Oswietlenie do 540l (HQI czy T5?)

Moderator: Sylwek

leinad1
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Oswietlenie do 540l (HQI czy T5?)

Post autor: leinad1 » 12 paź 2006, 15:42

Witam

Planuje postawic zbiornik 540l, ktory bedzie kompromisem miedzy planowanym 450l lub 720l :) wymiary 180x60x50h idealnie komponuja sie w caloksztal mojego pokoju. Ale do rzeczy... Jakie zastosowac oswietlenie? Mysle nad HQI i nad T5. Co do mocy to sklanialbym sie ku 4x70W HQI lub 4x80W T5. O ile wariant z T5 wydaje mi sie dosyc prosty o tyle HQI to wielka zagadka dla mnie. Czytalem oczywiscie sporo (chyba wszystko) na tym forum o HQI, ale nadal nurtuje mnie wiele pytan. Nie chce wchodzic w szczegoly bo to dopiero bedzie istotniejsze jak juz zdecyduje sie na to czy robic HQI czy T5. Wazne jest na te chwile czy taka moc oswietlenia starczy i czy moze lepiej to wszystko dobrac? Akwarium w planach ma byc dosyc mocno zarosniete, jakies mchy na korzeniu a w jednym koncu jakis ladny trawniczek :) Wiem ze glossostigma jest wymagajaca jesli chodzi o swiatlo, wiec moze nad nia zawiesic HQI 150W lub w wersji T5 dolozyc tam jakas krotsza swietlowke? Ogolnie prosze o rady dotyczace jaki rodzaj swiatla wybrac i jaka moc dac. Zarowno HQI jak i T5 to beda samorobki wiec moge kombinowac do woli. A i moze macie jakies swierze doswiadczenia jesli idzie o koszt instalacji i eksploatacji takich oswietlen?

Daniel

Awatar użytkownika
jaroslawp
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: jaroslawp » 12 paź 2006, 19:01

Tu http://www.akwarystyka.com.pl/forum/vie ... hp?t=44498 są zdjęcia mojej pokrywy z 4 świetlówkami T5. Zbiornik ma tylko 150cm, a nie 180 jak u Ciebie, ale wysokość taka sama 50cm i glosia mi rośnie.
Możesz świetlówki poprzesuwać na długości zbiornika by równo doświetlić boki lub faktycznie daćkrótszą świetlówkęw poprzek.
Co HQI się nie wypowiadam. Nie chciałem tych lamp więc się taką instalacją nie interesowałem. Sporo o tym rodzaju oświetlenia znajdziesz na www.holenderskie.pl

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 12 paź 2006, 22:46

Jestem w tej chwili tak samo na etapie robienia pokrywy akwarium podobne wymiary z tym że 60cm wysokie,i oświetlenie jakie stosuję to jest 4x80w T5 dlaczego
-sprawa finansowa
-strumień świetlny większy,od 500-1000 lum(uzależnione od firmy)
-możliwość zawieszenia bardzo nisko nad wodą bez większych zmian temp wody HQI niestety będzie Ci dogrzewać wodę że moim zdaniem jeśli już chcesz trzymać wymagającą roślinę dodaj z jedną lub dwie T5,a będzie to lepszym rozwiązaniem,a teraz trochę faktów,świetlówka 80W T5 ma ok 6000 lum x 4świetlówki podzielić przez540l wody w akwarium,wychodzi Ci ok 44 lum/litr
-5 świetlówek daje Ci 55 lum/litr
-6świetlówek daje Ci 66 lum/litr
-za prawidłowe oświetlenie akwarium przyjmuje się od 30-60 lum/litr,poza tym akwarium 50 cm wysokie nie jest tak wysokim akwarium żeby była potrzeba stosowania HQI
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 12 paź 2006, 23:09

