Contralck

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
Brodacz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Grzegorz Mierzejewski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno

Contralck

Post autor: Brodacz » 29 sty 2005, 10:01

Dałem wieczorem dorosłej perze kobaltów zalecaną dawke Contralck tj 5ml/20l wody, ponieważ do tej pory były z młodymi. Dorosłe miały nalot na całym ciele a młode pojedyńczo zaczeły zdychać.Młodym dałem połowe dawki i narazie spoko.Dorosłe dziś rano by odjechały,normalniespalone całe białe pod powieszchnia wody.Uratowałem je podmianą połowy wody oraz węglem aktywowanym do filtra.Parametry wody dobre.Niewiem co otym myśleć

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 29 sty 2005, 12:01

czy aby się nie pomyliłeś z tą dawką ??
Nie jestem w stanie teraz sprawdzić, ale wydaje mi się, że 1 ml/ 10l to normalna dawka lecznicza.

Mislavo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Mislavo » 29 sty 2005, 13:43

Info o dawkowaniu przepisane z opakowania:

"Dawkowanie: ... W zbiorniku ogólnym dodajemy 1,5 ml na 20 litrów wody. W trudnych przypadkach 1,5 ml na 10 litrów wody. W przypadku kiedy w akwarium są szczególnie wrażliwe ryby np. neony 1,5 ml na 40 litrów wody..."

Reasumując faktycznie wynika z tego, że maksymalna dawka leku na 20 litrów wody to 3 ml a nie 5 ml. Różnica w procentach trochę duża ...ale czy znacząca ? Nie wiem. W ilościach zalecanych przez producenta sam stosowałem i było ok. Nie próbowałem dawać więcej

Pozdrawiam
Mislavo

PS. Coś mi jeszcze wpadło do głowy ... Wspominasz o małych paletkach i parze rodziców więc pewnie mowa o akwa higienicznym ? A na opakowaniu są podawane dawki ( w domyśle ) dla akwa ogólnego -ozdobnego. Czyli żwir i rośliny wpływające prawdopodobnie na osłabienie działania leku. U Ciebie zapewne nie ma tego czynnika ...

Chemik ze mnie jak z koziej d..py trąba ale czy przy takim przedawkowaniu leku w akwarium higienicznym nie "wyleczyłeś" sobie również filtra z bakterii ?

SKIROB
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: SKIROB » 29 sty 2005, 18:47

Czesc
Ja kiedys z tym lekiem mialem podobne problemy o malo nie wykonczylem sobie calej obsady na ulotkach proponuja aby w powaznych stanach podawac im ten i jeszcze jakis z ich kolekcji a to juz dawka smiertelna !!!! wszystko zrobilem zgodnie z ulotka dawka napowietzanie i w srodku nocy zaczely sie dusic plywac jak oszalale i mialem akcje podmian wody przenoszenia ryb do innego akwa a i tak polowa odeszla do lepszego swiata .
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mkozubski
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Kozubski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chorzów
Kontaktowanie:

Post autor: mkozubski » 30 sty 2005, 09:03

ja tak wykończyłem kilkanaście turkusów ;( ale mimo to polecam lek naprawde dobry i skuteczny

Awatar użytkownika
Nosek
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Nosek » 30 sty 2005, 10:01

a moze co silniejsze wychodza z choroby :) a lek skraca życie tym co są słąbe :( Ot takie przemyślenia ranne przy kwaie po cieżkien nocy :)

Awatar użytkownika
jurek48
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jurek48 » 30 sty 2005, 15:06

O to chodzi, że instrukcje stosowania są robione niechlujnie, nalepiony kawałek kartki z kiepskiej jakości drukiem, który na dodatek z czasem wyblaknie, widocznie ta jedynka przed piątką się wytarła. Teraz to już winnego nie znajdzie

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 30 sty 2005, 16:00

DonJuan pisze:ja tak wykończyłem kilkanaście turkusów ;( ale mimo to polecam lek naprawde dobry i skuteczny
To ja pieknie dziekuje za taka "skutecznosc". Polecasz ContraIck jako sposob na eutanazje ??
J-23

Mislavo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Mislavo » 30 sty 2005, 17:07

O to chodzi, że instrukcje stosowania są robione niechlujnie, nalepiony kawałek kartki z kiepskiej jakości drukiem, który na dodatek z czasem wyblaknie, widocznie ta jedynka przed piątką się wytarła
I tutaj niestety muszę się zgodzić w stu procentach !!!

