestem za jakimś wyróżnieniem przez zarząd. Przecie ten człek włożył tyle pracy w rozwój dyskomani (i elektroniki dyskomaniaków).Ruszył do przodu zastój techniczny w naszych akwariach i pozwolił przekonać się do elektroniki (w moim przypadku tak było) jako pomocy a nie obciążenia w procesie "kierowania" zbiornikiem.kubamajer pisze:Ach ten Stanpiter, w końcu medal jakiś dostanie
PS To nie jest słodzenie, to jest prawda.

- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Tak, jeszcze słowo i się rozpłaczę. Jeden medal już w życiu dostałem - do potrzymaniajociak pisze:No, jestem za jakimś wyróżnieniem przez zarząd. Przecie ten człek włożył tyle pracy w rozwój dyskomani (i elektroniki dyskomaniaków).Ruszył do przodu zastój techniczny w naszych akwariach i pozwolił przekonać się do elektroniki (w moim przypadku tak było) jako pomocy a nie obciążenia w procesie "kierowania" zbiornikiem.kubamajer pisze:Ach ten Stanpiter, w końcu medal jakiś dostanie
PS To nie jest słodzenie, to jest prawda.

A tak poważnie, nie przesadzajcie - cieszę się że, chociaż tyle dla kolegów z klubu mogę zrobić. Pozwolę sobie przypomnieć że jest to dzieło Leszka, i tylko dzięki niemu mamy "skalara"
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Im niższe ph, tym uboższa flora i fauna
. W ph 4.5 wiele z nękających paletki stworów odchodzi w niebyt, a ryby się cieszą.
Odrębną kwestią jest umiejętność bezpiecznego doprowadzenia do takiego ph w akwarium i utrzymanie go na tym poziomie, oraz zapewnienie czystości wody, bo w takim ph ryby chłoną wszelkie substancje jak gąbka i można z łatwością przytruć je choćby ..torfem. Wiem co mówię.
No i jest jeszcze kwestia - jak ryby zareagują na np. przypadkowe podniesienie ph, a mogą różnie..
pozdr

Odrębną kwestią jest umiejętność bezpiecznego doprowadzenia do takiego ph w akwarium i utrzymanie go na tym poziomie, oraz zapewnienie czystości wody, bo w takim ph ryby chłoną wszelkie substancje jak gąbka i można z łatwością przytruć je choćby ..torfem. Wiem co mówię.
No i jest jeszcze kwestia - jak ryby zareagują na np. przypadkowe podniesienie ph, a mogą różnie..
pozdr
Sama zjeżdża, w miarę gromadzenia się produktów przemiany materii. Inną sprawą jest fakt, ża przy sprawnie działającym plenum i małej ilości gnijących szczątków woda ma tendencję do wędrowania z pH w górę - bo nie ma jej co zakwaszać. Rozwiązaniem jest wówczas niezbyt dokładne sprzątanietuptus pisze:Jak można w miarę bezpiecznie ustabilizować Ph w granicy 4,5-5 pomijając różne ph-metry?? Wodę podmieniam na czyste RO , obie twardości dla testów są zerowe.
Aktualne PH-6

Rafał
- tuptus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotrek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki
Pewnie posypią sie na mnie gromy ale...
Akwa stoi 2 miesiące i sprzątałem w nim 2 razy
Wody nie podmieniam tylko dolewam to co odparuje.
Kupka po 1-2 dniach rozpada sie proszek i znika, pewnie jako zawiesina udaje się grzecznie w kierunku filtra
Ryb 18szt, karmione 7-8 razy dziennie (6x automat, 1-2 z reki mięskiem)
NO3 >5 a na ogół JBL 5w1 pokazuje 0
Podkwasić ją rozcieńczonym kwasem czy dać sobie spokój i niech samo się reguluje??
Akwa stoi 2 miesiące i sprzątałem w nim 2 razy

Wody nie podmieniam tylko dolewam to co odparuje.
Kupka po 1-2 dniach rozpada sie proszek i znika, pewnie jako zawiesina udaje się grzecznie w kierunku filtra

Ryb 18szt, karmione 7-8 razy dziennie (6x automat, 1-2 z reki mięskiem)
NO3 >5 a na ogół JBL 5w1 pokazuje 0

Podkwasić ją rozcieńczonym kwasem czy dać sobie spokój i niech samo się reguluje??
- tuptus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotrek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki
Podczas startu gdy akwa stalo puste przez prawie miesiąc dolewałem PG macro i sypałem co kilka dni odrobinę granulatu. teraz gdy baniak stoi z mieszkańcami od niecałych 2 miesięcy widzę jak dno bąbluje w miejscu plenum. Na piaskownicy gdzie ryby sa karmione i warstwa piasku jest cienka 1-3 cm po zruszeniu dna nie ulatniają się żadne gazy.
Wiem że akwa sie stabilizuje i za kilka miesięcy będę mógł powiedzieć że jest w pełni stabilne.
Z tym uzupełnianiem to jest troszkę inaczej. Gdy zauważę że w komorze pompy już poziom znacznie sie obniża odkręcam RO i idę spać albo do pracy, wracam to zakręcam. Średnio 2 w tygodniu. Ile się podmienia?? nie mam pojęcia ale średnio 6l/h ro daje jakieś 60l za każdym razem co w sumie daje 100-120 litrów tygodniowo czyli 20% wody (~600 netto wody w akwa)
Wiem że akwa sie stabilizuje i za kilka miesięcy będę mógł powiedzieć że jest w pełni stabilne.
Z tym uzupełnianiem to jest troszkę inaczej. Gdy zauważę że w komorze pompy już poziom znacznie sie obniża odkręcam RO i idę spać albo do pracy, wracam to zakręcam. Średnio 2 w tygodniu. Ile się podmienia?? nie mam pojęcia ale średnio 6l/h ro daje jakieś 60l za każdym razem co w sumie daje 100-120 litrów tygodniowo czyli 20% wody (~600 netto wody w akwa)