Leinad1... witam i ja. Na dzień dobry mam jednak kilka uwag do Ciebie. Zasadą tutaj jest uzupełnianie swojego profilu, aby było wiadomo z kim się rozmawia, to po pierwsze. Po drugie używamy tutaj języka polskiego. O ile nie używanie polskich ogonków jest widzę manierą czasów, zwłaszcza ludzi bardzo młodych, o tyle pisanie wrocław, miasta w którym mieszkasz z małej litery jest już po prostu nietaktem. Proszę zmień to i pamiętaj na przyszłość o stosowaniu się do tych zasad. Po trzecie, tak się akurat złożyło, że problem oświetlenia dosłownie ciut przed Tobą poruszył inny forumowicz, gdzie dyskusja trwa na dobre nadal. Oprócz tego, temat ten był już poruszany wielokrotnie na tym forum. Zachęcam zanim następnym razem zadasz pytania, do użycia magicznego guziczka "Szukaj" umieszczanego na górze wszystkich stron z postami. Na pewno znajdziesz dużo informacji na interesujący Ciebie temat. Jeżeli nie znalazł byś jednak, wtedy pytaj śmiało kto będzie mógł na pewno pomoże. Nie dziw się mi, a tym bardziej nie obrażaj, ale jak pobędziesz z nami dłużej, to też ręce Ci będą czasami opadać jak po raz nie wiadomo który będziesz zmuszany do odpowiadania na te same pytania zadawane przez kolejnych nowych gości, na zasadzie Ctrl+C i potem Ctrl+V. Cóż widzę, że już chyba na dłużej przypadła mi rola strażnika porządków i obowiązek chłodnego przywitania. Hmmm ktoś musi jednak być tym złym policjantem.....

leinad1
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: leinad1 » 13 paź 2006, 15:29

Hypno... zmagałem się z wypełnieniem profilu, ale jakoś kiepsko mi to wychodziło bo nie wszystko chciało się wyświetlać. Zmobilizowałeś mnie jednak swoją wypowiedzią do poprawy w tej kwestii i mam nadzieję, że teraz jest już ok. Polskich znaków diakrytycznych też postaram się używać. Co do tematu poruszonego przeze mnie to masz rację, że wątki o podobnej tematyce trwały bądź nadal trwają. Chciałem jednak zindywidualizować mój temat podając konkretnie litraż, wymiary a nawet to, że chciałbym glosię trzymać. Fizyk ze mnie jak z koziej dupy trąba, o lumenach, tranzystorach i defibrylatorach jak czytam to mi w głowie się kręci, humanistą jestem ;-) Mimo wszystko dziękuję Ci Hypno za nakreślenie obowiązujących tu zasad, zwyczajów i norm oraz poziomu zadawania pytań i dyskusji. Mam nadzieję dostosować się do zasad.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 13 paź 2006, 17:01

leinad1 na stronie http://www.holenderskie.pl jest kalkulator oświetlenia ver. 1.4. Ustawisz w nim wielkość akwarium, jakie rośliny masz zamiar posiadać, jaki typ oświetlenia chcesz zastosować (HQI czy świetlówki) a on Ci wszystko wyliczy. Potem popatrzysz na względy ekonomiczne i wybierzesz rodzaj oświetlenia jaki najbardziej będzie Ci odpowiadał. Jak zdecydujesz się na świetlówki, to akwarium masz duże, więc zamiast T5 wybierz świetlówki o oprawkach T8, wiecej rodzajów tego typu oświetlenia jest na rynku jeśli chodzi o zastosowanie w akwariach. Do roślinnego są dobre świetlówki i w miarę tanie Philips Aquarelle (są to typowe T8 ).

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: CraNcH^MS » 13 paź 2006, 17:33

Hypno, dobrze jak strażnik na forum jest tylko jeden i jest wyrozumiały oraz obiektywny, a i nie za często przypomina o opcji SZUKAJ.

BTW: Czasami czegoś szukam na forach i oczywiście używam magicznej opcji SZUKAJ, ale jak to dosyć często bywa, poważny dla mnie problem dla innych jest banalny i był dawno poruszany. Opcja Szukaj wyświetla wtedy dla "delikwenta", który przede mną odważył się zadać pytanie na interesujący mnie teraz temat, kilkadziesiąt pouczeń, że ma używać SZUKAJ. Jak to zwykle później bywa, trzeba szukać samemu (czyt. przebrnąć przez te kilkadziesiąt pouczeń).

leinad1
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: leinad1 » 13 paź 2006, 17:49

Korzystałem już z tego kalkulatora, ale pojawiają się pewne wątpliwości. Załóżmy, że zadaję mu, że chcę hodować glosię to calc automatycznie podaje mi ponad 400W światło. Kurcze, ale ja chcę glosię tylko w jednym końcu akwa i tylko na niewielkiej powierzchni dna a nie na całym :) Czy nie wystarczy jeśli dam nad glosią trochę mocniejsze światło a nad roślinami mniej wymagającymi pod względem światła dam mniej watów?

