Oswietlenie żarówkami LED

Moderator: Sylwek

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4

Re: Oswietlenie żarówkami LED

Post autor: TURYSTA » 14 wrz 2009, 07:12

loccutus ja mam pytanie. Jakie diody 1 Wat zastosowałeś że masz 16 tyś K.
I czy nie zastanawiałeś się nad wykorzystaniem diod RGBW.
Same RGB robią kolorowe kółka przy dnie ze składowych kolorów.

I napisał byś coś więcej o Twej lampie. :))

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 14 wrz 2009, 08:17

To jest komercyjna lampa, dlatego nie wiem dokładnie jakie ledy (typ model) zostały użyte, poza pewną informacją że są to 1W ledy Seoul Semiconductors. Co do barwy producent podaje informację że temp. widmową powyżej 10.000K uzyskuje stosując odpowiedni stosunek ilości białego do niebieskiego. Produkowane są lampy w dwóch barwach "morskich - 14 i 16 kK oraz "słodka" 10kK - same białe. Co do mojej ingerencji w lampę - zmieniłem zasilanie na efektywniejsze drivery własnej roboty z wejściem PWM po to żeby dało się sterować jasnością - do symulacji świtu i zmierzchu, oraz dołożyłem aktywny sterownik chłodzenia - reguluję wydajność wentylatorów w w zależności od bieżącej potrzeby.

Nad ledami RGB nie dziwowałem, bardziej zastanawiam się w kierunku ledów PLCC mocy, gdyż te wydają się mieć najlepszy stosunek wydajności do ceny, ponadto grzebiąc po charakterystykach emisyjnych i dobierając ledy pod kątem PAR czyli obszarów widma które aktywuje najbardziej procesy fotosyntezy oraz mając na uwadze że lumeny to niestety nie jest wyznacznik absolutny - myślę że da się skonstruować dobrą lampę, której cena nie będzie mocno biła po kieszeni. A biorąc pod uwagę to że diody wciąż ewoluują i tanieją, podejrzewam że niedługo większość z nas zrezygnuje z innych źródeł światła.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 14 wrz 2009, 08:25

Zastanawia mnie jedna rzecz.
Napisałeś że zastosowali odpowiedni stosunek niebieskiego do białego światła i stworzyli 10 tyś k.
Niby wszystko ok. Ale na chłopski rozum widmo barwy 10000 k zawiera jeszcze kolor czerwony.
A jak piszesz nie mam w tej lampie takiej barwy. Wniosek PAR widma jest okrojony a jedynie podciągnięty przez producenta pod 10000 k. Niski udział czerwonego ale jest spójrz na aquarelle
Ja spotkałem się z lampami SOLAR i tam oprócz niebieskich diod były i czerwone.Im prędzej w PAR bym uwierzył.

Możesz wsadzić fotkę tej lampy od strony diod i od strony pokrywy od góry z bebechami.

Świetlówka flora
Obrazek

Gro lux
Obrazek

Aquarelle
Obrazek

inne świetlówki
Obrazek

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 14 wrz 2009, 09:08

Temperatura barwowa a PAR to tak jak jabłka i pomarańcze - i to i to owoc ale nie to samo. Temperatura barwowa to jednostka wyrażona w Kelvinach czyli de facto w stopniach temperatury. Chodzi o definicję koloru jaki odbiera oko ludzkie gdy kolor ten jest zdefiniowany przez temperaturę do jakiej ogrzane zostało "oglądane" ciało.

Bardzo ładnie wytłumaczy to animacja: (poczekajcie aż załaduje się obrazek "garnka" i teraz można przesuwając suwak obejrzeć efekty)

http://micro.magnet.fsu.edu/primer/java ... index.html

Zauważ że białego koloru mamy całe spektrum od poniżej 2700K do 20.000K, To jest cały czas "biały" z tym że zmienia się jego odcień - przybywa niebieskiego wraz ze wzrostem temperatury prawda?

