dostawa lampy za 14 dni - czas start
Oswietlenie żarówkami LED
Moderator: Sylwek
- loccutus
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Leszek Mikołajczak
- Kontaktowanie:
Re: Oswietlenie żarówkami LED
Natomiast ja mam jedynie obawy o testy na żywym organizmie. Ja po prostu nie umiem uprawiać roślin więc nawet gdybym słońce powiesił nad baniakiem guzik by to dało hehehe:
-
TURYSTA
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Leszek lampę możesz podesłać do mnie przetestuje ją zgodnie z zasadami uprawy roślin 
Jak odpalisz lampę to pamiętaj o NPK a co za tym idzie i o micro
Nie wspomnę o stosunku Ca do Mg. A tak na krótko pilnować stosunku azotu do fosforu oraz uzupełnić potas a jak podasz potas i podasz więcej światła musisz ustalić dawkę micro + fe.
Przypilnować Gh i Kh wody. Jak dasz więcej światła i Co2 może się okazać koniecznie.
A wracając do LED mam diody 6000K +/- 500 kąt świecenia 120 stopni 120 lumen dioda 3 wat (lumenami się nie sugerować )nie selekcjonowane . Akwarium jest ładnie oświetlone bez martwych ciemnych stref. Kolor światła lekko żółty dzięki czemu uzyskuje ładną zieleń i dobre wybarwienie ryb. Patrząc na diodę widać ewidentnie kolor niebieski co by wskazywało że PAR w nim zawarty jest dość wysoki ale jednak mały. Rośliny spokojnie rosną praktycznie bez nawożenia jedynie potas podaję i co jakiś czas RO+KRAN. Dodatkowo mam diody flux w tubie ( i tu pewnie błąd że bez soczewek ) 12 czerwonych 629 nm i 12 niebieskich 470 nm przeplatane białymi fluxami 5500 k.
Poprawiło to wybarwienie ryb koloru czerwonego i niebieskiego.Ale niestety nie pozwoli na wybarwienie roślin w kolorze czerwonym. Winy tu się doszukuje w zbyt słabym i zarazem małą ilością diod flux R+B. Nie widać światła tych LED w tafli wody ze względu na falę jest poza zakresem ludzkiego oka. Doszukuje się też błędu w tym że powinienem użyć diod barwy 420-450 nm a najlepiej 430 nm i czerwonej 640 nm.Niestety takie diody jak ja bym chciał nie znalazłem na rynku i użyłem tylko tych które miałem.
Mam nadzieje że Bodek gdzieś tu to poczyta i nie tylko mój telefon jak i opinie zawarte w ostatnich wiadomościach go przekonają do zmiany planów zakupu na odpowiednie diody w mixie
)))
Jak odpalisz lampę to pamiętaj o NPK a co za tym idzie i o micro
Przypilnować Gh i Kh wody. Jak dasz więcej światła i Co2 może się okazać koniecznie.
A wracając do LED mam diody 6000K +/- 500 kąt świecenia 120 stopni 120 lumen dioda 3 wat (lumenami się nie sugerować )nie selekcjonowane . Akwarium jest ładnie oświetlone bez martwych ciemnych stref. Kolor światła lekko żółty dzięki czemu uzyskuje ładną zieleń i dobre wybarwienie ryb. Patrząc na diodę widać ewidentnie kolor niebieski co by wskazywało że PAR w nim zawarty jest dość wysoki ale jednak mały. Rośliny spokojnie rosną praktycznie bez nawożenia jedynie potas podaję i co jakiś czas RO+KRAN. Dodatkowo mam diody flux w tubie ( i tu pewnie błąd że bez soczewek ) 12 czerwonych 629 nm i 12 niebieskich 470 nm przeplatane białymi fluxami 5500 k.
Poprawiło to wybarwienie ryb koloru czerwonego i niebieskiego.Ale niestety nie pozwoli na wybarwienie roślin w kolorze czerwonym. Winy tu się doszukuje w zbyt słabym i zarazem małą ilością diod flux R+B. Nie widać światła tych LED w tafli wody ze względu na falę jest poza zakresem ludzkiego oka. Doszukuje się też błędu w tym że powinienem użyć diod barwy 420-450 nm a najlepiej 430 nm i czerwonej 640 nm.Niestety takie diody jak ja bym chciał nie znalazłem na rynku i użyłem tylko tych które miałem.