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 13 paź 2006, 17:51

Jakby nie patrzeć poskutkowało i to z dobrym skutkiem. Profil uzupełniony, ogonki są, Wrocław z wielkiej litery i jeszcze człowiek skruszony ciutkę :-) Czyli wszystko w najlepszym porządku. Dla Waszej satysfakcji dodam, że sam na początku też idealny nie byłem z tym szukaniem. Mam nadzieję, że nie będę zbyt uciążliwy, zresztą po odpwiedzi widzę, że nie będzie takiej potrzeby.

leinad1
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: leinad1 » 13 paź 2006, 17:51

Acha i kalkulator podaje, że stosując HQI musiałbym znacznie mniej watów zapodać przy pozostałych parametrach niezmienionych. Zatem czy HQI nie wyszłoby taniej jeśli idzie o energię? Pomijam fakt wizualny bo na fotkach HQI bardzo mi się podoba, niestety nie widziałem na żywo

Awatar użytkownika
margod
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: margod » 13 paź 2006, 18:03

Jak chcesz utrzymać wymagające gatunki roślin to nie żałuj światła. Nadmiar zawsze możesz zacieniować jakimś pływającym zielskiem. Ja tak mam - w prawym rogu akwarium panoszy się paprotnica a pod nią rosną anubiasy. Paletki uwielbiają tę część akwarium.

Awatar użytkownika
margod
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: margod » 13 paź 2006, 18:19

Hypno pisze:Jakby nie patrzeć poskutkowało i to z dobrym skutkiem. Dla Waszej satysfakcji dodam, że sam na początku też idealny nie byłem z tym szukaniem. Mam nadzieję, że nie będę zbyt uciążliwy, zresztą po odpwiedzi widzę, że nie będzie takiej potrzeby.
Nie wiem czy wiesz Hypno, ale wyszukiwarka na naszym forum nie działa zbyt dobrze. Już kiedyś poruszałem ten problem i sprawa została wyjaśniona. Dla przykładu przed momentem wpisałem hasło "woda" i niestety zbyt wiele nie mogę sobie poczytać http://klub-pkmd.pl/index.php?name=PNph ... light=woda

Pozdrawiam
Mariusz

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: CraNcH^MS » 13 paź 2006, 19:02

Leinad1: Przy tak dużym zbiorniku i wymagających roślinach musisz liczyć się z tymi 400W. Co do oświetlenia zbiornika w jednym miejscu mocniej, to powiem, że nie ciekawie to wygląda (moja opinia). Jeśli chcesz zmniejszyć pobieraną moc, polecam mniej wymagające rośliny, wcale nie są gorsze i mniej efektowne. Fakt jest taki, że koszt wykonania oświetlenia na HQI do twojego zbiornika (jeśli włożysz to swoją pracę) będzie dużo niższy, to samo będzie z kosztem eksploatacji, lampy metalohaloglenowe dają więcej lumen niż świetlówki (doborem tej wartości należy się kierować dobierając światło), pamiętaj także o odpowiedniej barwie światła dla roślin (żarnik). Na początek pooglądaj sobie co jest w sklepie np. http://www.aqva-light.pl/ porównaj ceny, przelicz, prześpij się z tym ;) i potem zadecyduj. Oświetlenie akwarium to poważna sprawa :). Pooglądaj różne fora, szczególnie dział DIY, znajdziesz wiele ciekawych projektów jeśli chodzi o oświetlenie, zawsze coś można przenieś do swojego baniaka.

BTW_1: Jeśli chodzi o światło świetlówkowe to nie musisz palić wszystkiego naraz, możesz załączać sekwencyjnie ŚWIT -> RANEK -> POŁUDNIE itd. Łatwiej jest wykonać to na świetlówkach by akwarium było równo oświetlone (mam tak zrobione ze względu na koszty).

