Ozonowanie wody

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Ozonowanie wody

Post autor: mirek » 06 lut 2005, 14:45

ciekawe czy ktoś stosuje ozonowanie wody ??
Nie dawno zakupiłem ozonator firmy aquamedic . Małe, zgrabne, woda po ozonowaniu nabiera pięknego niebieskawego koloru. Fakt że czuć ozon w całym pomieszczeniu, Ale stosuje go tylko do odkarzenia wody do podmian. Pobór prądu około 4 W . Podpina się to to pod zwykły napowietrzacz ( czytaj brzęczyk) W instrukcji jest obrazek jak stosować ozonator w akwarium, ale się trochę boję :))

Awatar użytkownika
Jurek
junior
junior

Post autor: Jurek » 15 lut 2005, 15:10

W latach 90-tych zrobiłem sobie taki ozonator,opis wykonania znalazłem w czasopiśmie"Akwarium".Stosowałem go w akwarium ogólnym,gdzie pracował,o ile dobrze pamiętam-kilka-kilkanaście minut na dobę.Razu pewnego zapomniałem go wyłączyć w porę i pracował około 3 godzin w akwa 140 litrowym z dorosłą parą i małym,1-2 cm narybkiem :oops: Niepokój wzbudziło zachowanie rybek,wszystkie pływały górą i starały się pobierać tlen na styku wody z powietrzem.Na całe szczęście skrzela nie zostały uszkodzone,a rybki po krótkim czasie i intensywnym napowietrzaniu doszły do siebie.

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 20 lut 2005, 13:03

czy możesz powiedzieć w którym numerze tego czsopisma ?
lub przesłać mi skan tego artykułu. czasem może sięprzydać :)
Mirek

Awatar użytkownika
Jurek
junior
junior

Post autor: Jurek » 20 lut 2005, 22:00

Niestety,nie mam już tych czasopism.A cały ozonator składał się z litrowego słoika,do wieczka od środka był zamocowany uprzednio wyjęty z lampy typu LRF (rtęciowo-żarowej,o ile mnie pamięć nie myli) żarnik,o mocy 125 wat(j.w. :D ).W wieczku były wklejone za pomocą kleju distal dwie rurki szklane-takie od filtra napędzanego powietrzem,jedna dłuższa,druga krótka,do tego potrzebny był jeszcze statecznik o mocy dobranej do żarnika,który był włączany szeregowo do obwodu zasilającego żarnik.Jeszcze tylko pompka powietrza,która pompowała powietrze do słoika i to by było na tyle :) A ozon czuć było,tak jak piszesz,w całym pokoju :)
Z ostatniej chwili-prawdopodobnie chodzi o nr 5-6/86,tam jest artykuł o ozonowaniu wody,więc prawdopodobnie to tam będzie opis budowy ozonatora.

Mislavo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Mislavo » 20 lut 2005, 22:38

Coś mi się wydaje Jurku, że właśnie podałeś sposób na zrobienie prostego detonatora :wink: Być może się mylę ( nie sprawdzałem empirycznie ) ale "goły" żarnik wymontowany z lampy, natychmiast się przepala w zetknieciu z powietrzem.

Mislavo :wink:

Awatar użytkownika
Jurek
junior
junior

Post autor: Jurek » 21 lut 2005, 07:48

Goły żarnik od zwykłej żarówki-z pewnością ulegnie przepaleniu.A jeśli chodzi o żarnik od lampy typu LRF-to oczywiście,masz Mislavo racje-wydaje Ci sie :wink: .Jeśli mój opis ozonatora (który pracował u mnie kilka lat) wywołuje wątpliwości,to w wymienionym numerze "Akwarium" jest dokładny opis tego urządzenia.jedynym mankamentem może być temperatura,jaka wytwarza sie podczas pracy,ale możemy wykorzystać żarnik mniejszej mocy.

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 21 lut 2005, 20:20

Panowie ,............. wydaje mi się , że było by to urządzenie bardzo energochłonne.
125 W to troche dużo. AkwaMedic produkuje urządzenie o mocy 5W . dające 200mg/ min -O3
Pytałem tylko z czystej ciekawości ..... jak to się robiło wcześcniej.

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 25 mar 2005, 19:59

Mirku dzisiaj szperalam w moich nr. Akwarium i faktycznie jest opis calego ozonatora
jak chcesz moge ci przeslac ten artykol, albo poprostu ummieszcze go tutaj.

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 26 mar 2005, 22:23

Będę bardzo wdzięczny :)
Z góry dziękuję

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 31 mar 2005, 21:21

Mirku zobacz prosze czy dostales E-meila z tym ozonatorem?

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 01 kwie 2005, 20:54

Niestety nic do mnie nie doszło. :(
Podałem inny adres na priv

Awatar użytkownika
fomalhaut
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska

Post autor: fomalhaut » 15 cze 2005, 23:14

Mirku! Co z Ozonowaniem?
Działa? Jak? Odkażając wodę do podmian, czy w akwa z rybami?
Co dalej z tym wątkiem? Pisz, proszę....
Wojtek

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 16 cze 2005, 11:28

stosuję ozonowanie wody do podmian. Zresztą cała woda do Łodzi była ozonowana. Przez tydzien czasu ozonator pracował sobie i woda myśle ze była super.
Tak właśnie przygotowuję wodę u siebie. Zbiornik 200 l po zalaniu świerzą wodą jest 12 godzin ozonowany. Wpływa to na klarowność wody i nie wiem na co jeszcze, ale o dziwo na dnie zbiornika, a jest to akwarium zawsze pojawia się biały osad. Myślę że to jakieś utlenione cząsteczki bądz minerały.
Jedno jest pewne że jest mniejsze prawdopodobienstwo trzywleczenia nieproszonych gości przez wodę.

Awatar użytkownika
hudy
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Zbigniew Hudobski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: hudy » 16 cze 2005, 15:46

Ozon posiada silne właściwości bakteriobójcze.Poprzez ozonowanie można usunąć całkowicie i szybko wszelkie fenole,rozkłada również detergenty. Wodę po ozonowaniu można uzyć już po 1-2 godzin. Bardzo pomaga przy niszczeniu wypławka w akwariach tarliskowych/oczywiście bez ryb/

Odpowiedz

Wróć do „Technika”