Bójki w tarliskowym

Jak rozmnażamy nasze ryby

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

grexter
junior
junior
Imie i Nazwisko: Grzesiek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Tarnów

Post autor: grexter » 06 wrz 2007, 17:45

A jak Janusz miał rację to na weekend będę miał dużo larw
Tez bym tak chcial :), jak na razie moja parka czysci od trzech dni filtr ale nic poza tym sie niedzieje zaczynam podejrzewac ze moja samica to samiec, bo jezeli chodzi o samca to mam co do niego 100% pewnosci juz raz odhodował młode.

Zycze powodzenia

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 06 wrz 2007, 17:53

U mnie 1 para oboje rodziców zjadają ikrę, ale dopiero gdy spleśnieje, są w tym wtedy zgodne, wcześniej nie pozwolą ikry tknąć nikomu.
Zazwyczaj mogę je głaskać ręką, ale jak jest ikra to atakują paluchy i głaskać nawet przy karmienu się nie dadzą.
Inna para ma tak, że samiec zjada ikrę cały czas, zaraz jak samica kładzie o ją już zjada od dołu, ona kładzie więcej niż on zje, więc trochę zostaje przez dzień, góra 2 dni, ale gdy się przy pilnowaniu zamienią, wtedy on kończy dzieło i po ikrze. Żal mi biedaczki samicy, rodzinę chce z takim niedorozwiniętym samcem zakładać mniej więcej co 2 tygodnie.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 06 wrz 2007, 17:59

A jak Janusz miał rację
... a jak Janusz miał rację, to jutro gonię do sklepu po lampę ... i dalej inwestycje poczyniam :?

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 06 wrz 2007, 20:59

jociak pisze: ... a jak Janusz miał rację, to jutro gonię do sklepu po lampę ... i dalej inwestycje poczyniam :?
Hehehe ... no zobaczymy. Jutro wrócę z pracy to napiszę jak wygląda sytuacja.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 07 wrz 2007, 12:27

Niestety już teraz mogę napisać, że prawie cała ikra spleśniała, pomimo, że lampa UV chodzi cały czas. Już nie wiem co można jeszcze sprawdzić :(

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 07 wrz 2007, 12:54

No, to lipa na całej płaszczyźnie. Po mojemu to jedyna nadzieja w Adamie, nie mam pojęcia, czemu nie chce nam pomóc. Wiem, że tu na forum to wszystko jest gdzieś opisane... tylko gdzie? Przy takiej ilości tematów i wątków zajmie mi to miesiąc, aby się dokopać. Pocieszające dla mnie jest to, że nie muszę kupować lampy (średnio pocieszające).
Kolega, który kiedyś rozmnażał paletki powiedział mi to samo, co mówił Haki, że dużo zależy od samca. Mój był leczony metrodionizolem, a gdzieś kiedyś się doczytałem, że to negatywnie wpływa na płodność. Ale może tyle w tym prawdy co w ph, NO2, NO3, Tww czy Two ... . Teraz już nie mam pojęcia, o co w tym wszystkim chodzi, tym bardziej, że Adam w swoim ostatnim poście napisał o swoich parametrach wody jako cyt.: BAGNO.
Temat poniekąd prosty i bardzo przejżysty, tylko ciśnie mi do głowy dziwną uwagę. Mianowicie, dlaczego nikt z Forumowiczów się nie garnie do pomocy. Żadnej propozycji, żadnej podpowidzi, bez posiłkowania:( . 0 Czyżby ulubionym tematem były wymieniane już 10000000 razy NO2 i NO3 w wersji ksiązkowej? Może to wszystko jest trochę za mocno powiedziane. Może to jest mój łabędzi śpiew, ale tak właśnie to widzę.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 08 wrz 2007, 07:53

No ja już nie mam żadnych pomysłów. Poczekam na następną ikrę i raz jeszcze sprawdzę "patent" z lampą.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 08 wrz 2007, 08:43

Marcin, dojrzałeś kiedyś czarne punkciki w ikrze? Jeśli nie, to może ona wogóle nie jest zapłodniona, może samiec jest do d... (złe porównanie :wink: ), albo są to dwie samice?

