Miałem przypadek, który można uznać za podobny. Nawet chyba już gdzieś o tym pisałem ale galopująca skleroza nie pozwala mi odnaleźć tego postu...

Przedobrzyłem kiedyś z zakwaszaniem wody ( pomyliłem butelkę nawozu z zakwaszaczem ). PH natychmiast spadło na łeb, na szyję. I wtedy właśnie bocje zaczęły zachowywać się tak, jak ty to opisujesz. Na przemian szalony taniec i następnie pokładanie się na dnie. Paletki sprawiały wrażenie zupełnie niezainteresowanych poziomem PH.
Zmierzam do tego, że być może występują u ciebie wysokie skoki PH. Niska twardość wody w akwarium, podmiany tylko z RO... pozwala to przypuszczać, że być może wspomniane PH wcale nie jest stabilne. Co prawda ja sam używam tylko wody po RO plus minerały itp, ale mam ciągły pomiar PH i mogę na bieżąco kontrolować co się dzieje w zbiorniku.
Dlatego też chciałem zapytać: Jak mierzysz PH ? Testami kropelkowymi ? Jak często robisz pomiar ?
Wspominasz o podmianach 100 L. Czy wlewasz wodę do akwarium a potem dodajesz "uzadatniacze" ? Czy może mieszasz wszystko wcześniej w jakiejś beczce ? Jak duża jest pojemność twojego akwarium ?
Pozdrawiam
Mislavo