koledzy,kolezanki pomocy!!!!!!
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- Hypno
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Spokojnie pH metr też miałem przy sobie
A z konduktometrem to najpierw ja na "oko" przeliczałem uS/cm na twardość a potem Darek, więc jeżeli Janusz ta cyfra "na oko" bulwersuje to możesz mieć rację. U mnie w domu konduktometr w wodzie z kranu pokazuje 700 uS/cm a twardość mierzona testami krpoelkowymi to jakieś 27 ogólna i 18-20 węglanowa. Więc na szybko przeliczaliśmy nawet nie używając palców 
- jzajonz
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo
Po prostu uwazam ze nie ma sposobu przeliczania uS na twardosc weglanowa i nie wolno tego robic w ten sposob bo wynik zawsze bedzie zly.
Mozesz jedynie przeliczyc uS na twardosc ogolna. Przelicznik jest powszechnie znany 30 us na 1stopien N ( niektorzy uwazaja za trzeba przyjac przelicznika 40 co tez jest OK bo konduktometr mierzy wszystkie sole)
W te tww 18-20 to tez mi sie nie chce wierzyc bo pomiar kropelkowy zwykle jest zle wykonywany ze wzgledu na bliskosc kolorow barwy zoltej. Tak czy owak tww zawsze odnosi sie wylacznie do ph i to jest najistotniejsze. Jesli dobrze znasz swoja wode to po wartosci ph bedziesz zawsze wiedzial jakie masz tww ale to jest potrzebne wylacznie do rozmnazania.
Mozesz jedynie przeliczyc uS na twardosc ogolna. Przelicznik jest powszechnie znany 30 us na 1stopien N ( niektorzy uwazaja za trzeba przyjac przelicznika 40 co tez jest OK bo konduktometr mierzy wszystkie sole)
W te tww 18-20 to tez mi sie nie chce wierzyc bo pomiar kropelkowy zwykle jest zle wykonywany ze wzgledu na bliskosc kolorow barwy zoltej. Tak czy owak tww zawsze odnosi sie wylacznie do ph i to jest najistotniejsze. Jesli dobrze znasz swoja wode to po wartosci ph bedziesz zawsze wiedzial jakie masz tww ale to jest potrzebne wylacznie do rozmnazania.
- Hypno
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Zgadza się, twardość węglanmową mierzyłem testami kropelkowymi Zooleka, a ostatnie porównanie pomiarów twardości ogólnej i pH mierzonej tymi testami i miernikami wykazały totalną indolencję testów kropelkowych, które Darek po porównaniu po prostu wyrzucił do śmieci. Tak więc twardość ogólną i węglanową swojej kranówki znam z testów więc i porównania są mocno na oko.