Temperatura barwowa a PAR to tak jak jabłka i pomarańcze - i to i to owoc ale nie to samo. Temperatura barwowa to jednostka wyrażona w Kelvinach czyli de facto w stopniach temperatury. Chodzi o definicję koloru jaki odbiera oko ludzkie gdy kolor ten jest zdefiniowany przez temperaturę do jakiej ogrzane zostało "oglądane" ciało.
Bardzo ładnie wytłumaczy to animacja: (poczekajcie aż załaduje się obrazek "garnka" i teraz można przesuwając suwak obejrzeć efekty)
http://micro.magnet.fsu.edu/primer/java ... index.html
Zauważ że białego koloru mamy całe spektrum od poniżej 2700K do 20.000K, To jest cały czas "biały" z tym że zmienia się jego odcień - przybywa niebieskiego wraz ze wzrostem temperatury prawda?
Świetlówki z ich wykresami jakie przytoczyłeś - widać że nie są one źródłem światła ciągłego. One emitują określone pasma swiatła, które mieszając się dają złudzenie barwy białej o różnej temperaturze. Tak samo LEDY Białe.
To prawda, lampa nie ma czerwonych led - ale czerwień obecna jest we widmie ledów białych - 10.000K i to całkiem jej sporo. Teraz dodając niebieskiego - oszukujemy oko ludzkie które ma tendencję do uśredniania widzanej barwy czy natężenia światła i mamy kolor "wyższy" od bazowego. Oszukujemy zatem oko zyskując tworząc kolor, ale nie pomijamy też obszaru PAR. Co to PAR ?
PAR to takie obszary widma światła, inaczej takie konkretne długości fal światła, gdzie procesy fotosyntezy zachodzą najlepiej. PAR
nie pokrywa się z wycinkiem pasma które człowiek widzi najlepiej i dlatego LUMENY, które opisują ilość światła DLA LUDZI to dużo, ale nie wszystko. Można skonstruować takie światło, które wyda się człowiekowi słabe ale dla roślin czy koralowców będzie ono bardzo energetyczne.
- z wykresu wynika, że dla roślin najlepsze jest światło niebieskie (400-450nm) oraz czerwone (620-670nm) Ludzie natomiast najlepiej reagują na kolor zielony, który kompletnie nie "służy" roślinom.
Ciekawostka - dlaczego rośliny/chlorofil jest właśnie zielony ?
Wniosek mój jest taki - nie trzeba pakować za wszelką cenę do lampy jak najwięcej lumenów, tylko dobrać tak źródło światła, aby emitowało sporo energii w obszarach PAR - czyli ledy niebieskie i czerwone, a dla ludzkiego komfortu oka, dołożyć ledów białych na tyle żeby nam się światło 'podobało'.
Zdjęcia na szybko - nie mam czasu teraz rozkręcać lampy: