PLENUM TOMa OD A DO Z

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
dylus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dylewski Mariusz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Grudziadz

Post autor: dylus » 12 sty 2009, 11:29

A ja mam pytanie czy pod plenum na starcie trzeba dać jakieś tabletki czy ruszy wszystko też bez wspomagania .Czy wystarczy wsadzić kratki zasypać i czekać.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 12 sty 2009, 22:16

Wystarczy poczekać ... 6 miesięcy i powinno działać :)

Awatar użytkownika
buldozer1978
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mariusz Nawara
Miejsce zamieszkania/miasto/: Strawczyn

Post autor: buldozer1978 » 12 sty 2009, 22:26

Troszeczkę długo co :( , no ale czym jest 6 miesięcy względem wieczności :mrgreen:

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 13 sty 2009, 17:47

Dotarło do mnie dzisiaj moje plenum :) Wydaje mi się, że kratki są wręcz doskonałe. Oto fotki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy szczeliny od góry wystarczą czy może warto nawiercić jeszcze boki ?

sylwekrym

grawitacja

Post autor: sylwekrym » 18 sty 2009, 18:51

a co sadzicie o zastosowaniu pod plenum niewielkiej mocy kabla grzewczego,?wydaje mi sie ze wtedy wedrowka wody bedzie duzo bardziej intensywna bo widomo ciepla idzie do gory?

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 24 sty 2009, 23:03

Czy do obszycia kratek na plenum dobry będzie tiul ? Patrzyłem na organtynę (organzę) ale nie mogę znaleźć odpowiedniej gęstości.

fangornn
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków

Post autor: fangornn » 25 sty 2009, 08:45

birdas pisze:Czy do obszycia kratek na plenum dobry będzie tiul ? Patrzyłem na organtynę (organzę) ale nie mogę znaleźć odpowiedniej gęstości.
Pójdź Waść do sklepu z ciuchami na wagę ,weź wasz mość ze sobą żonę i kup sobie apaszkę szyfonową ,jest do tego celu fantastyczna.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2009, 13:06 przez fangornn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 25 sty 2009, 09:10

birdas pisze:Czy do obszycia kratek na plenum dobry będzie tiul ? Patrzyłem na organtynę (organzę) ale nie mogę znaleźć odpowiedniej gęstości.
Czytałem na różnych forach że do tego celu dobrze nadaje się agrowłóknina z ogrodniczego. Można kupić bez problemu na metry. Osobiście dziwię Ci się że poszedłeś w stronę plenum, sam stosuję podłoże typu BSD, bombluje aż miło.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 25 sty 2009, 09:24

Potwierdzam, zastosowałem agrowłókninę prawie dwa lata temu i się sprawdza.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 25 sty 2009, 11:50

CraNcH^MS pisze: Osobiście dziwię Ci się że poszedłeś w stronę plenum,
Dlaczego ?

Dzięki wszystkim za informacje odnośnie materiału. Teraz znów mogę rozpocząć poszukiwania :)

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 25 sty 2009, 12:08

birdas pisze: Dlaczego ?
Miałem na myśli to, że poco dawać do podłoża kratki itp. rzeczy jak można zrobić BSD i najzwyklej nasypać 13 cm żwirku i już zachodzi upragniona denitryfikacja. Nikt do tej pory nie napisał o wyraźnej przewadze plenum nad BSD (chyba, że do tej pory nie wpadłem na taki artykuł). Sam zrobiłem BSD w swoim zbiorniku i wylatujące bąbelki azotu z podłoża widać bardzo często.

Wydaje mi się, że plenum później np. przy roślinach może skomplikować Ci bardziej życie. Proszę by ta uwaga/moje spostrzeżenie nie było odebrane jako atak na Twoją osobę.
birdas pisze:
Dzięki wszystkim za informacje odnośnie materiału. Teraz znów mogę rozpocząć poszukiwania :)
Nie musisz wiele szukać idziesz do pierwszego lepszego sklepu ogrodniczego i prosisz o agrowłókninę a sprzedawca zaproponuje Ci ją z metra lub w paczce :)

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 25 sty 2009, 14:46

CraNcH^MS pisze: Miałem na myśli to, że poco dawać do podłoża kratki itp. rzeczy jak można zrobić BSD i najzwyklej nasypać 13 cm żwirku i już zachodzi upragniona denitryfikacja. Nikt do tej pory nie napisał o wyraźnej przewadze plenum nad BSD (chyba, że do tej pory nie wpadłem na taki artykuł).
Prawdopodobnie tak. Jednak wiele osób mimo wszystko jakieś tam kratki wkłada, a że nie chciałem być oryginalny to zrobiłem podobnie. :) Te co kupiłem, których zdjęcie pokazałem powyżej wydają mi się bardzo dobre, a jeśli może tak być, że plenum lepiej funkcjonuje z pewnymi strefami "pustymi" to w moim przypadku będzie wspaniale - tych stref będę miał tyle, że jakbym chciał je wypełnić piaskiem to potrzeba by pewnie z 25 kg. Jeśli w takich strefach denitryfikacja może przebiegać szybciej to będzie fajnie. Tak jak napisałeś może różnic nie ma ... a może są :)
Wydaje mi się, że plenum później np. przy roślinach może skomplikować Ci bardziej życie.
W moim akwarium nie będzie roślin. Ani jednej wsadzonej do piasku. Pisałem już o tym wcześniej w innych wątkach - będzie piasek, korzenie, mchy na korzeniach, herbaciana woda (jeszcze nie wiem w jakim stopniu) i oświetlenie diodowe. No i ryby i krewetki :D
Proszę by ta uwaga/moje spostrzeżenie nie było odebrane jako atak na Twoją osobę.
Absolutnie nawet nie przeszło mi to przez myśl.
Nie musisz wiele szukać idziesz do pierwszego lepszego sklepu ogrodniczego i prosisz o agrowłókninę a sprzedawca zaproponuje Ci ją z metra lub w paczce :)
Fajnie ... to niedługo już powinenen mieć wszystko ... przed lipcową zmianą wystroju akwa :)
Ostatnio zmieniony 25 sty 2009, 14:49 przez birdas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
enzo
junior
junior
Imie i Nazwisko: Artur Kawecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: enzo » 25 sty 2009, 14:47

Mam pytanie czy istnieje jakaś okreslona minimalna ziarnistość piasku-mam piach drobniejszy od soli kuchennej i zastanawiam sie czy bedzie sie nadawał do budowy plenum?

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 25 sty 2009, 14:50

enzo pisze:Mam pytanie czy istnieje jakaś okreslona minimalna ziarnistość piasku-mam piach drobniejszy od soli kuchennej i zastanawiam sie czy bedzie sie nadawał do budowy plenum?
Ja mam kupiony piasek o granulacji 0,1-0,4 mm ... to chyba coś podobnego do soli. Wiele osób używa takiej granulacji. No chyba, że ten Twój jest jeszcze drobniejszy ...

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 25 sty 2009, 14:53

Im drobniejszy tym lepszy :)
A jaki masz piach? Najlepiej gdyby był kwarcowy!

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”