koledzy,kolezanki pomocy!!!!!!

Jak rozmnażamy nasze ryby

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 07 gru 2006, 08:20

Spokojnie pH metr też miałem przy sobie :-) A z konduktometrem to najpierw ja na "oko" przeliczałem uS/cm na twardość a potem Darek, więc jeżeli Janusz ta cyfra "na oko" bulwersuje to możesz mieć rację. U mnie w domu konduktometr w wodzie z kranu pokazuje 700 uS/cm a twardość mierzona testami krpoelkowymi to jakieś 27 ogólna i 18-20 węglanowa. Więc na szybko przeliczaliśmy nawet nie używając palców :-)

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 08 gru 2006, 04:35

Po prostu uwazam ze nie ma sposobu przeliczania uS na twardosc weglanowa i nie wolno tego robic w ten sposob bo wynik zawsze bedzie zly.
Mozesz jedynie przeliczyc uS na twardosc ogolna. Przelicznik jest powszechnie znany 30 us na 1stopien N ( niektorzy uwazaja za trzeba przyjac przelicznika 40 co tez jest OK bo konduktometr mierzy wszystkie sole)
W te tww 18-20 to tez mi sie nie chce wierzyc bo pomiar kropelkowy zwykle jest zle wykonywany ze wzgledu na bliskosc kolorow barwy zoltej. Tak czy owak tww zawsze odnosi sie wylacznie do ph i to jest najistotniejsze. Jesli dobrze znasz swoja wode to po wartosci ph bedziesz zawsze wiedzial jakie masz tww ale to jest potrzebne wylacznie do rozmnazania.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 08 gru 2006, 07:45

Zgadza się, twardość węglanmową mierzyłem testami kropelkowymi Zooleka, a ostatnie porównanie pomiarów twardości ogólnej i pH mierzonej tymi testami i miernikami wykazały totalną indolencję testów kropelkowych, które Darek po porównaniu po prostu wyrzucił do śmieci. Tak więc twardość ogólną i węglanową swojej kranówki znam z testów więc i porównania są mocno na oko.

Odpowiedz

Wróć do „Rozmnażanie dyskowców”