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 08 wrz 2007, 09:14

Chyba założę Wam podobny wątek do tego co kiedyś trenowałem z Leszczem na forum Mysiara. Nie rozumiem tego jak to mozliwe że ikra pleśnieje podczas inkubacji nawet przy użyciu lampy. Pleśń jest objawem bytności bakterii więc musisz nad tym zapanować. Dodaj więc np akryflawiny i dodatkowo obniż ph.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 08 wrz 2007, 09:46

Iwek_22 pisze: Marcin, dojrzałeś kiedyś czarne punkciki w ikrze? Jeśli nie, to może ona wogóle nie jest zapłodniona, może samiec jest do d... (złe porównanie :wink: ), albo są to dwie samice?
Z tej parki w akwa ogolnym miałem larwy więc ją przełowiłem. Z poprzedniej ikry (tydzień temu) przed przeniesieniem akwa (o której Janusz pisał, że nic nie będzie) wykluło się ok. 15 larw. Mam na 100% samicę i samca ... i samiec jest płodny. W każdej skłądanej przez rybki ikrze widzę czarne punkciki w środku ale zanim dochodzi do wyklucia larw ikra pleśnieje.
jzajonz pisze: Chyba założę Wam podobny wątek do tego co kiedyś trenowałem z Leszczem na forum Mysiara.
Spoko ... ale taki, który spowoduje wyklucie się larw ;)
Nie rozumiem tego jak to mozliwe że ikra pleśnieje podczas inkubacji nawet przy użyciu lampy. Pleśń jest objawem bytności bakterii więc musisz nad tym zapanować.
Skoro lampa chodzi 24h/dobę to bakterii chyba nie ma ?
Dodaj więc np akryflawiny i dodatkowo obniż ph.
Ok ... . PH obniżę, a ta akryflawina jest do kupienia w sklepach zoologicznych ?

grexter
junior
junior
Imie i Nazwisko: Grzesiek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Tarnów

Post autor: grexter » 08 wrz 2007, 11:18

Ok ... . PH obniżę, a ta akryflawina jest do kupienia w sklepach zoologicznych ?
Akryflawina firmy Tropical. Jest prawie w każdym sklepie zoologicznym.
Ja używam w tarliskowym tylko tego.
http://www.tropical.com.pl/POL/preparat ... awina.html
PS:Moje rybki jak narazie tylko czyszcza i czyszcza.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 08 wrz 2007, 11:20

a ta akryflawina jest do kupienia w sklepach zoologicznych
Spoko, ja już zakupiłm ją. 10 ml/100 litrów wody. Dziś rano zapodałem wskazaną dawkę. Zazieleniło się ... !!! że hoho. Zrobiłem dużą podmianę 50% wcześnoiej przygotowanej wody i ... czekamyyyy

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 08 wrz 2007, 11:21

Eeeee to spoko. Myślałem, że to jakiś "poważniejszy" środek do sprowadzenia na zamówienie :) W takim razie nie powinno być z tym problemu. Januszu czy dawkowanie tego preparatu ma być takie jak w ulotce ? - 10 ml na 100 l wody ?

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 08 wrz 2007, 11:27

jociak pisze:
a ta akryflawina jest do kupienia w sklepach zoologicznych
Spoko, ja już zakupiłm ją. 10 ml/100 litrów wody. Dziś rano zapodałem wskazaną dawkę. Zazieleniło się ... !!! że hoho. Zrobiłem dużą podmianę 50% wcześnoiej przygotowanej wody i ... czekamyyyy
No to na razie wyprzedzasz mnie :) Ja pewnie zakupię to w poniedziałek, może w poniedziałek też zrobię podmianę. Chciałem zrobić jutro ale woda w kranie po deszczach leci nieco za brudna więc muszę się chwilowo z podmianą wstrzymać. Jak do poniedziałku jakość wody się nie poprawi to mam jeszcze w zapasaie 17 l wody z poprzedniej podmiany i ok. 10 l z RO więc w poniedziałek podmiana będzie tak czy siak.
Informuj o Twoich postępach :)

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 08 wrz 2007, 11:48

Może masz stary żarnik w UV. Moim zdaniem nie ma możliwości, żeby ikra pleśniała, kiedy chodzi lampa. Nawet nie zapłodniona ikra zbieleje, ale prędzej się rozpadnie niż spleśnieje. Ja tam jestem przeciwnikiem chemii.

Odpowiedz

Wróć do „Rozmnażanie dyskowców”