Mam nadzieje że Bodek gdzieś tu to poczyta i nie tylko mój telefon jak i opinie zawarte w ostatnich wiadomościach go przekonają do zmiany planów zakupu na odpowiednie diody w mixie
loccutus pisze:... Ja po prostu nie umiem uprawiać roślin więc nawet gdybym słońce powiesił nad baniakiem guzik by to dało hehehe:...
Spróbuj EI, przy tym nawet piasek rośnie
Ale się Panowie rozbujaliście z tematem, będę chyba musiał weekend przesiedzieć, żeby nadrobić.
- loccutus
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Bimbrownia jak się patrzy - ile tam jest cukru w cukrze ?? 
A na poważnie - z grzałki już chyba nie korzystasz ? Nie ma problemów ze wzrostem temperatury w zbiorniku ?
A na poważnie - z grzałki już chyba nie korzystasz ? Nie ma problemów ze wzrostem temperatury w zbiorniku ?
- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
Grzałka czasami się odpali a latem maksymalnie miałem 30 stopni.
Trudno tylko setką Watów oświetlić i ogrzać akwarium 600L.
Trudno tylko setką Watów oświetlić i ogrzać akwarium 600L.
- loccutus
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
zwłaszcza że z tych 100W w ciepło nie idzie zbyt wiele... ciekawe czy od świetlówek grzało się bardziej ?
- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
Tak tylko że ciepło szło w pokrywę.loccutus pisze:zwłaszcza że z tych 100W w ciepło nie idzie zbyt wiele... ciekawe czy od świetlówek grzało się bardziej ?
-
lopuch
- junior

- Imie i Nazwisko: Tomasz Łopuszyński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łódź
Bogdan a ty jakos zabezpieczales diody przed wilgocia? Jezeli tak podaj sposob bo na tych zdjeciach nie widac za bardzo
- mirek
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Mirek Żak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
- Kontaktowanie:
MOŻNA WIEDZIEĆ GDZIE ZAMÓWIŁEŚ LED- y ?loccutus pisze:Natomiast ja mam jedynie obawy o testy na żywym organizmie. Ja po prostu nie umiem uprawiać roślin więc nawet gdybym słońce powiesił nad baniakiem guzik by to dało hehehe:
- loccutus
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
W kraju igrzysk olimpijskich
http://www.alibaba.com/ Mam taką lampę w wersji słonej (pokazywałem fotki) i o ile ledy sa ok, to eletronika w środku jest do (_:_) dlatego pierwsze co zrobię jak to przyjdzie to wkładam tam swój sprzęt. 2 sztuki wziąłem, jak się sprawdzi to pociągnę temat dalej.
Ostatnio zmieniony 06 paź 2009, 14:00 przez loccutus, łącznie zmieniany 2 razy.
-
TURYSTA
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Jaś i Małgosia
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Alternatyw 4
Temat ruszył z kopyta ale tez technologia diod.
Podam do przykładu że jeszcze nie dawno ta dioda http://www.edison-opto.com.tw/products_ ... =1&cno=175 model DEW-KLC8-Dx miała cri na poziomie 60 a dziś patrze i ku mojemu zdumieniu wartość ta wzrosła do 90.
CRI - RA -współczynnik oddawania bary najwyższy zaczyna się od 9x
Jednak czasem warto odwiedzać strony producenta bo nie tylko u nas ale i też tam się zmienia.
Podam do przykładu że jeszcze nie dawno ta dioda http://www.edison-opto.com.tw/products_ ... =1&cno=175 model DEW-KLC8-Dx miała cri na poziomie 60 a dziś patrze i ku mojemu zdumieniu wartość ta wzrosła do 90.
CRI - RA -współczynnik oddawania bary najwyższy zaczyna się od 9x
Jednak czasem warto odwiedzać strony producenta bo nie tylko u nas ale i też tam się zmienia.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2009, 08:13 przez TURYSTA, łącznie zmieniany 1 raz.
- krawiecm
- junior

- Imie i Nazwisko: Martinez K
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Opole
Mam pytanie jeśli zastosuję zamiast nierdzewki, kwadraciaka z aluminium i przepuszczę przez niego wodę czy nie odda on jakiś szkodliwych substancji.
KiM
KiM
- loccutus
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Nie znam się na chemii ale z tego co wiem profesjonaliści jeśli już muszą w akwarystyce stosować metal, to jest to właśnie stal nierdzewna. Jeszcze lepiej jeśli to stal atestowana na "kontakt z żywnością". Tyle tylko że taka jest droższa. Czy aluminium zaszkodzi - nie wiem.