PLENUM TOMa OD A DO Z
- buldozer1978
- senior
- Imie i Nazwisko: Mariusz Nawara
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Strawczyn
grawitacja
a co sadzicie o zastosowaniu pod plenum niewielkiej mocy kabla grzewczego,?wydaje mi sie ze wtedy wedrowka wody bedzie duzo bardziej intensywna bo widomo ciepla idzie do gory?
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Tomasz Dzierwa
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Pójdź Waść do sklepu z ciuchami na wagę ,weź wasz mość ze sobą żonę i kup sobie apaszkę szyfonową ,jest do tego celu fantastyczna.birdas pisze:Czy do obszycia kratek na plenum dobry będzie tiul ? Patrzyłem na organtynę (organzę) ale nie mogę znaleźć odpowiedniej gęstości.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2009, 13:06 przez fangornn, łącznie zmieniany 1 raz.
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Czytałem na różnych forach że do tego celu dobrze nadaje się agrowłóknina z ogrodniczego. Można kupić bez problemu na metry. Osobiście dziwię Ci się że poszedłeś w stronę plenum, sam stosuję podłoże typu BSD, bombluje aż miło.birdas pisze:Czy do obszycia kratek na plenum dobry będzie tiul ? Patrzyłem na organtynę (organzę) ale nie mogę znaleźć odpowiedniej gęstości.
- CraNcH^MS
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk
Miałem na myśli to, że poco dawać do podłoża kratki itp. rzeczy jak można zrobić BSD i najzwyklej nasypać 13 cm żwirku i już zachodzi upragniona denitryfikacja. Nikt do tej pory nie napisał o wyraźnej przewadze plenum nad BSD (chyba, że do tej pory nie wpadłem na taki artykuł). Sam zrobiłem BSD w swoim zbiorniku i wylatujące bąbelki azotu z podłoża widać bardzo często.birdas pisze: Dlaczego ?
Wydaje mi się, że plenum później np. przy roślinach może skomplikować Ci bardziej życie. Proszę by ta uwaga/moje spostrzeżenie nie było odebrane jako atak na Twoją osobę.
Nie musisz wiele szukać idziesz do pierwszego lepszego sklepu ogrodniczego i prosisz o agrowłókninę a sprzedawca zaproponuje Ci ją z metra lub w paczcebirdas pisze:
Dzięki wszystkim za informacje odnośnie materiału. Teraz znów mogę rozpocząć poszukiwania

- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Prawdopodobnie tak. Jednak wiele osób mimo wszystko jakieś tam kratki wkłada, a że nie chciałem być oryginalny to zrobiłem podobnie.CraNcH^MS pisze: Miałem na myśli to, że poco dawać do podłoża kratki itp. rzeczy jak można zrobić BSD i najzwyklej nasypać 13 cm żwirku i już zachodzi upragniona denitryfikacja. Nikt do tej pory nie napisał o wyraźnej przewadze plenum nad BSD (chyba, że do tej pory nie wpadłem na taki artykuł).

W moim akwarium nie będzie roślin. Ani jednej wsadzonej do piasku. Pisałem już o tym wcześniej w innych wątkach - będzie piasek, korzenie, mchy na korzeniach, herbaciana woda (jeszcze nie wiem w jakim stopniu) i oświetlenie diodowe. No i ryby i krewetkiWydaje mi się, że plenum później np. przy roślinach może skomplikować Ci bardziej życie.

Absolutnie nawet nie przeszło mi to przez myśl.Proszę by ta uwaga/moje spostrzeżenie nie było odebrane jako atak na Twoją osobę.
Fajnie ... to niedługo już powinenen mieć wszystko ... przed lipcową zmianą wystroju akwaNie musisz wiele szukać idziesz do pierwszego lepszego sklepu ogrodniczego i prosisz o agrowłókninę a sprzedawca zaproponuje Ci ją z metra lub w paczce

Ostatnio zmieniony 25 sty 2009, 14:49 przez birdas, łącznie zmieniany 1 raz.
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Ja mam kupiony piasek o granulacji 0,1-0,4 mm ... to chyba coś podobnego do soli. Wiele osób używa takiej granulacji. No chyba, że ten Twój jest jeszcze drobniejszy ...enzo pisze:Mam pytanie czy istnieje jakaś okreslona minimalna ziarnistość piasku-mam piach drobniejszy od soli kuchennej i zastanawiam sie czy bedzie sie nadawał do budowy plenum?