PH

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 19 paź 2007, 17:08

Paweł - co do twardości węglanowej i kwasu, jest jak napisali poprzednicy.

Mierz ph wody przed wlaniem do akwa, bo ph zmiennym jest jak kobieta. To, jakie ph będziesz miał w akwarium, to jest wypadkowa wielu czynników, a nie tylko wartości ph wody do podmian.
Ph stabilizuje się na poziomie jakimś tam i zależy od: parametrów wody lanej przy podmianie, "obciążenia" zbiornika rybami(powiedzmy na skróty, że ilości wody przypadającej na rybę), częstotliwości podmian.

Podejrzewam też, że masz z jakiegoś powodu niedojrzałą biologię w filtrach. Jak pozwolisz im dojrzeć, to ph się ustabilizuje. Jednak aby mieć kwaśną wodę, twardość węglanowa musi być w okolicach zera(chyba że użyjesz CO2).

Polecam też zakwaszać wodę w sterylnym zbiorniku kwasem ortofosforowym - daje wg. moich spostrzeżeń stabilniejsze ph. Uprzedzam, że używam obydwu kwasów w różnych zbiornikach (HCl i H3PO4) żeby była jasność.

Jeszcze raz polecam zamontowanie stałego pomiaru ph w akwarium - wiele pozwala się to nauczyć o wodzie i wpływie "różnych czynników" na ph.

pozdr

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 19 paź 2007, 20:20

kubamajer pisze:Jeszcze raz polecam zamontowanie stałego pomiaru ph w akwarium - wiele pozwala się to nauczyć o wodzie i wpływie "różnych czynników"
No właśnie przed minutą otrzymałem info od stanpitera że mój skalarek już prawie gotów. Sporo się zmieni teraz w moim życiu. Koniec latania z fiolkami, kropelkami itd :D

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 19 paź 2007, 21:51

jociak pisze:
kubamajer pisze:Jeszcze raz polecam zamontowanie stałego pomiaru ph w akwarium - wiele pozwala się to nauczyć o wodzie i wpływie "różnych czynników"
No właśnie przed minutą otrzymałem info od stanpitera że mój skalarek już prawie gotów. Sporo się zmieni teraz w moim życiu. Koniec latania z fiolkami, kropelkami itd :D
Tylko o rybach nie zapomnij :wink:

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 19 paź 2007, 22:46

Ach ten Stanpiter, w końcu medal jakiś dostanie ;).

pozdr

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 20 paź 2007, 08:10

kubamajer pisze:Ach ten Stanpiter, w końcu medal jakiś dostanie
No, jestem za jakimś wyróżnieniem przez zarząd. Przecie ten człek włożył tyle pracy w rozwój dyskomani (i elektroniki dyskomaniaków).Ruszył do przodu zastój techniczny w naszych akwariach i pozwolił przekonać się do elektroniki (w moim przypadku tak było) jako pomocy a nie obciążenia w procesie "kierowania" zbiornikiem.

PS To nie jest słodzenie, to jest prawda. :roll:

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 20 paź 2007, 18:33

jociak pisze:
kubamajer pisze:Ach ten Stanpiter, w końcu medal jakiś dostanie
No, jestem za jakimś wyróżnieniem przez zarząd. Przecie ten człek włożył tyle pracy w rozwój dyskomani (i elektroniki dyskomaniaków).Ruszył do przodu zastój techniczny w naszych akwariach i pozwolił przekonać się do elektroniki (w moim przypadku tak było) jako pomocy a nie obciążenia w procesie "kierowania" zbiornikiem.

PS To nie jest słodzenie, to jest prawda. :roll:
Tak, jeszcze słowo i się rozpłaczę. Jeden medal już w życiu dostałem - do potrzymania :wink:
A tak poważnie, nie przesadzajcie - cieszę się że, chociaż tyle dla kolegów z klubu mogę zrobić. Pozwolę sobie przypomnieć że jest to dzieło Leszka, i tylko dzięki niemu mamy "skalara"

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotrek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: tuptus » 04 sty 2008, 00:03

Jak wartość PH wpływa na mikrobiologię zbiornika??
Wszelkiego rodzaju żyjątka przyzwyczajają się do nowych parametrów wody np ph-4,5 czy jest im wszystko obojętne i dalej będą żyć swoim światem??

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 04 sty 2008, 02:35

Im niższe ph, tym uboższa flora i fauna ;). W ph 4.5 wiele z nękających paletki stworów odchodzi w niebyt, a ryby się cieszą.

