Świetlówka UV
Świetlówka UV
Witam
Mam pytanie. Jaka (czy wogóle jest) różnica między świetlówką UV a żarnikiem UV ?
Jaka lampa UV jest lepsza ? z żarnikiem czy świetlówką UV czy nie ma to róźnicy ?
Proszę o info
Pozdrawiam
Mam pytanie. Jaka (czy wogóle jest) różnica między świetlówką UV a żarnikiem UV ?
Jaka lampa UV jest lepsza ? z żarnikiem czy świetlówką UV czy nie ma to róźnicy ?
Proszę o info
Pozdrawiam
Re: Świetlówka UV
Różnicy nie ma żadnej: przeglądając ofertę sklepów zwykle mianem żarnika określa się świetlówkę kompaktową, a świetlówką - klasyczną rurę. Jedno i drugie świeci w lampach UV, te z 'żarnikiem' są krótsze i grubsze, a te z 'jarzeniówką' dłuższe i cieńsze. Działają identycznie.Sebastek pisze:Witam
Proszę o info
Pozdrawiam
Rafał
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Czasami należy jeszcze brać pod uwagę "chłyty maketingowe" Bo dość często mianem świetlówki UV nazywane są niebieskie świetlówki spotykane w dyskotekach a powodujące luminescencję białych ubrań i krawędzi cięć, czyli idąc w białym T-szercie (he he lubię te neologizmy) wyglądasz jakbyś się świecił. Co prawda ma to coś wspólnego z UV ale mniej więcej tyle co samochód z samochodem wyścigowym. Więc warto dokładnie poczytać co to za wynalazek.
ofkozHypno pisze:(..)T-szercie (he he lubię te neologizmy) wyglądasz jakbyś się świecił. Co prawda ma to coś wspólnego z UV ale mniej więcej tyle co samochód z samochodem wyścigowym. Więc warto dokładnie poczytać co to za wynalazek.

Rafał
Dziękuję Panowie za rozwinięcie tematu 
A teraz pytanko ... mam lampę UV, takie profesjonalne DIY
ale nie rozkładałem jej na czynniki pierwsze i nie zaglądałem jaką mam świetlówkę w niej ... bo napewno jest świetlówka. Ale zdziwiła mnie jedna rzecz ... moja lampa ma białą obudowę i jak jest ciemno wyraźnie widać że w środku świeci na zielono !!!. Czy jest to możliwe ? przecież lampy UV mają inny kolor, od lampy w solarium
. Czyżbym miał do środka wsadzoną jakąś świetlówkę akwarystyczną ?
Ale były by jaja
Pozdrawiam