Świetlówki z ich wykresami jakie przytoczyłeś - widać że nie są one źródłem światła ciągłego. One emitują określone pasma swiatła, które mieszając się dają złudzenie barwy białej o różnej temperaturze. Tak samo LEDY Białe.

To prawda, lampa nie ma czerwonych led - ale czerwień obecna jest we widmie ledów białych - 10.000K i to całkiem jej sporo. Teraz dodając niebieskiego - oszukujemy oko ludzkie które ma tendencję do uśredniania widzanej barwy czy natężenia światła i mamy kolor "wyższy" od bazowego. Oszukujemy zatem oko zyskując tworząc kolor, ale nie pomijamy też obszaru PAR. Co to PAR ?

PAR to takie obszary widma światła, inaczej takie konkretne długości fal światła, gdzie procesy fotosyntezy zachodzą najlepiej. PAR nie pokrywa się z wycinkiem pasma które człowiek widzi najlepiej i dlatego LUMENY, które opisują ilość światła DLA LUDZI to dużo, ale nie wszystko. Można skonstruować takie światło, które wyda się człowiekowi słabe ale dla roślin czy koralowców będzie ono bardzo energetyczne.

Obrazek

Obrazek

- z wykresu wynika, że dla roślin najlepsze jest światło niebieskie (400-450nm) oraz czerwone (620-670nm) Ludzie natomiast najlepiej reagują na kolor zielony, który kompletnie nie "służy" roślinom.

Ciekawostka - dlaczego rośliny/chlorofil jest właśnie zielony ? ;)

Wniosek mój jest taki - nie trzeba pakować za wszelką cenę do lampy jak najwięcej lumenów, tylko dobrać tak źródło światła, aby emitowało sporo energii w obszarach PAR - czyli ledy niebieskie i czerwone, a dla ludzkiego komfortu oka, dołożyć ledów białych na tyle żeby nam się światło 'podobało'.

Zdjęcia na szybko - nie mam czasu teraz rozkręcać lampy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2009, 09:23 przez loccutus, łącznie zmieniany 1 raz.

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 14 wrz 2009, 09:16

Masz może jakieś rośliny które powinny się wybarwić na czerwony ? Jak możesz przetestuj taka roślinę pod Twoim oświetleniem czy się wybarwi na czerwono.
Ja ze swojego doświadczenia uważam że powinno się zastosować mix led Białe dla oka +
430 niebieska 640- 670 czerwona.
Niebieska dioda royal blue i czerwona emiter ir i powinno być ok.

Jest pewien haczyk w tym diody niebieskie jak i czerwone mają inne zasilanie aby otrzymać odpowiednią fale. Jak ktoś zamierza to wykorzystać niech pamięta aby nie łączyć razem diod niebieskich czerwonych i białych tylko utworzyć 3 niezależne nitki.

Leszku dzięki za fotkę coś podobnego chodzi mi po głowie z tym że dołożył bym czerwonych diod i tez jak u ciebie przekątna zaczynasz od białego i mix diod w następnych rzędach.

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 14 wrz 2009, 09:29

Niestety nie sprawdzę czerwonego ziela bo nie mam :)
Też jestem za tym żeby utworzyć klaster Biała, Czerwona, Niebieska, dobrać proporcje (nie wiem jeszcze jaka optymalna by była) i zasilać to prądowo żeby uniknąć problemów z różnym napięciem przewodzenia struktur (dajesz ledy szeregowo pompujesz w linię troszkę mniej niż nominał - dla trwałości - powiedzmy 320mA - jeśli mowa o 1W/350mA - i o resztę sie nie martwisz) - Chińczyki się tym nie przejmują wcale - widziałem już lampy szeregowo po 40 LEDów i zasilacz stałonapięciowy 120V DC - działa ;)

TURYSTA
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: TURYSTA » 14 wrz 2009, 09:38

Jak masz chęć zabawy to w miejscach gdzie masz diody białe w rzędzie gdzie tworzy się krzyżyk wsadź w środek jedną czerwoną.