Odrębną kwestią jest umiejętność bezpiecznego doprowadzenia do takiego ph w akwarium i utrzymanie go na tym poziomie, oraz zapewnienie czystości wody, bo w takim ph ryby chłoną wszelkie substancje jak gąbka i można z łatwością przytruć je choćby ..torfem. Wiem co mówię.
No i jest jeszcze kwestia - jak ryby zareagują na np. przypadkowe podniesienie ph, a mogą różnie..

pozdr

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: tuptus » 04 sty 2008, 09:42

Jak można w miarę bezpiecznie ustabilizować Ph w granicy 4,5-5 pomijając różne ph-metry?? Wodę podmieniam na czyste RO , obie twardości dla testów są zerowe.
Aktualne PH-6

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 04 sty 2008, 09:47

tuptus pisze:Jak można w miarę bezpiecznie ustabilizować Ph w granicy 4,5-5 pomijając różne ph-metry?? Wodę podmieniam na czyste RO , obie twardości dla testów są zerowe.
Aktualne PH-6
Sama zjeżdża, w miarę gromadzenia się produktów przemiany materii. Inną sprawą jest fakt, ża przy sprawnie działającym plenum i małej ilości gnijących szczątków woda ma tendencję do wędrowania z pH w górę - bo nie ma jej co zakwaszać. Rozwiązaniem jest wówczas niezbyt dokładne sprzątanie ;) i zaprzestanie/ograniczenie podmian. Metody na stałe ufiksowanie pH w podanym przez Ciebie zakresie nie znam - u mnie po prostu samo sobie stało na 5,2 (jeśli nie byłem pucusiem i nie moczyłem stale rak w akwa).

Rafał

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: tuptus » 04 sty 2008, 09:56

Pewnie posypią sie na mnie gromy ale...
Akwa stoi 2 miesiące i sprzątałem w nim 2 razy :)
Wody nie podmieniam tylko dolewam to co odparuje.
Kupka po 1-2 dniach rozpada sie proszek i znika, pewnie jako zawiesina udaje się grzecznie w kierunku filtra ;)
Ryb 18szt, karmione 7-8 razy dziennie (6x automat, 1-2 z reki mięskiem)
NO3 >5 a na ogół JBL 5w1 pokazuje 0 :shock:
Podkwasić ją rozcieńczonym kwasem czy dać sobie spokój i niech samo się reguluje??

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 04 sty 2008, 10:05

A ile litrów ma to akwarium? 1000?
No3 z pewniścią jest wyższe, skoro nie podmieniasz wody.
Odczekaj z pomiarem na pasku 1 minutę i wtedy sprawdź kolorek, się zaróżowi, albo zmień test, ten jest zawilgocony pewnie.

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: tuptus » 04 sty 2008, 10:12

200x60x60->720 litrów brutto, plenum 1/2 powierzchni dna, komin z biobalami 11 litrów + sump.
To tak pokrótce.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 04 sty 2008, 10:31

No to jakiś czas jeszcze masz szanse na niskie NO3 ... baniak spory i świeży.
Ale pomyśl o podmianach, zanim ruszy plenum bedą niezbędne, bez podmian wody NO3 i glony cię mogą zaskoczyć ... w następnych tygodniach, obym się mylił.

Awatar użytkownika
tuptus
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: tuptus » 04 sty 2008, 10:52

Podczas startu gdy akwa stalo puste przez prawie miesiąc dolewałem PG macro i sypałem co kilka dni odrobinę granulatu. teraz gdy baniak stoi z mieszkańcami od niecałych 2 miesięcy widzę jak dno bąbluje w miejscu plenum. Na piaskownicy gdzie ryby sa karmione i warstwa piasku jest cienka 1-3 cm po zruszeniu dna nie ulatniają się żadne gazy.
Wiem że akwa sie stabilizuje i za kilka miesięcy będę mógł powiedzieć że jest w pełni stabilne.
Z tym uzupełnianiem to jest troszkę inaczej. Gdy zauważę że w komorze pompy już poziom znacznie sie obniża odkręcam RO i idę spać albo do pracy, wracam to zakręcam. Średnio 2 w tygodniu. Ile się podmienia?? nie mam pojęcia ale średnio 6l/h ro daje jakieś 60l za każdym razem co w sumie daje 100-120 litrów tygodniowo czyli 20% wody (~600 netto wody w akwa)

Odpowiedz

Wróć do „Woda”