PLENUM

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 23 lut 2007, 17:42

adamn pisze:Hanss ta obłożona kamyczkami z białym piaskiem część z rożlinami wygląda ja estrada
Estetyka to na tym etapie dojrzewania zbiornika ostatnia rzecz na jaka zwracam uwage. Tu przeciez nawet jeszcze nie ma wiekszosci roslin ktore mam zamiar hodowac. Sa prawie same szybkorosnace posadzone w celu przyspieszenia stabilizacji biologicznej i pozbycia sie plagi glonow (teraz od miesiaca jest problem zielonych nitek, sinice i krasnorosty juz byly).
Co do tego czy plenum dziala czy nie to nie moze byc zadnych watpliwosci. Wystarczy przykrecic doplyw wody pod piaskownice a poziom azotanow zaczyna z wolna rosnac, przy przeplywie na full i naprawde obfitym karmieniu jest prawie niemierzalny.
Moje rybska tez (niestety) kopia w piachu, wyrzucily juz pare kilo poza obreb plenum. Powaznie rozwazam zakrycie calosci piaskownicy lupkami- tylko co na tych lupkach zechce rosnac?
J-23

PS. Przy najlepszych ukladach zbiornik zlapie stabilnosc biologiczna kolo maja- to po prostu MUSI trwac co najmniej pol roku.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 23 lut 2007, 22:52

J-23 pisze:
Estetyka to na tym etapie dojrzewania zbiornika ......zaczyna z wolna rosnac, przy przeplywie na full i naprawde obfitym karmieniu jest prawie niemierzalny.
Moje rybska tez (niestety) kopia w piachu, wyrzucily juz pare kilo poza obreb plenum. ......to po prostu MUSI trwac co najmniej pol roku.
Hanss pokazujesz akwa bez ryb a piszesz jakby były - fakty - mam czekać do maja :wink:
Adam

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 23 lut 2007, 23:10

I bardzo dobrze, bo my tu o plenum mówimy!

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 23 lut 2007, 23:51

Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale to całe plenum to nic innego jak denitrator. Więc czy nie lepiej postawić coś takiego pod akwarium w formie rury o pojemności powiedzmy 25l ( 10% pojemności) ?

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 24 lut 2007, 00:19

Mirek pisze:Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale to całe plenum to nic innego jak denitrator.
Nie bardzo. To znaczy plenum pracuje jak denitrator ale jest zwyczajnym (choc drobnoziarnistym) podlozem na ktorym moga rosnac chwasty itd.
Więc czy nie lepiej postawić coś takiego pod akwarium w formie rury o pojemności powiedzmy 25l ( 10% pojemności) ?
Sadzisz ze lepiej wyprowadzac kolejnymi rurami wode z akwarium i majstrowac kolejne urzadzenie zamiast wykorzystac do denitracji podloze ktore I TAK w akwarium roslinnym byc MUSI?
J-23

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 24 lut 2007, 00:22

W naszym akwa plenum jest o wymiarach 80x30. Wymiary akwa 130x60x60. Plenum jest umiejscowione z tyłu zbiornika i rośnie na nim żabienica i limnofilia.
Zrobione jest z podżwirówki obszytej agrowłókniną i działa :D

Basia Gajowa

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 24 lut 2007, 00:26

tylko dlatego że sami pokazaliście wady tego " urządzenia" a denitrator tego nie ma. Wolny przepływ zewnętrzny w połączeniu z mieszaniem wody wewnątrz denitratora , usuwa wady tego plenum, które nawiasem mówiąc źle mi się kojarzy.

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 24 lut 2007, 00:48

Gajowa pisze: Zrobione jest z podżwirówki obszytej agrowłókniną i działa :D
Tosmy calkiem niezaleznie na ten sam pomysl wpadli ;).
J-23

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 24 lut 2007, 00:51

Mirek pisze: usuwa wady tego plenum
ehm...JAKIE WADY???

które nawiasem mówiąc źle mi się kojarzy.
Mi tez ;)- dlatego ja to nazywam piaskownica.
J-23

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 24 lut 2007, 10:45

J-23 pisze:
Mirek pisze:Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale to całe plenum to nic innego jak denitrator.
Nie bardzo. To znaczy plenum pracuje jak denitrator ale jest zwyczajnym (choc drobnoziarnistym) podlozem na ktorym moga rosnac chwasty itd.

J-23
czy to znaczy że te plenum nie działa bez roślin? jak posadzenie roślin które zjadają azotany i inne N w wodzie wpływa na działanie tego? czy ktoś to stosował w akwarium z rybami i bez roślin, myślę tu o 4-5 rybach w 500 litrach szkła z piaskiem i bez jakichkolwiek roślin, które zakłócają działanie tego -takie jezioro Téfé.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 24 lut 2007, 10:53

Plenum w baniaku bez roślin działa również.
W takim baniaku jest wręcz wskazane.

4-5 palet to o 2 za mało na te 500 litrów :wink:

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 24 lut 2007, 11:18

nawet książki są na ten temat - http://www.erdingtonaquatics.com/sandfiltration.html

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 24 lut 2007, 12:13

kafarski pisze: czy to znaczy że te plenum nie działa bez roślin?
Tom już wprawdzie napisał, ale poprę to doświadczeniem: zdecydowanie działa. Swoje testowałem w warunkach bezzielskowych w ogóle. Późniejsze dołożenie ziela to po części przypadek.

Rafał

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 24 lut 2007, 12:30

GościaK pisze:nawet książki są na ten temat - http://www.erdingtonaquatics.com/sandfiltration.html
ee ale to morszczyzna. o piasku czytałem na tej stronie, http://www.deters-ing.de/Bodengrund/Quarzsand.htm ale dla mnie to trochę zbyt ortodoksyjne podejście do piasku w akwarium. uwaga na treść -można się nawrócić
bardzo do wyobraźni docierają zdjęcia czarnego piasku -takiego jaki powinien być :wink: . tylko tam nie ma żadnej wentylacji pod piachem i rosną korzenie.

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 24 lut 2007, 13:42

kafarski pisze:
GościaK pisze:nawet książki są na ten temat - http://www.erdingtonaquatics.com/sandfiltration.html
ee ale to morszczyzna. o piasku czytałem na tej stronie, http://www.deters-ing.de/Bodengrund/Quarzsand.htm ale dla mnie to trochę zbyt ortodoksyjne podejście do piasku w akwarium. uwaga na treść -można się nawrócić
bardzo do wyobraźni docierają zdjęcia czarnego piasku -takiego jaki powinien być :wink: . tylko tam nie ma żadnej wentylacji pod piachem i rosną korzenie.
co za różnica ? a po niemiecku dar kleine Missverhältnis ;)

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”