Już powyżej +25 zmniejsza tempo , a około 30-tu w ogóle przestaje się rozwijac'. A za solą to raczej nie przepada_TOM_ pisze:Ciekawe czy z solą i w temperaturze 37 stopni rozwija się nadal tak dobrze w tym PH 5 ?
Coś nie tak...!
Moderatorzy: niki 28, _TOM_, Kazimierz1961
- gajowa
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Oj panowie, polemika się zrobiła z dobrej rady Wieśka.
Sama taką metode stosuję tzn; duże podmiany wody, podwyższenie temperatury i kąpiele w soli i uważam, że jeśli to nie pomaga, to wówczas sięgam po leki. Pamiętacie mój wątek "Oparzenie"? Za wyjątkiem jednorazowego polania ogromnej rany rywanolem, nie stosowałam nic za wyjątkiem dużych podmian wody!!! Ryba żyje, ma się świetnie, rana totalnie się zagoiła.
Adam, sam nieraz radziłeś kąpiele w soli, więc nie rozumię dlaczego tak podeszłeś do rady Wieśka.
Obecnie mamy młode azjatki, które trzymamy w kwarantannie i stosujemy się do metody Andrew Soh'a. Stosujemy również tą metodę dla naszych heckeli, przed ponownym wpuszczeniem ich do "swojego" akwa, a metoda ta polega na długotrwałej kapieli w soli. Opiszę ją w dziale "Leki".
Sama taką metode stosuję tzn; duże podmiany wody, podwyższenie temperatury i kąpiele w soli i uważam, że jeśli to nie pomaga, to wówczas sięgam po leki. Pamiętacie mój wątek "Oparzenie"? Za wyjątkiem jednorazowego polania ogromnej rany rywanolem, nie stosowałam nic za wyjątkiem dużych podmian wody!!! Ryba żyje, ma się świetnie, rana totalnie się zagoiła.
Adam, sam nieraz radziłeś kąpiele w soli, więc nie rozumię dlaczego tak podeszłeś do rady Wieśka.
Obecnie mamy młode azjatki, które trzymamy w kwarantannie i stosujemy się do metody Andrew Soh'a. Stosujemy również tą metodę dla naszych heckeli, przed ponownym wpuszczeniem ich do "swojego" akwa, a metoda ta polega na długotrwałej kapieli w soli. Opiszę ją w dziale "Leki".
Kumam Tomku, kumam, ale nie muszę nic kombinowac'._TOM_ pisze:Czyli Twoja metoda na ten przypadek też jest skutecznaPH pomaga gadzinie, ale temp i sól wykończy.
Czyli tu fałszu brak![]()
Kombinuj wiesiek dalej ...
Primo - to nie moja metoda, a "złote" myśli bardziej doświadczonych dyskomaniaków (ja tylko jestem w miarę doświadczonym akwarystą).
Secundo - po co mam kombinowac' , jeżeli już dawno założyłem (i sprawdziłem) skutecznośc' podanego przepisu.
W dyski bawię się od roku. Pierwsze pół roku to błądzenie skutkujące 90% śmiertelnością (przeżył mi tylko jeden z 10