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 14 wrz 2009, 09:43

Tej lampy już więcej nie będę modyfikował - to jest morska wersja i pójdzie świecić nad rafkę. Właśnie gromadzę materiały na budowę nowej lampy i tam już chciałbym uwzględnić mix z czerwonym kolorem, ale zrobię to tak żeby dało się sterować jasnością każdego kanału z osobna.

Awatar użytkownika
krawiecm
junior
junior
Imie i Nazwisko: Martinez K
Miejsce zamieszkania/miasto/: Opole

Post autor: krawiecm » 17 wrz 2009, 07:55

Mariusz(Turysta) widzę że siedzisz w tych LED-ach trochę wiecej niz ja więc może pomożesz mi coś zakupić.
W gre wchodzą tylko żarówki ledowe na trzonek G10 na 12V. I tu pytanie do ciebie, czy może znalazłeś coś o barwie 5500-6500K kąt swiecenia 120'
co by pasowało do tych parametrów. Jeśli tak prześlij linki.

Pozdrawiam

KiM

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 17 wrz 2009, 12:46

Co prawda pytanie było wprost do Mariusza, ale wtrącę swoje 3 grosze. Odpuść sobie "żarówki LED" wydasz tylko pieniądze i nie uzyskasz efektu o jakim myślisz. Ponadto znając życie będziesz kierował się oszczędnościami i kupisz te najtańsze co dodatkowo cie "zjeży" w najbliższym czasie - o trwałości tego produktu deklarowanego przez producenta możesz pomarzyć.

Moim skromnym zdaniem powinieneś pomyśleć o budowie świetlówki/wek LED opartych o diody mocy - 1W. W chwili obecnej to są najrozsądniejsze diody jeśli brać pod uwagę stosunek lm/cena. Jaki masz długi zbiornik? może będę mógł Ci coś podpowiedzieć....

Awatar użytkownika
krawiecm
junior
junior

Post autor: krawiecm » 17 wrz 2009, 13:31

Dzięki za odpowiedź co prawda pytanie skierowałem do Mariusza ale liczyłem na podpowiedzi z innych strony.
mam zbiornik o dłudości 150cm
wymiary to 150*60*50 i oświetlam go swietlówkami
2*Philips Aquarele 36W
2*Philips 840 58W

Chce zmienić oświetlenie na LED-y ale narazie zbieram info bo w przyszłości ok 6miesięcy robię przeprowadzkę a tam już będzie czekała 200*60*50 i napewno będę chciał zastosować tam oświetlenie LED.

Jęśli by się udało zamontować coś w aktualnym akwa to przez ten okres mógłbym przetestować LED-y

Pozdrawiam
KiM

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 17 wrz 2009, 14:37

Ok, najważniejsze - na jakie pieniądze jesteś przygotowany ? Potrafisz majsterkować czy raczej szukasz gotowego rozwiązania ?

Są np gotowe świetlówki LED o różnej długości - ja mam takie o mocy 15W. Rozmiar T8 - wywalasz statecznik i zapłonnik, do oprawek podłączasz +24V ze zasilacza i świeci. Każda świetlówka ma 172 sztuki LED, wyposażona jest w radiator który jest dość ciepły (nie parzy w dotyku ale czuć "nieprzyjemne" już ciepło)

Obrazek

Obrazek

Oceniam porównując do Świetlówek PL-L 36W (to znaczy jedna LED 15W w porównaniu do jednej PL-L 36W) że dają odrobinę mniej światła. Nie mam jeszcze jak ich zamontować na akwarium, dlatego położyłem je na szybie do zdjęcia "na chwilę". Na zdjęciu świecą 3x15W, - 2x.6500K i 1x 470nm (niebieska) - światło bardzo ładnie oddaje kolory, na dnie widać wyraźnie bliki jak od HQI.

Obrazek

Takie coś można zrobić samemu - ale lepiej na diodach Power LED i kawałku aluminiowego profilu....