Te polskie etykiety są zrobione na kawałku papieru samoprzylepnego i jakość nadruku wskazuje, że wykonano go na drukarce model " późny Gierek". Oczywiście przylepione są niestarannie i gdzie popadnie. Czasem odstające lub utargane rogi naklejki. Jednym słowem są NIECZYTELNE. :twisted:

Gratulacje dla polskich importerów ! Dzięki nim młodsi akwaryści mogą zaliczyć lekcję historii. Tak właśnie wyglądał marketing w latach PRL. Nazywało się to "etykieta zastępcza". :twisted:

A tak poważnie to staram się zawsze zerwać ten nieczytelny kawałek papieru i dotrzeć do oryginalnego opisu na opakowaniu lub szukam pomocy na stronach sklepów internetowych. Te ostatnie często podają opis i dawkowanie produktu.

Pozdrawiam
Mislavo

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 30 sty 2005, 23:26

Zgadzam się z przedmówcą całkowicie. Polskie etykiety nie tylko są mało czytelne,
ale również niszczą umieszczone pod spodem informacje dotyczące składu leku.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 30 sty 2005, 23:41

Mamy swój portal który powinien ratować ludzi w potrzebie więc może ktoś na ochotnika zajmnie się tym co dostępne w sklepach .
nazwa - zalecania - skład - dawkowanie .
Można przepisać ulotkę producenta albo "polską nalepkę"
Podobno łatwiej krytykować niż naprawiać świat ( jestem tego najlepszym przykładem ;) )

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 31 sty 2005, 00:58

Na sieci lezy sklad, dawkowanie i zalecenia dla preparatu ContraIck PLUS produkcji TetraMedica. Sklad: 0,064 mg chlorowodorku metylorozaniliny; 0,32 mg pararozaniliny; 0,32 mg blekitu metylenowego; 0,08 mg chlorowodorku zieleni malachitowej. Domyslam sie ze wszystko to w 1 ml preparatu. Dawkowanie: 5 ml na 10 litrow (jeszcze lepiej...) wody. Czasu kuracji nie podano.
Wskazania: kulorzesek i inne choroby wywolane przez zewnetrzne pasozyty (pierwotniaki, robaki) jak costia, trichodina i gyrodactylus.
Z kolei zwykle dawkowanie preparatu ContraIck Konzentrat (tego samego producenta) to 30 ml na 400 l wody- czyli 1.5 ml na 20 l wody (dopuszczalne 2x zwiekszenie lub zmniejszenie dawki).
Poza tym Tetra zmienila jakis czas temu sklad niektorych swoich preparatow, nie wiadomo czy importer zdazyl zmienic zawartosc nalepki.
J-23

Awatar użytkownika
Brodacz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Grzegorz Mierzejewski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno

Post autor: Brodacz » 01 lut 2005, 07:50

Zerwałem tą cholerną kartke z Polska nazwą ale poniemiecku nie pisze dawkowania tylko zawartość.Pojemność 100ml-nie koncentrat.Na Polskiej ulotce pisze jak BYK 5ml na 20l wody i tyle dałem. Z mej strony nie było pomyłki. Nadal niemogę sie stym pogodzić. jeszcze z 20 min i by było po rybach. Dzieki za takie leki.

Awatar użytkownika
Nosek
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Nosek » 01 lut 2005, 21:13

Zawsze mozna pozwać importera za błedne nalepki. Jak ktoś wygra to posypią sie głowy :) A głównym winowjcąjest Eur..Z.. to są lenie jakich mało :)

Awatar użytkownika
Mondeja
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Przemek Laskowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skawina

Post autor: Mondeja » 02 lut 2005, 00:50

Hmmm to coś jest rzeczywiście nie tak. . .
Jeśli chodzi o Contra Ick koncentrat (opakowanie 30ml) to według mnie jeden z lepszych leków w akwarystyce ( zużyłem go już ładnych parę litrów, także mam skalę porównanwczą). Szkoda , że zastąpili go czymś co nie pomaga bądź ma źle wyliczoną dawkę leczniczą... Znam osobiście przedstawiciela Tetry na Polskę - zgłoszę mu to i zobaczymy co będzie.
Przemek.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”