Pomysły na modernizację akwarium
Moderatorzy: niki 28, tuptus
-
Hypno
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
-
Kontaktowanie:
Haki pisze:Przy temp 28-30 dysk lepiej trawi, je czyli rośnie.
Jeżeli podstawą karmienia jest mięso to zgadzam się w 100% Jeżeli coś innego to niekoniecznie.
Z tego co mi wiadomo to hekle spotykane są nawet w wodzie która okresowo ma 22-23 stopnie....
-
vega1
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Okresowo. Uważam że 26 na stałe to za mało. To że Piotrek teraz nie ma problemów w związku z tym, nie znaczy że w jakiejś stresowej sytuacji ta niska temperatuta nie dołoży swojej cegiełki i nie "pociągnie" ryby na dno.
-
Haki
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Radek Rożniata
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kobielice
-
Kontaktowanie:
No może i są ale takie z wielkim okiem i nie super kształtem.
Pisząc mój post chodziło mi np. o przyrosty ryb, u nas są one średnio 3 cm na miesiąc. Ryby są karmione kilka razy dziennie i przy niskiej temp. sa problemy, nie te efekty, ryba nie dojada czyt. nie zjada tyle co w temp. 28-30.
-
Hypno
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
-
Kontaktowanie:
Zgadzam się, ktoś kto hoduje i rozmnaża ryby rządzi się ciut innymi prawami niż ci którzy chcą mieć w domu po prostu cieszące oko akwarium. Sam spotkałem się z opinią znanego w Lublinie akwarysty i dyskomaniaka, że jak karmisz bracie mięchem to temperatura nie powinna być niższa niż 29. Ten gość karmił także sercem końskim ale więcej zachodu z jego z zdobyciem. Jako jedyny znany mi dyskomaniak karmił systematycznie przez lata ryby rurecznikiem. Tylko, że brał porcję taką ze 2kg robali w michę i pod delikatnie kapiący kran na 2 tygodnie. Na dobę przed karmieniem porcję do mniejszej miseczki i wkruszał do niej kilka tabletek multiwitaminy. Potem tym skarmiał ryby. Ryzykowne fakt, ale pewnie niektórzy z nas mają mniejsze palety jak on miał brzanki sumatrzańskie. U niego mieczyki (samice) miały po 13-15 cm i mioty po 350 młodych nie były sensacją. Piszę o różnych gatunkach bo gość miał właściwie cały dom zapchany zbiornikami z rybami.
Radek a swoją drogą zdradź informacje jak wygląda u Was w hodowli dzień jeżeli chodzi o karmienie ryb. Jakie masz "tajne" mieszanki jak często i ile ryby dostają i jakiego żarcia?
-
Haki
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Radek Rożniata
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kobielice
-
Kontaktowanie:
Moja tajna mieszanka jest opisana tu
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=3586
dorosłe są karmione rano i wieczorem, młode 5-6 razy dziennie miksem z linka i czystym sercem wołowym.
Pozdrawiam
Radek
-
J-23
- entuzjasta

_TOM_ pisze:
Ja też nie na temat, ale czy ktoś z forum trzyma dyskami z Azji w temperaturze 25 stopni?
Moje azjatki pływają w wodzie 26-28C (w zależności w którym końcu akwa mierzone). Z reguły przebywają w pobliżu "chłodniejszego" końca i nie widać żadnego uszczerbku na zdrowiu, ale to są już dorosłe ryby.
Co do młodych to mam porównanie między 3-4" azjatkami z tego samego źródła trzymanymi w 27C (u mnie) i w 30C. Te trzymane w chłodniejszej wodzie są po 2ch miesiącach o 1 cm większe od "piecuchów", ale prawda jest że karmie je co najmniej 5-6x dziennie 90% mięsem łososia. Te trzymane przez znajomego w 30C "jadą" na wołowinie. Niestety dieta wołowa wymaga wyższej temperatury (w niskich są kłopoty z trawieniem) co z kolei skutkuje mniejsza zawartością tlenu w wodzie i gorszymi przyrostami w porównaniu z dietą łososiową Różnica jest widoczna zwłaszcza w grubości ryb.
J-23
-
konowalczyk
- junior

