Sonda czy płyny kalibracyjne???
-
sierocki
- senior

- Imie i Nazwisko: Maciek Rusiecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Chojnów
- Kontaktowanie:
Sonda czy płyny kalibracyjne???
Witam,
Mam małe pytanko czy sonda podłączona do lajona 115 może się rozregulować po jakimś czasie?Otóż w moim zbiorniczku mam taki zestaw ale zauważyłem wahania pH w ostatnim czasie.Przez 2 miesiące było ok ale nagle pH zaczęło podskakiwać a mój komputer nagle szalał.Postanowiłem wiec wykalibrować moją sondę.Wynik - nie mogłem tego zrobić. Wiec jestem ciekaw czy płyny kalibracyjne po 6 miesiącach mogły stracić swoje właściwości?Czy może sonda uległa uszkodzeniu?Po włożeniu sondy do płynu o pH 7 uzyskuje min pH 8.3, natomiast po przejściu do kalibracji w buforze 4 otrzymuje pH najmniej 6.44.Proszę o jakieś informacje.
Mam małe pytanko czy sonda podłączona do lajona 115 może się rozregulować po jakimś czasie?Otóż w moim zbiorniczku mam taki zestaw ale zauważyłem wahania pH w ostatnim czasie.Przez 2 miesiące było ok ale nagle pH zaczęło podskakiwać a mój komputer nagle szalał.Postanowiłem wiec wykalibrować moją sondę.Wynik - nie mogłem tego zrobić. Wiec jestem ciekaw czy płyny kalibracyjne po 6 miesiącach mogły stracić swoje właściwości?Czy może sonda uległa uszkodzeniu?Po włożeniu sondy do płynu o pH 7 uzyskuje min pH 8.3, natomiast po przejściu do kalibracji w buforze 4 otrzymuje pH najmniej 6.44.Proszę o jakieś informacje.
-
sierocki
- senior

- Kontaktowanie:
Tzn
Co masz na myśli pisząc wymiana elektrolitu?Myślisz o tej małej przezroczystej kuleczce na końcu sondy?Sondę mam jeszcze na gwarancji tak mi sie wydaje powinno być rok?I gdzie ewentualnie mogę kupić ten elektrolit?I czy ciężko się go wymienia?
-
sierocki
- senior

- Kontaktowanie:
Dane:
Sonda pH Eurosensor (plastikowa) - Sonda (elektroda) pH. Jej zaletą jest to, że zamoczenie miejsca styku sondy z przewodem nie powoduje zwarcia, w wyniku którego odczyty mogłyby ulec zafałszowaniu.Tyle wiem nie znam modelu i nic poza tym, bo jestem w Irlandii, a caly sprzet jest w Polsce.
-
sierocki
- senior

- Kontaktowanie:
ZROBIONE:)
Płyny kalibracyjne straciły swoje właściwości.Zamówiłem nowe,sonda wykalibrowana.