Contralck
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- Brodacz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Grzegorz Mierzejewski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Contralck
Dałem wieczorem dorosłej perze kobaltów zalecaną dawke Contralck tj 5ml/20l wody, ponieważ do tej pory były z młodymi. Dorosłe miały nalot na całym ciele a młode pojedyńczo zaczeły zdychać.Młodym dałem połowe dawki i narazie spoko.Dorosłe dziś rano by odjechały,normalniespalone całe białe pod powieszchnia wody.Uratowałem je podmianą połowy wody oraz węglem aktywowanym do filtra.Parametry wody dobre.Niewiem co otym myśleć
Info o dawkowaniu przepisane z opakowania:
"Dawkowanie: ... W zbiorniku ogólnym dodajemy 1,5 ml na 20 litrów wody. W trudnych przypadkach 1,5 ml na 10 litrów wody. W przypadku kiedy w akwarium są szczególnie wrażliwe ryby np. neony 1,5 ml na 40 litrów wody..."
Reasumując faktycznie wynika z tego, że maksymalna dawka leku na 20 litrów wody to 3 ml a nie 5 ml. Różnica w procentach trochę duża ...ale czy znacząca ? Nie wiem. W ilościach zalecanych przez producenta sam stosowałem i było ok. Nie próbowałem dawać więcej
Pozdrawiam
Mislavo
PS. Coś mi jeszcze wpadło do głowy ... Wspominasz o małych paletkach i parze rodziców więc pewnie mowa o akwa higienicznym ? A na opakowaniu są podawane dawki ( w domyśle ) dla akwa ogólnego -ozdobnego. Czyli żwir i rośliny wpływające prawdopodobnie na osłabienie działania leku. U Ciebie zapewne nie ma tego czynnika ...
Chemik ze mnie jak z koziej d..py trąba ale czy przy takim przedawkowaniu leku w akwarium higienicznym nie "wyleczyłeś" sobie również filtra z bakterii ?
"Dawkowanie: ... W zbiorniku ogólnym dodajemy 1,5 ml na 20 litrów wody. W trudnych przypadkach 1,5 ml na 10 litrów wody. W przypadku kiedy w akwarium są szczególnie wrażliwe ryby np. neony 1,5 ml na 40 litrów wody..."
Reasumując faktycznie wynika z tego, że maksymalna dawka leku na 20 litrów wody to 3 ml a nie 5 ml. Różnica w procentach trochę duża ...ale czy znacząca ? Nie wiem. W ilościach zalecanych przez producenta sam stosowałem i było ok. Nie próbowałem dawać więcej
Pozdrawiam
Mislavo
PS. Coś mi jeszcze wpadło do głowy ... Wspominasz o małych paletkach i parze rodziców więc pewnie mowa o akwa higienicznym ? A na opakowaniu są podawane dawki ( w domyśle ) dla akwa ogólnego -ozdobnego. Czyli żwir i rośliny wpływające prawdopodobnie na osłabienie działania leku. U Ciebie zapewne nie ma tego czynnika ...
Chemik ze mnie jak z koziej d..py trąba ale czy przy takim przedawkowaniu leku w akwarium higienicznym nie "wyleczyłeś" sobie również filtra z bakterii ?
Czesc
Ja kiedys z tym lekiem mialem podobne problemy o malo nie wykonczylem sobie calej obsady na ulotkach proponuja aby w powaznych stanach podawac im ten i jeszcze jakis z ich kolekcji a to juz dawka smiertelna !!!! wszystko zrobilem zgodnie z ulotka dawka napowietzanie i w srodku nocy zaczely sie dusic plywac jak oszalale i mialem akcje podmian wody przenoszenia ryb do innego akwa a i tak polowa odeszla do lepszego swiata .
Pozdrawiam
Ja kiedys z tym lekiem mialem podobne problemy o malo nie wykonczylem sobie calej obsady na ulotkach proponuja aby w powaznych stanach podawac im ten i jeszcze jakis z ich kolekcji a to juz dawka smiertelna !!!! wszystko zrobilem zgodnie z ulotka dawka napowietzanie i w srodku nocy zaczely sie dusic plywac jak oszalale i mialem akcje podmian wody przenoszenia ryb do innego akwa a i tak polowa odeszla do lepszego swiata .
Pozdrawiam
I tutaj niestety muszę się zgodzić w stu procentach !!!O to chodzi, że instrukcje stosowania są robione niechlujnie, nalepiony kawałek kartki z kiepskiej jakości drukiem, który na dodatek z czasem wyblaknie, widocznie ta jedynka przed piątką się wytarła
Te polskie etykiety są zrobione na kawałku papieru samoprzylepnego i jakość nadruku wskazuje, że wykonano go na drukarce model " późny Gierek". Oczywiście przylepione są niestarannie i gdzie popadnie. Czasem odstające lub utargane rogi naklejki. Jednym słowem są NIECZYTELNE.

