Świetlówka UV

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
Sebastek
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Świetlówka UV

Post autor: Sebastek » 18 wrz 2006, 16:48

Witam
Mam pytanie. Jaka (czy wogóle jest) różnica między świetlówką UV a żarnikiem UV ?
Jaka lampa UV jest lepsza ? z żarnikiem czy świetlówką UV czy nie ma to róźnicy ?

Proszę o info

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 18 wrz 2006, 18:22

Różnica jest taka, że przy zastosowaniu świetlówki UV, narażasz zdrowie wszystkich stworzeń żyjących w akwarium, a używając żarnika zamkniętego w obudowie lampy niszczysz tylko" zdrowie" bakterii. O tak po krótce.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Re: Świetlówka UV

Post autor: Rafal_W » 18 wrz 2006, 18:30

Sebastek pisze:Witam
Mam pytanie. Jaka (czy wogóle jest) różnica między świetlówką UV a żarnikiem UV ?
Jaka lampa UV jest lepsza ? z żarnikiem czy świetlówką UV czy nie ma to róźnicy ?

Proszę o info

Pozdrawiam
Różnicy nie ma żadnej: przeglądając ofertę sklepów zwykle mianem żarnika określa się świetlówkę kompaktową, a świetlówką - klasyczną rurę. Jedno i drugie świeci w lampach UV, te z 'żarnikiem' są krótsze i grubsze, a te z 'jarzeniówką' dłuższe i cieńsze. Działają identycznie.

Rafał

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 18 wrz 2006, 18:58

Czasami należy jeszcze brać pod uwagę "chłyty maketingowe" Bo dość często mianem świetlówki UV nazywane są niebieskie świetlówki spotykane w dyskotekach a powodujące luminescencję białych ubrań i krawędzi cięć, czyli idąc w białym T-szercie (he he lubię te neologizmy) wyglądasz jakbyś się świecił. Co prawda ma to coś wspólnego z UV ale mniej więcej tyle co samochód z samochodem wyścigowym. Więc warto dokładnie poczytać co to za wynalazek.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 18 wrz 2006, 19:06

Hypno pisze:(..)T-szercie (he he lubię te neologizmy) wyglądasz jakbyś się świecił. Co prawda ma to coś wspólnego z UV ale mniej więcej tyle co samochód z samochodem wyścigowym. Więc warto dokładnie poczytać co to za wynalazek.
ofkoz :) (kontynuując neologizmy ;) ) - dlatego bezwzględnie w przypadku świetlówek/żarników do lamp bakteriobójczych trzeba szukać oznaczenia UV-C..

Rafał

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 18 wrz 2006, 19:06

"chłyty maketingowe
chyba codziło ci o" chłyyty maatetingowe" :wink: Jest po prostu kilka rodzajów promieniowania UV np. UV-b lub UV-c

Awatar użytkownika
Sebastek
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Sebastek » 18 wrz 2006, 20:41

Dziękuję Panowie za rozwinięcie tematu :)
A teraz pytanko ... mam lampę UV, takie profesjonalne DIY :) ale nie rozkładałem jej na czynniki pierwsze i nie zaglądałem jaką mam świetlówkę w niej ... bo napewno jest świetlówka. Ale zdziwiła mnie jedna rzecz ... moja lampa ma białą obudowę i jak jest ciemno wyraźnie widać że w środku świeci na zielono !!!. Czy jest to możliwe ? przecież lampy UV mają inny kolor, od lampy w solarium :). Czyżbym miał do środka wsadzoną jakąś świetlówkę akwarystyczną ? :lol:
Ale były by jaja :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 19 wrz 2006, 06:50

W butelkę, a raczej w tym przypadku w rurę zawsze można dać się zrobić. Może być i tak że promieniowanie UV powoduje luminescencję, czyli proces świecenia światłem widzialnym na skutek oświetlania substancji promieniami innej długości. Więc i jedno i drugie jest prawdopodobne... choć to pierwsze bardziej....