Awatar użytkownika
krawiecm
junior
junior

Post autor: krawiecm » 17 wrz 2009, 17:58

no fajna sprawa te świetlówki ale jak cenowo to wyglada ? czyli taka 15W zastępuje 36W 120cm.

jakie rozwiązanie widzisz jeżeli sam musiałbym cos zrobić coś tam z elektroniki wiem:):):).

Zcedkam na dalsze podpowiedzi.

KiM

Awatar użytkownika
loccutus
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: loccutus » 17 wrz 2009, 19:22

Przytoczę kilka danych n/t gotowych świetlówek - każdy wysnuje sobie wnioski sam.

Świetlówka 15W którą pokazałem ma długość 600mm czyli rozmiarami jest odpowiednikiem świetlówki T8-18W. Świetlówka T8/18W daje średnio 1000lm, Świetlówka LED-15W daje średnio 1070lm. Wychodzi tyle samo więc gdzie tu ta "lepszość", ano tu, że świetlówka liniowa świeci dookoła osi, a LED tylko w jedną stronę (kąt rozsyłu) Skutek jest taki że świetlówce LED 15W "dorównuje" świetlówka 30-36W ze swoimi 2000-2400lm. Na korzyść LED wychodzi jeszcze oprócz skuteczności jej trwałość szacowana na 50 tysięcy godzin pracy po czym jasność spada o 20%, oraz fakt że LEDy można sterować co załatwia sprawę odwzorowania naturalnych cykli nasilenia światła na dobę. Można zrobić dzień słoneczny, pochmurny, w nocy księżyc w pełni na nowiu i inne bajery które cieszą oko właściciela.
Świetlówka LED 15W - koszt około 250zł. Do świetlówki należy załatwić zasilacz 24V o mocy minimum 20% większej niż pobierana przez świetlówkę(ki)

Inne długości:

- 11W - 550mm - 928lm - 207zł (T8-15W)
- 17W - 850mm - 1450lm - 270zł
- 23W - 1150mm - 2029lm - 387zł
- 22W - 1200mm - 2570lm - 400zł - odpowiednik T8-36W zasilanie 220V (prosto z sieci)
- 5W - 300mm - 490lm - 95zł

Z takimi produktami się spotkałem, miałem w rękach, testowałem - co prawda niektóre tylko kilka minut ale liczy się ;) itd. Wszystkie rury mają temperaturę barwową 10-13.000K. Ceny zachęcające nie są jeszcze niestety, robiąc świetlówkę samemu można zrobić lepszą - wydajniejszą ale cena też niska nie będzie. Pocieszające jest to że ledy tanieją. Ile trzeba wydać na DIY można oszacować na podstawie tego ile obecnie światła i jakiego masz w zbiorniku i czy chciałbyś tą ilość zwiększyć. Mogę - jeśli to kogoś ciekawi - przedstawić do dyskusji jakąś ogólną "zasadę" którą sobie wypracowałem co do wyliczenia ile LED potrzeba zamiast światła typu xxx.

Awatar użytkownika
krawiecm
junior
junior

Post autor: krawiecm » 18 wrz 2009, 06:40

Dzięki za ceny no faktycznie nie jest to rewelacja(wychodzi na to że dz 200cm akwa musiałbym wydać ok 1800zł na oświetlenie)mimo że sytuacja materialna u mnie nie jest najgorsza to trochę za duzo.
ty masz to szczeście że możesz przetestować osobiście te rozwiązania i widzisz efekt a ja musziałbym kupić i dopiero sprawdzić efekt.

Jeśli możesz to pociągniemy wątek DIY bo zaciekawił mnie szczegulnie.
wiedz jakie mam oświetlanie dotychczas i taki odpowiednik(czyli zmniejszyć liczbę W nie tracąc jakości oświetlenia) w formie LED chciałbym przedyskutować.
czekam na odpowiedz oraz dalsze wskazówki na temat DIY(jakie ledy,schemat połączenia itp acha cena:):); )

Pozdrawiam
KIM

Odpowiedz

Wróć do „Oświetlenie”