Zestaw obiadowy

Diety naszych ryb

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Arion

Zestaw obiadowy

Post autor: Arion » 13 kwie 2006, 22:08

Mam takie małe pytanko: jakie zestawy robicie swoim podopiecznym??
Z góry dziękuje za odpowiedź. Wiem, że jest to pewne uproszczenie i pewnie znając życie odeślecie mnie do książki "Zdrowe Dyskowce" tomII bo chyba z tego co wiem on poświęcony jest żywieniu (i dlatego zaczołem na nią zbierać). Lecz jak głosi przysłowie "Kto pyta niebłądzi" czy jakoś tak.

Pozdrowiam Arion

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 14 kwie 2006, 08:22

Pamiętaj że palety to mięchożercy i na granulatach ładnych nie odchowasz.
Unikaj pokarmów noszących nicienia i inne syfki tj. ochotka, wodzień itp.
Ja podaję: serce z dodatkami(6 odmian własnej roboty), małże, krylla, artemię, wazonkowca i granulaty jako dodatek.

Awatar użytkownika
Gixxer
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Gixxer » 14 kwie 2006, 10:40

Serce to podstawa ale najwazniejsze jest uroizmaicone karmienie.Wdg mnie bardzo wazna role odgrywaja tez płatki.Ja karmie Tetra Color ktora paletki uwielbiaja oraz z Tropicala Regular i D-allio plus i D-vital.Bardzo dobre efekty osiagnałem tez na spirulinie ale niestety tylko trzy z moich paletek nia nie gardza.Pozdro

MARIUSZ1
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: MARIUSZ1 » 14 kwie 2006, 11:09

Swoje paletki karmiłem do tej pory serduchem wołowym z dodatkiem czosnku i witamin oraz granulatami i płatkami. Co jakiś czas dawałem krylla i artemię. Po takim jadłospisie ryby rybki czuły się dobrze, rosły przystępowały do tarła. Około 2 tyg. temu postanowiłem urozmaicić dotychczasową dietę podając świeżą rybkę morską oraz krewetki. Po kilku dniach kilka sztuk zaczęło się ocierać o korzenie i trzepotać płetwami. Powiedzcie zatem czy to błąd karmić paletki rybami. Co im się stało ? Póki co myślę, że Arion weźmie pod uwagę moje eksperymenty z pokarmem rybnym. A skoro już jesteśmy przy objawach choroby moich rybek, to powiedzcie co to moze być ?

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 14 kwie 2006, 11:57

MARIUSZ1 pisze: Około 2 tyg. temu postanowiłem urozmaicić dotychczasową dietę podając świeżą rybkę morską oraz krewetki. Po kilku dniach kilka sztuk zaczęło się ocierać o korzenie i trzepotać płetwami. Powiedzcie zatem czy to błąd karmić paletki rybami. Co im się stało ? ?
Teoretycznie to nie błąd, ale np. w transporcie lub w sklepie ta morska rybka leżała razem z karpikiem i tu już teoretycznie mogło coś przeleźć.
Przyczyna może być też zupełnie inna np. przekarmiłeś rybki tą "flądrą" i podskoczyło Ci NO3 na co tak zareagowały dyski, albo pan w sklepie "odświeżał" czymś rybki.
itp.... itd....
Teraz zalecałbym zwiększyć podmiany i poczekać aż paletkom samo przejdzie, a martwiłbym się dopiero gdy objawy się nasilą mimo podmian.

compi
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: compi » 02 lip 2006, 22:00

Świeża rybka morska ? :) Masz akwarium na kutrze ?

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 02 lip 2006, 22:04

Jeki pisze:Pamiętaj że palety to mięchożercy i na granulatach ładnych nie odchowasz.
A z czego robia owe granulaty? Z trocin??
J-23

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Jeki » 03 lip 2006, 08:24

J-23 pisze:
Jeki pisze:Pamiętaj że palety to mięchożercy i na granulatach ładnych nie odchowasz.
A z czego robia owe granulaty? Z trocin??
J-23
Ciekawe czy w domu jadasz rosół z kury, kaczki itp. czy zadawalasz się Vifonem :wink: (chińskie zupki z Radomia :D )

Awatar użytkownika
margod
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: margod » 03 lip 2006, 09:08

MARIUSZ1 pisze:.... Po kilku dniach kilka sztuk zaczęło się ocierać o korzenie i trzepotać płetwami. Powiedzcie zatem czy to błąd karmić paletki rybami. Co im się stało ? Póki co myślę, że Arion weźmie pod uwagę moje eksperymenty z pokarmem rybnym. A skoro już jesteśmy przy objawach choroby moich rybek, to powiedzcie co to moze być ?
U mnie podobnie się zaczynało a skończyło się tak
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... highlight=

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 03 lip 2006, 09:12

Pamiętaj że palety to mięchożercy i na granulatach ładnych nie odchowasz.
O ile mi wiadomo to paletki zą raczej roślinożerne.

