Sonda czy płyny kalibracyjne???

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

sierocki
senior
senior
Imie i Nazwisko: Maciek Rusiecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chojnów
Kontaktowanie:

Sonda czy płyny kalibracyjne???

Post autor: sierocki » 09 kwie 2007, 09:09

Witam,
Mam małe pytanko czy sonda podłączona do lajona 115 może się rozregulować po jakimś czasie?Otóż w moim zbiorniczku mam taki zestaw ale zauważyłem wahania pH w ostatnim czasie.Przez 2 miesiące było ok ale nagle pH zaczęło podskakiwać a mój komputer nagle szalał.Postanowiłem wiec wykalibrować moją sondę.Wynik - nie mogłem tego zrobić. Wiec jestem ciekaw czy płyny kalibracyjne po 6 miesiącach mogły stracić swoje właściwości?Czy może sonda uległa uszkodzeniu?Po włożeniu sondy do płynu o pH 7 uzyskuje min pH 8.3, natomiast po przejściu do kalibracji w buforze 4 otrzymuje pH najmniej 6.44.Proszę o jakieś informacje.

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 09 kwie 2007, 09:27

IMHO masz problem z rozrzedzeniem elektrolitu - prawdopodobnie woda akwariowa dostaje się do wnętrza elektrody. W każdym razie wymiana elektrolitu to to od czego bym zaczął.

sierocki
senior
senior
Kontaktowanie:

Tzn

Post autor: sierocki » 09 kwie 2007, 09:32

Co masz na myśli pisząc wymiana elektrolitu?Myślisz o tej małej przezroczystej kuleczce na końcu sondy?Sondę mam jeszcze na gwarancji tak mi sie wydaje powinno być rok?I gdzie ewentualnie mogę kupić ten elektrolit?I czy ciężko się go wymienia?

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 10 kwie 2007, 09:26

po 1-wsze. - dokładnie co to za elektroda z numerem typu i nazwą producenta. Jeśli zdradzisz ten szczegół będzie dalszy opis

sierocki
senior
senior
Kontaktowanie:

Dane:

Post autor: sierocki » 10 kwie 2007, 21:08

Sonda pH Eurosensor (plastikowa) - Sonda (elektroda) pH. Jej zaletą jest to, że zamoczenie miejsca styku sondy z przewodem nie powoduje zwarcia, w wyniku którego odczyty mogłyby ulec zafałszowaniu.Tyle wiem nie znam modelu i nic poza tym, bo jestem w Irlandii, a caly sprzet jest w Polsce.

sierocki
senior
senior
Kontaktowanie:

ZROBIONE:)

Post autor: sierocki » 11 kwie 2007, 22:10

Płyny kalibracyjne straciły swoje właściwości.Zamówiłem nowe,sonda wykalibrowana.

Odpowiedz

Wróć do „Technika”