chore oko 3 ryba - prosze o fachowa pomoc

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
enzo
junior
junior
Imie i Nazwisko: Artur Kawecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

chore oko 3 ryba - prosze o fachowa pomoc

Post autor: enzo » 21 wrz 2008, 11:25

Witam
posiadam 3,5 letni zbiornik z restartem w grudniu 2007 poj 375l
obsada: 10 palet (4 letnie), 5 zbrojnikow, 2 bocje, 3 krewetki
rosliny : 1/2 akwa oswietlenie okolo 320w
pokarm : mix z serca(platki czosnek krewetki szpinak) ,granulat sera
podloze : warstwa gliny pokryta zwirem
filtracja : 2 * tetratec 1200
temperatura :27C
podmiany : 20% raz w tygodniu
ph : 6,8 (sterowane elektronicznie-butla CO2)
kh : 6-6,5
no3 : 15-20

historia choroby :
przez caly okres chodowli nie mialem z rybami prawie zadnych problemow,wycieraly sie regularnie w ogolnym bylo kilka dobranych par,czasami wystepowalo postrzepienie pletw, raz przechodzily odrobaczanie flubeolem
kilka miesiecy temu ok 4 wstecz, zaobserwowalem u jednej z Blu lekkie zmetnenie oka , bylem wrecz przekonany ze jest to po jakims uszkodzeniu mechanicznym typu obtarcie o korzen (czesto sie to im zdarza) ,lecz zmetnienie nie ustapilo do dnia dzisiejszego-pojawilo sie na drugim oku i u dwoch kolejnych ryb (nastepny Blu i Pigeon)
poczatek zmian ocznych u pierwszej ryby chyba jakos kojarze z restartem akwa wtedy to zakupilem pakiet roslin z allegro z ktorymi przywloklem do akwa plage slimakow wczesniej nie mailem ani jednej sztuki.Oczy ryb raczej nie maja wytrzeszczu,ryby jedza nie sa raczej apatyczne, kompletnie nie wiem jak zabrac sie do ich leczenia czy wogle mozna im pomoc,czy jest sens oddzielac je do osobnego zbiornika czy raczej a chyba wszystko na to wskazuje zaczac leczenie w ogolnym.Prosze o pomoc i podanie jakiejs sensownej metody leczenia,zapobiegniecia zarazenia calej obsady akwa.Dziekuje.
Załączniki
IMG_1330-kopia.jpg
Pigeon
IMG_1330-kopia.jpg (42.42 KiB) Przejrzano 7337 razy
IMG_1325-kopia.jpg
drugi Blue
IMG_1325-kopia.jpg (70.22 KiB) Przejrzano 7337 razy
IMG_1321-kopia.jpg
pierwszy Blue
IMG_1321-kopia.jpg (51.12 KiB) Przejrzano 7337 razy

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 21 wrz 2008, 17:39

Oprócz ślimaków pewnie dostałeś i inne gratisy jak np. chilodonelle lub oodinozę, łatwiej by było coś napisać jak byś wstawił fotkę na której by było widać rybkę w całości a przede wszystkim z tą rybką na pierwszym planie ( 1321)

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 21 wrz 2008, 18:13

Warto także przyjrzeć się płetwie u rybki na zdjęciu 1330.

Awatar użytkownika
enzo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: enzo » 21 wrz 2008, 20:50

podaje link do strony na ktorej mozna obejzec wszystkie fotki jakie mam z chorymi rybami bez kadrowania w calosci
http://palety.pxd.pl/album/3231/1/chore
dodam jescze ze czesc slimakow zganiatalem i spadaly na dno gdzie raczej zajadaly sie nimi bocje ale nie wykluczone ze i palety cos skubnac mogly :( czarjan2 jesli obstawiasz ze moze to byc chilodonella lub oodinoza podpowiedz jak sie zabrac za leczenie dzieki za zainteresowanie tematem i podpowiedzi

Awatar użytkownika
kamio4
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: kamio4 » 22 wrz 2008, 10:53

Witam! Z oczami to miałem podobny problem jak para pływała z młodymi w kotniku.Do dnia dzisiejszego nie wiem co się wtedy wydarzyło ale udało ni się uratować pare i potomstwo.Nic ie piszesz na temat wody! czy używasz kranu czy osmozy,jaki masz zwir,chodzi ni o kwarc.Dla mnie to temp. masz za niską,proponuje ci ją podnieść do ok.30st.Dla mnie te oczy to wynik zmiany parametrów wody.Spróbuj je umieścić w kwarantaniku o temp wody 35st,tylko co jeden dzień dodawaj po 1st nie od razu.Potrzymaj je ok 14dni i codziennie podmień ok 40% wody.Dla mnie to za moło podmieniasz wody w ogólnym. I tą butle CO2 to proponuje ci odstawić,rośliny ci będą rosły pięknie jak dasz odpowiednie oświetlenie.