Witam!CraNcH^MS-dzięki za pochwałę akwy.Też planuję trzymać palety w 27*.Obecnie w zbiorniku mam w dzień 26.5* w po nocy 25.5*.Myślę że po zał wężownicy-grzała załączy się kilka razy na dobę w nocy.Mam znajomego ,który z powodzeniem hoduję palety w 27*Celowo wcześniej pisałem o 29*-nie chciałem się jako (młody) narazić większości.Ogólnie myślę ,że lepiej nieco zjechać z temperaturą ale mieć dużo pięknych roślin-wiadomo a może jeszcze nie do końca w jaki sposób oddziaływają na jakość wody!!!
-
amen999
- junior

- Imie i Nazwisko: Bartek Dutkiewicz
"Dieta łososiowa" ??? Jak przygotowac mieso z łososia??
-
J-23
- entuzjasta

amen999 pisze:Jak przygotowac mieso z łososia??
Wyciągnąć ości, odkroić skórę. O resztę zadbała natura, mięso można pokroić w drobna kostkę ostrym nożem albo przetrzeć przez metalowe sitko.
J-23
-
GrzesiekD
- nowicjusz

U mnie "ogrzewanie podłogowe" sprawdza się nawet lepiej niż chciałem.
W zbiorniku 600l utrzymuje stałą temp.27st,a jej wahania są niezauważalne.
Oczywiście nie wiedząc do jakiej temp.może ogrzać się woda w akwa zamontowałem też
elektrozawór który miał być sterowany termostatem akwarystycznym ale okazał się
on zbędny(wszystko zależy od ilości przewodu grzejnego i temp.wody w CO).
W zbiorniku pozostała też grzałka ustawiona na 26st.-na chwilę obecną nie wlancza się.
Podłączając instalację tą za grzejnikiem miałem problem tego typu że woda wolała
płynąć sobie przez grzejnik mając gdzieś moje ustrojstwo.Pomogło przeniesienie zasilania
wężownicy przed grzejnik(dzięki podpowiedzi Przynęty).
pozdr.
-
konowalczyk
- junior

Witam GrzesiekD-dzięki za odpowiedż.Myślę czy zastosować typowy wąż od podłogówki czy zrobić we własnym zakresie coś na kształt grzejnika drabinkowego (zlutuj sam z typowych rurek i kształtek miedzianych) i to spoczywało by zatopione w styropianie pod akwarium.Mam jeszcze pytanko jaką Masz obsadę w akwie?
-
Amorphis
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz
Bałbym się cokolwiek wkładać pod szklane dno, co ma/może tworzyć sporą różnicę temperatury, a do tego jeszcze rurki zatopione w styropianie, a na nim ponad pół tony. Coś gdzieś kiedyś już pękało w podobny sposób od różnicy temperatur, zwłaszcza dna akwariowe. Nie rozumiem, czemu nie można zwyczajnie zakopać wężownicy pod żwirem i puścić przez to ciepłej wody. I tak i tak demolka jak zacznie się coś dziać, więc niech już mniejsze zło siedzi w środku, a nie pod czułym na naprężenia dnem.
-
GrzesiekD
- nowicjusz

Przewody zrobiłem z giętkiej rurki miedzianej o grubości 8 mm(lepsza była
by 10)Po wygięciu kształtu rurkę położyłem na blat i odrysowałem markerem .Następnie
do ręki frezarka ręczna i robimy kanałek ok. 20mm frezem na głębokość ok15mm.Na wejściu i wyjściu przewodu zakładamy zaworki kulowe.By zmniejszyć naprężenia dna na sklejkę 6mm.(blat 3 warstwowy-sklejka-steropian-sklejka)przykleiłem taśmą dwustronną piankę taką pod panele podłogowe w którą wyciąłem w miejscu kanałku by nie izolowała rurki.I to cała filozofia.
http://www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=9251.0
Tu opisalem swoje zmagania.
pozdr.
Obsada 5palet ok.16cm.
-
GrzesiekD
- nowicjusz

Żeby miej więcej zobrazować jak to wygląda
wstawiam kilka zdjęć tego co zrobiłem.
Hydraulikiem nie jestem więc za specjalnego wyglądu
to nie ma ,ale wszystko jest schowane i z zewnątrz
nic nie jest widoczne.