BTW_2: Podaj mi maila na priv. Podeślę Ci dokument wg. którego ja się kierowałem. Poczytać nie zaszkodzi, a i tak zrobisz jak zechcesz.

leinad1
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: leinad1 » 13 paź 2006, 19:11

Profil uzupełniony, ogonki są, Wrocław z wielkiej litery i jeszcze człowiek skruszony ciutkę
Hypno z tym "skruszony" to lekko przesadziłeś :o . Po prostu dobrze wychowany i kompromisowy. Nie ja jestem tu gospodarzem i nie ja wyznaczam zasady. Szanuję je oczywiście i świadom jestem tego, że chcąc należeć do jakiejś tam grupy powinienem uszanować jej zwyczaje.

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 13 paź 2006, 19:28

Myślę że nie powinieneś tyle kombinować z oświetleniem leondat 1. Z racji tego że zawód elektromontera wykonuje 25 lat troszkę się dziwię że niektórzy koledzy z forum aż za dobrze "czują temat".Kiedy zaczynałem swoja przygodę z akwarystyką , to na ośw swojego akwa mogłeś zastosować tylko zarówki zwykłe {czyt żarowe}, o świetlówkach nie było mowy :( .Dzisiaj mamy do dyspozycji :

ośw żarowe {nikt go nie stosuje-80%energi to ciepło -20 % to światło

ośw LRF - żarowo -rtęciowe moc żarówek od 75W -125-250 i400W. Światło dzienne niebieskie -rzadko spotykane w akwa

ośw sodowe- moc żarówek 75-150-250-400W Światło o barwie czerwonej -czyt jw

ośw neonowe czyli świetlówkowe - najbardziej popularne to świetlówki o mocy 18 -20-38 i40W.Popularne świetlówki to barwa światła DAYLICHT oraz COOL WHITE.Cena śmieszna a u mnie się sprawdzają :)

i w końcu ośw HQI czyli halogenowe- nie widzę zasadnośći w ich stosowaniu , mimo iż dają
piękne żółte światło{ciepłe}

Na koniec mojego wywodu chcę przypomnieć o żarówkach energooszczędnych które daja "ciepłe"światło , a które z powodzeniem stosowałem w popszednim moim akwa .
Jeśli chodzi o pierwsze trzy punkty ,to nie polecam Ci żadnego
Raczej skup sie nad ośw świetlówkowym ,i o oprawkach standardowych ,czyli 18-20-38-40W.Ewentualne niedobory ośw uzupełnisz ośw energooszczędnym.
Mam wielki szacunek koledzy do wszelkich wyliczeń szacunkowych odnośnie mocy światła w naszych akwariach , ale uważam że do końca nie zawsze i u nie wszystkich się sprawdzają. Moim zdaniem zasadność wyliczeń mocy ośw zależy :
-od wysokośći zbiornika
-od tego czy w akwa przewidujemy zawartość garbników
-czy będziemy mieli rośliny pływające
-jakie zastosujemy tło zewnętrzne {jasne ,czy ciemne}
-jakie mamy podłoże{ czyt wyżej}

Mając do dyspozycji akwa o dł 180 cm - 50-50 {ja mam 160cm}proponuję Ci zastosować dwie swietlówki o moc 40 W .Jedną umieśćisz w tylnej częśći akwa , a drugą z przodu z tym że przesuń je optymalnie do przeciwległych boków baniaka .Luki pomiędzy przednią a tylną świetlówką wypełnij dwoma żarówkami energooszczędnymi .I tu już masz pole do popisu , możesz zastosowac co chcesz w zależnośći od potrzeb , 6W odpowiednik 40 -stki zwykłej ,8W-60W ,13W-75W,18W-100W i 21W -125 W.Jeżeli miałbyś problemy z układem połączeń, lub też z nabyciem stateczników zapłonowych to chętnie Ci pomogę.Tak czy inaczej uważam że przy doborze oświetlenia w naszych akwariach nalezy zachować się bardziej jak praktyk niż teoretyk.Wiem to z doświadczenia :(
niki 28

Odpowiedz

Wróć do „Oświetlenie”