Estetyka to na tym etapie dojrzewania zbiornika ostatnia rzecz na jaka zwracam uwage. Tu przeciez nawet jeszcze nie ma wiekszosci roslin ktore mam zamiar hodowac. Sa prawie same szybkorosnace posadzone w celu przyspieszenia stabilizacji biologicznej i pozbycia sie plagi glonow (teraz od miesiaca jest problem zielonych nitek, sinice i krasnorosty juz byly).adamn pisze:Hanss ta obłożona kamyczkami z białym piaskiem część z rożlinami wygląda ja estrada
Co do tego czy plenum dziala czy nie to nie moze byc zadnych watpliwosci. Wystarczy przykrecic doplyw wody pod piaskownice a poziom azotanow zaczyna z wolna rosnac, przy przeplywie na full i naprawde obfitym karmieniu jest prawie niemierzalny.
Moje rybska tez (niestety) kopia w piachu, wyrzucily juz pare kilo poza obreb plenum. Powaznie rozwazam zakrycie calosci piaskownicy lupkami- tylko co na tych lupkach zechce rosnac?
J-23
PS. Przy najlepszych ukladach zbiornik zlapie stabilnosc biologiczna kolo maja- to po prostu MUSI trwac co najmniej pol roku.