Gratulacje dla polskich importerów ! Dzięki nim młodsi akwaryści mogą zaliczyć lekcję historii. Tak właśnie wyglądał marketing w latach PRL. Nazywało się to "etykieta zastępcza".

A tak poważnie to staram się zawsze zerwać ten nieczytelny kawałek papieru i dotrzeć do oryginalnego opisu na opakowaniu lub szukam pomocy na stronach sklepów internetowych. Te ostatnie często podają opis i dawkowanie produktu.
Pozdrawiam
Mislavo
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Mamy swój portal który powinien ratować ludzi w potrzebie więc może ktoś na ochotnika zajmnie się tym co dostępne w sklepach .
nazwa - zalecania - skład - dawkowanie .
Można przepisać ulotkę producenta albo "polską nalepkę"
Podobno łatwiej krytykować niż naprawiać świat ( jestem tego najlepszym przykładem
)
nazwa - zalecania - skład - dawkowanie .
Można przepisać ulotkę producenta albo "polską nalepkę"
Podobno łatwiej krytykować niż naprawiać świat ( jestem tego najlepszym przykładem

Na sieci lezy sklad, dawkowanie i zalecenia dla preparatu ContraIck PLUS produkcji TetraMedica. Sklad: 0,064 mg chlorowodorku metylorozaniliny; 0,32 mg pararozaniliny; 0,32 mg blekitu metylenowego; 0,08 mg chlorowodorku zieleni malachitowej. Domyslam sie ze wszystko to w 1 ml preparatu. Dawkowanie: 5 ml na 10 litrow (jeszcze lepiej...) wody. Czasu kuracji nie podano.
Wskazania: kulorzesek i inne choroby wywolane przez zewnetrzne pasozyty (pierwotniaki, robaki) jak costia, trichodina i gyrodactylus.
Z kolei zwykle dawkowanie preparatu ContraIck Konzentrat (tego samego producenta) to 30 ml na 400 l wody- czyli 1.5 ml na 20 l wody (dopuszczalne 2x zwiekszenie lub zmniejszenie dawki).
Poza tym Tetra zmienila jakis czas temu sklad niektorych swoich preparatow, nie wiadomo czy importer zdazyl zmienic zawartosc nalepki.
J-23
Wskazania: kulorzesek i inne choroby wywolane przez zewnetrzne pasozyty (pierwotniaki, robaki) jak costia, trichodina i gyrodactylus.
Z kolei zwykle dawkowanie preparatu ContraIck Konzentrat (tego samego producenta) to 30 ml na 400 l wody- czyli 1.5 ml na 20 l wody (dopuszczalne 2x zwiekszenie lub zmniejszenie dawki).
Poza tym Tetra zmienila jakis czas temu sklad niektorych swoich preparatow, nie wiadomo czy importer zdazyl zmienic zawartosc nalepki.
J-23
- Brodacz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Grzegorz Mierzejewski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
Zerwałem tą cholerną kartke z Polska nazwą ale poniemiecku nie pisze dawkowania tylko zawartość.Pojemność 100ml-nie koncentrat.Na Polskiej ulotce pisze jak BYK 5ml na 20l wody i tyle dałem. Z mej strony nie było pomyłki. Nadal niemogę sie stym pogodzić. jeszcze z 20 min i by było po rybach. Dzieki za takie leki.
- Mondeja
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Przemek Laskowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Skawina
Hmmm to coś jest rzeczywiście nie tak. . .
Jeśli chodzi o Contra Ick koncentrat (opakowanie 30ml) to według mnie jeden z lepszych leków w akwarystyce ( zużyłem go już ładnych parę litrów, także mam skalę porównanwczą). Szkoda , że zastąpili go czymś co nie pomaga bądź ma źle wyliczoną dawkę leczniczą... Znam osobiście przedstawiciela Tetry na Polskę - zgłoszę mu to i zobaczymy co będzie.
Przemek.
Jeśli chodzi o Contra Ick koncentrat (opakowanie 30ml) to według mnie jeden z lepszych leków w akwarystyce ( zużyłem go już ładnych parę litrów, także mam skalę porównanwczą). Szkoda , że zastąpili go czymś co nie pomaga bądź ma źle wyliczoną dawkę leczniczą... Znam osobiście przedstawiciela Tetry na Polskę - zgłoszę mu to i zobaczymy co będzie.
Przemek.