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 22 wrz 2008, 12:25

Na początek temperatura do 35C dodaj 5 łyżek soli na każde 100 l wody ponieważ u jednej rybki na płetwach widać jak by miała kropy ,napewno sól nie zaszkodzi ,podejrzewam też heksamitozę u tych rybek jeśli jedzą pokarm to nasączaj go w metronidazolu np. suchy granulowany ,utrzymuj temperaturę do czasu zaniknięcia objawów, jeśli będzie znacząca poprawa zacznij obniżac temp. do 32 C i tak zostaw na dłuższy czas

Awatar użytkownika
enzo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: enzo » 22 wrz 2008, 14:40

woda-kranowa mieszana z osmoza w stosunku mniej wiecej 1 do 3(uzyskane kh ok 6)
temperatura to w zasadzie byla caly czas na poziomie 30 st spadla przy chlodach do 27st ale podkrece grzaleczke
CO z sonda i Lajonem - stosuje do utrzymania stalego ph przy okazji do poprawy roslinnosci wiec mysle ze raczej nie powinno szkodzic
kropki na pletwach -tak sa i to bardzo widoczne dodam jescze ze niektore osobniki maja koncowki pletw postrzepione kiedys ktos mi sugerowal ze to przez podmiany wody za czeste za duze

zaczynam leczenie w ogolnym bo albo za bardzo sie wpatruje i juz widze prawie u kazdej palety zmiany na oczach albo faktycznie tak jest, wiec zaczynam od podnoszenia temperatury wody podania soli oraz metronidazolu ,o obserwacjach bede pisal na bierzaco
tylko czy te zabiegi wystarcza aby uratowac im oczy??

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 22 wrz 2008, 15:29

Podniesienie temperatury do 35 st i dodanie soli wybije ci wszystkie rośliny w akwarium. Poza tym leczenie w ogolnym jest mało skuteczne, zrób tak jak ci radzą koledzy i przełóż ryby do sterylnego. Tylko w ten sposób masz szansę im pomóc. Powodzenia.

Awatar użytkownika
enzo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: enzo » 22 wrz 2008, 20:17

ok ok jutro przerzucam je do sterylnej setki dzisiaj skonczy sie tylko na delikatnym podiesieniu temp w ogolnym , myslalem ze skoro jakies paskudztwo mam w ogolnym to lepiej je tam tepic tymbardziej ze mam juz 5 zarazonych osobnikow czyli polowa obsady :(

Awatar użytkownika
enzo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: enzo » 22 wrz 2008, 20:31

czarjan2 - jeszcze poprosze o podpowiedz o METRONIDAZOL jak go zdobyc gdzie szukac w jakim stezeniu?
dziekuje za podpowiedz

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 22 wrz 2008, 20:40

Metronidazol jest do kupienia w aptece - niestety z reguły na receptę. Jedno opakowanie to koszt ok. 10-ciu złotych - może nieco więcej. Jest w postaci tabletek i do pełnej kuracji będziesz potrzebował kilku opakowań.

Awatar użytkownika
darek-dorado
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: darek-dorado » 22 wrz 2008, 21:01

Można też kupić czysty metronidazol u weterynarza (ja tak zrobilem) w proszku. Cena niższa niż w aptece i łatwiej go rozpuścić niż tabletki. Do nasączania pokarmu najlepszy jest w płynie 5% roztwór, do kupienia w aptece. Podobno na receptę, ale ja nie miałem problemu z kupieniem bez recepty. Koszt kilka złociszy i ewentualnie czekoladka dla pani z apteki :)

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 22 wrz 2008, 21:30

Jak chcesz kupowac metro u weterynarza, to musi być 100% czyste, do receptur, a nie 20% jakie z reguły mają.
Jeśli nie będzie, to poproś aby Ci zamówili.

czarjan2
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: czarjan2 » 22 wrz 2008, 21:32

Przy leczeniu metronidazolem temp. podnieś do 33 C nie musi byc 35
leczenie będzie trwało 3 dni ,nie zapomnij dodać do akwa soli niejodowanej tj. 5 łyżek na 100 L ,będziesz musiał kupic 2 paczki tz.40 table.metronidazolu koszt 20 zl ,recepta do zdobyća u weterynarza
1 dzień 6 tabl. na 100 L
2 -------6 tabl. ---------
3 -------6 tabl.----------
4 -------podmiana wody i przez kolejne dni małe podmianki
5
6
7
8
9
10
11 dzień 6 tabl na każde 100 L
12--------6 tabl.
13--------6 tabl.
14--------podmiana wody

Awatar użytkownika
enzo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: enzo » 23 wrz 2008, 19:50

witam
dzis palety sa juz w "szpitalu" 100L zbiornik zostal zaadoptowany,metronidaloz udalo mi sie kupic bez problemu w osiedlowej aptece tzn zagadalem ladnie do pani Aptekarki:) ,tabletki niezbyt rewelacyjnie sie rozpuscily ale mam nadzieje ze zadzialaja bedepisal na biezaco o tym co sie dzieje
dziekuje wszystkim ktorzy zainteresowali sie tematem

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”