Myślę że nie powinieneś tyle kombinować z oświetleniem leondat 1. Z racji tego że zawód elektromontera wykonuje 25 lat troszkę się dziwię że niektórzy koledzy z forum aż za dobrze "czują temat".Kiedy zaczynałem swoja przygodę z akwarystyką , to na ośw swojego akwa mogłeś zastosować tylko zarówki zwykłe {czyt żarowe}, o świetlówkach nie było mowy

.Dzisiaj mamy do dyspozycji :
ośw żarowe {nikt go nie stosuje-80%energi to ciepło -20 % to światło
ośw LRF - żarowo -rtęciowe moc żarówek od 75W -125-250 i400W. Światło dzienne niebieskie -rzadko spotykane w akwa
ośw sodowe- moc żarówek 75-150-250-400W Światło o barwie czerwonej -czyt jw
ośw neonowe czyli świetlówkowe - najbardziej popularne to świetlówki o mocy 18 -20-38 i40W.Popularne świetlówki to barwa światła DAYLICHT oraz COOL WHITE.Cena śmieszna a u mnie się sprawdzają
i w końcu ośw HQI czyli halogenowe- nie widzę zasadnośći w ich stosowaniu , mimo iż dają
piękne żółte światło{ciepłe}
Na koniec mojego wywodu chcę przypomnieć o żarówkach energooszczędnych które daja "ciepłe"światło , a które z powodzeniem stosowałem w popszednim moim akwa .
Jeśli chodzi o pierwsze trzy punkty ,to nie polecam Ci żadnego
Raczej skup sie nad ośw świetlówkowym ,i o oprawkach standardowych ,czyli 18-20-38-40W.Ewentualne niedobory ośw uzupełnisz ośw energooszczędnym.
Mam wielki szacunek koledzy do wszelkich wyliczeń szacunkowych odnośnie mocy światła w naszych akwariach , ale uważam że do końca nie zawsze i u nie wszystkich się sprawdzają. Moim zdaniem zasadność wyliczeń mocy ośw zależy :
-od wysokośći zbiornika
-od tego czy w akwa przewidujemy zawartość garbników
-czy będziemy mieli rośliny pływające
-jakie zastosujemy tło zewnętrzne {jasne ,czy ciemne}
-jakie mamy podłoże{ czyt wyżej}
Mając do dyspozycji akwa o dł 180 cm - 50-50 {ja mam 160cm}proponuję Ci zastosować dwie swietlówki o moc 40 W .Jedną umieśćisz w tylnej częśći akwa , a drugą z przodu z tym że przesuń je optymalnie do przeciwległych boków baniaka .Luki pomiędzy przednią a tylną świetlówką wypełnij dwoma żarówkami energooszczędnymi .I tu już masz pole do popisu , możesz zastosowac co chcesz w zależnośći od potrzeb , 6W odpowiednik 40 -stki zwykłej ,8W-60W ,13W-75W,18W-100W i 21W -125 W.Jeżeli miałbyś problemy z układem połączeń, lub też z nabyciem stateczników zapłonowych to chętnie Ci pomogę.Tak czy inaczej uważam że przy doborze oświetlenia w naszych akwariach nalezy zachować się bardziej jak praktyk niż teoretyk.Wiem to z doświadczenia
niki 28