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 03 lip 2006, 13:02

czyli są wszystkożerne :)
a można im upichcić coś ze spisu http://klub.chip.pl/akwaria/akk/s_kk.html

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 03 lip 2006, 13:12

Nie wiem z definicji czy to ryby mięsożerne czy roślinożerne choć faktycznie jakoś mi utkwiło w głowie że palety to ryby mięsożerne.

Natomiast zdecydowanie z doświadczenia zauważyłem że mięso lubią o wiele bardziej niż inne rzeczy.Owszem moje jedzą również "nie mięso" np. lubią bardzo czereśnie :) (nie żart),jedzą arbuza itd. ale najlepsza reakcja i nerwowość jest jak daje im włąśnie mięso,a jak to mięso jest żywe to już jest "cyrk na kółkach" :D

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 04 lip 2006, 06:16

Mirek pisze: O ile mi wiadomo to paletki zą raczej roślinożerne.
W zasadzie to 50% na 50% z lekką skłonnością do przewagi białka zwierzęcego, czego nie stwierdza się raczej u Heckli.
W warunkach akwariowach najlepiej zachować proporcję: 60% składników pochodzenia zwierzęcego i 40% roślinnych. Ważne jednak, by były to różne składniki.

Przed tarłem i w czasie karmienia młodych, a także w okresie rekonwalescencji, warto zwiększyć do 70 - 80% składniki pochodzenia zwierzęcego.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 04 lip 2006, 10:01

vega1 pisze:Nie wiem z definicji czy to ryby mięsożerne czy roślinożerne choć faktycznie jakoś mi utkwiło w głowie że palety to ryby mięsożerne.

Natomiast zdecydowanie z doświadczenia zauważyłem że mięso lubią o wiele bardziej niż inne rzeczy.Owszem moje jedzą również "nie mięso" np. lubią bardzo czereśnie :) (nie żart),jedzą arbuza itd. ale najlepsza reakcja i nerwowość jest jak daje im włąśnie mięso,a jak to mięso jest żywe to już jest "cyrk na kółkach" :D
Coś mi się zdaje Sławku, że mamy ryby z jednego źródła, bo moje też preferują "żywca" a na drugim miejscu inne "dania mięsne". Z owoców zaś najbardziej im smakują .......... robaki ;)
Z podawanej mieszanki starannie oddzielają "mięcho" i wypluwają wszelkie "roślinne" dodatki :(
Pewnie przy okazji skubną co nieco "zieleniny" , ale na pewno nie stanowi to nawet 20 % ich pożywienia :(

Ambra pisze: .........
Przed tarłem i w czasie karmienia młodych, a także w okresie rekonwalescencji, warto zwiększyć do 70 - 80% składniki pochodzenia zwierzęcego.
Chyba, że moje paletki zaliczyc' można do obydwu podgrup, podkreślonych przeze mnie w wypowiedzi Andrzeja i same sobie zwiększają udział składników "zwierzęcych"? Wszak mają po kilka miesięcy( a więc są przed pierwszym tarłem ;) ), no i, jak na nowicjusza przystało, co pewien czas coś spierniczę w hodowli a one, bidule, z tego powodu ciągle niedomagają :(

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 04 lip 2006, 11:44

Ambra pisze:
W zasadzie to 50% na 50% z lekką skłonnością do przewagi białka zwierzęcego, czego nie stwierdza się raczej u Heckli.
W warunkach akwariowach najlepiej zachować proporcję: 60% składników pochodzenia zwierzęcego i 40% roślinnych. Ważne jednak, by były to różne składniki...........
Wiesiu, Ty też pewnie wolisz schabowego od sałaty............. ale długowieczność japońców i kilku innych nacji wynika z faktu, że jedzą dużo "korzonków".

Bardziej naukowo - długość przewodu pokarmowego dyskowców jest wieksza niż o ryb typowo drapieżnych, gdyż trawienie roślinek trwa dłużej jak mięcha. Już to winno przekonać, że nie tylko robaczki..............

Odpowiedz

Wróć do „Karmienie”