A teraz pytanko ... mam lampę UV, takie profesjonalne DIY

Ale były by jaja

Pozdrawiam
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
W butelkę, a raczej w tym przypadku w rurę zawsze można dać się zrobić. Może być i tak że promieniowanie UV powoduje luminescencję, czyli proces świecenia światłem widzialnym na skutek oświetlania substancji promieniami innej długości. Więc i jedno i drugie jest prawdopodobne... choć to pierwsze bardziej....
promieniowanie dzieli sie w zalezności od dlugosci fal -
i tak jest promieniowanie UVA np w żarówce, promieniowanie UVB w swietlówkach i specjalnie skonstruowanych zarówkach/nie ma potrzeby montowania wówczas oprawy do swietlówek/ zarówki UVB przedewszystkim wykorzystywane sa w terrariach.Promieniowanie UVC ma zastosowanie do do wszlkiego rodzaju sterylizacji.jest b.szkodliwe w na skóre i oczy.i dlatego sa calkowicie zabudowane np.przy sterylizacji wody lub otwarte słuzace do sterylizacji sal oeracyjnych i wszedzie tam gdzie jest koniecznosc bezwzględnej czystosci bakteriologicznej.
i tak jest promieniowanie UVA np w żarówce, promieniowanie UVB w swietlówkach i specjalnie skonstruowanych zarówkach/nie ma potrzeby montowania wówczas oprawy do swietlówek/ zarówki UVB przedewszystkim wykorzystywane sa w terrariach.Promieniowanie UVC ma zastosowanie do do wszlkiego rodzaju sterylizacji.jest b.szkodliwe w na skóre i oczy.i dlatego sa calkowicie zabudowane np.przy sterylizacji wody lub otwarte słuzace do sterylizacji sal oeracyjnych i wszedzie tam gdzie jest koniecznosc bezwzględnej czystosci bakteriologicznej.
Re: Świetlówka UV
Witam wszystkich Formowiczów!
Dołączyłem do waszego gremium z Nowym Rokiem.
Poniwwarz po długiej przerwie z akwarystyką postanowiłem powrocić do tego pieknego hobby,pszeglądając posty na temat lampy UV nis nie znalazłem na temat jej przydatności w praktyce jaki czs powinna być właczona bo jak mi wiadomo to zabija wszystkie bakterie te dobre i szkodliwe i z tego powodu nie mam pojęcia jak z niej korzystać aby moje pociech nie narazić na kłopoty,a teraz trochę o moim akwie.posiadam akeę w trujkącie 1200L,sumpa z 5-cioma przegrodami,CO2 zbutlą 3Kg Filter RO który jest podłączony do ciągłej podmiany wody i w tym miwejscu nie wiem czy mam to dobrze podłączone, wszystko jest sterowane komputerem którym zakupiłem u Przyjaciela leszka. W akwie pływają 10 paletek ,4 bocje 5skalarów,10neonków 4 kiryski,3 sumiki i jeden glonojad móim zamiarem było akwarium dekoracyjne ale po długiej opserwacji paletek i ich dobrej kondycji doszedłem do wniosku zając się
tylko tym gatunkiem ale nie mam specjalnie doświatczenia a z różnych stron to co słyszę są zdania że jest to trudny gatunek do pielęgnowania nie mówiąc o rozmnażaniu bo u mnie dwie pary składają ikrę raz po razie
i dochowuję się larw a po 7-dmiu dniach zjadają proszę o poradę jak ten zbiornik powinien wyglądać od strony fachowej z góry dziękuję za podpowiedzi pozdrawiem jeszcze raz wszystkich Formowiczów.
Ben.

Dołączyłem do waszego gremium z Nowym Rokiem.
Poniwwarz po długiej przerwie z akwarystyką postanowiłem powrocić do tego pieknego hobby,pszeglądając posty na temat lampy UV nis nie znalazłem na temat jej przydatności w praktyce jaki czs powinna być właczona bo jak mi wiadomo to zabija wszystkie bakterie te dobre i szkodliwe i z tego powodu nie mam pojęcia jak z niej korzystać aby moje pociech nie narazić na kłopoty,a teraz trochę o moim akwie.posiadam akeę w trujkącie 1200L,sumpa z 5-cioma przegrodami,CO2 zbutlą 3Kg Filter RO który jest podłączony do ciągłej podmiany wody i w tym miwejscu nie wiem czy mam to dobrze podłączone, wszystko jest sterowane komputerem którym zakupiłem u Przyjaciela leszka. W akwie pływają 10 paletek ,4 bocje 5skalarów,10neonków 4 kiryski,3 sumiki i jeden glonojad móim zamiarem było akwarium dekoracyjne ale po długiej opserwacji paletek i ich dobrej kondycji doszedłem do wniosku zając się
tylko tym gatunkiem ale nie mam specjalnie doświatczenia a z różnych stron to co słyszę są zdania że jest to trudny gatunek do pielęgnowania nie mówiąc o rozmnażaniu bo u mnie dwie pary składają ikrę raz po razie
i dochowuję się larw a po 7-dmiu dniach zjadają proszę o poradę jak ten zbiornik powinien wyglądać od strony fachowej z góry dziękuję za podpowiedzi pozdrawiem jeszcze raz wszystkich Formowiczów.
Ben.

- yoyi
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Apropos tych lamp UV. Kiedyś zacny człowiek tego i a jeszcze dwaniej innego forum dordził mi pewna rzecz na temat ich najlepszego zastosowania. Otóż poradził mi żeby walic te wszystkie bkterie i inne tą lampą po głowie
Fajnie pomyślałem i nawt się uśmiałem. Drugie rozwiązanie znacznie mniej pracochłonne to założenie tej lampy na układzie stałej podmiany wody. Ostatnio tak zrobiłem jak znalazłem to urządzeni przypadkiem w szafce której dawno nie otwierałem. Zobaczymy czy coś zobaczę z efektówjej działania.