Awatar użytkownika
Sebastek
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Sebastek » 19 wrz 2006, 16:17

Heh... nie pozostaje mi nic innego jak tylko sprawdzić co mam w lampie :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
izik
junior
junior

Post autor: izik » 19 wrz 2006, 22:17

promieniowanie dzieli sie w zalezności od dlugosci fal -
i tak jest promieniowanie UVA np w żarówce, promieniowanie UVB w swietlówkach i specjalnie skonstruowanych zarówkach/nie ma potrzeby montowania wówczas oprawy do swietlówek/ zarówki UVB przedewszystkim wykorzystywane sa w terrariach.Promieniowanie UVC ma zastosowanie do do wszlkiego rodzaju sterylizacji.jest b.szkodliwe w na skóre i oczy.i dlatego sa calkowicie zabudowane np.przy sterylizacji wody lub otwarte słuzace do sterylizacji sal oeracyjnych i wszedzie tam gdzie jest koniecznosc bezwzględnej czystosci bakteriologicznej.

Ben
nowicjusz
nowicjusz

Re: Świetlówka UV

Post autor: Ben » 04 sty 2007, 16:17

Witam wszystkich Formowiczów!

Dołączyłem do waszego gremium z Nowym Rokiem.

Poniwwarz po długiej przerwie z akwarystyką postanowiłem powrocić do tego pieknego hobby,pszeglądając posty na temat lampy UV nis nie znalazłem na temat jej przydatności w praktyce jaki czs powinna być właczona bo jak mi wiadomo to zabija wszystkie bakterie te dobre i szkodliwe i z tego powodu nie mam pojęcia jak z niej korzystać aby moje pociech nie narazić na kłopoty,a teraz trochę o moim akwie.posiadam akeę w trujkącie 1200L,sumpa z 5-cioma przegrodami,CO2 zbutlą 3Kg Filter RO który jest podłączony do ciągłej podmiany wody i w tym miwejscu nie wiem czy mam to dobrze podłączone, wszystko jest sterowane komputerem którym zakupiłem u Przyjaciela leszka. W akwie pływają 10 paletek ,4 bocje 5skalarów,10neonków 4 kiryski,3 sumiki i jeden glonojad móim zamiarem było akwarium dekoracyjne ale po długiej opserwacji paletek i ich dobrej kondycji doszedłem do wniosku zając się
tylko tym gatunkiem ale nie mam specjalnie doświatczenia a z różnych stron to co słyszę są zdania że jest to trudny gatunek do pielęgnowania nie mówiąc o rozmnażaniu bo u mnie dwie pary składają ikrę raz po razie
i dochowuję się larw a po 7-dmiu dniach zjadają proszę o poradę jak ten zbiornik powinien wyglądać od strony fachowej z góry dziękuję za podpowiedzi pozdrawiem jeszcze raz wszystkich Formowiczów.
Ben.
:(

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 26 lut 2007, 22:15

Apropos tych lamp UV. Kiedyś zacny człowiek tego i a jeszcze dwaniej innego forum dordził mi pewna rzecz na temat ich najlepszego zastosowania. Otóż poradził mi żeby walic te wszystkie bkterie i inne tą lampą po głowie :wink: Fajnie pomyślałem i nawt się uśmiałem. Drugie rozwiązanie znacznie mniej pracochłonne to założenie tej lampy na układzie stałej podmiany wody. Ostatnio tak zrobiłem jak znalazłem to urządzeni przypadkiem w szafce której dawno nie otwierałem. Zobaczymy czy coś zobaczę z efektówjej działania.

Rybaczki
junior
junior

Post autor: Rybaczki » 26 lut 2007, 22:27

Napisz jaśniej gdzie zamontowałeś tą lampę?
Bo nie bardzo rozumię gdzie znalazlo się dla niej miejsce na tym układzie stałej podmiany
Pozdr

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 26 lut 2007, 22:31

Jest ona zamontowana pomiędzy pierwszymi prefiltrami a filtrem RO.
Czyli woda po wstępnym oczyszczeniu leci przez Lampę i dalej do RO.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 27 lut 2007, 07:37

Hmmm yoyi... nie obraź się ale to rozwiązanie z tłuczeniem bakterii po łbach tą lampą było by bardziej skuteczne od tego które proponujesz...

Odpowiedz

Wróć do „Technika”