Leszek lampę możesz podesłać do mnie przetestuje ją zgodnie z zasadami uprawy roślin
Jak odpalisz lampę to pamiętaj o NPK a co za tym idzie i o micro

Nie wspomnę o stosunku Ca do Mg. A tak na krótko pilnować stosunku azotu do fosforu oraz uzupełnić potas a jak podasz potas i podasz więcej światła musisz ustalić dawkę micro + fe.
Przypilnować Gh i Kh wody. Jak dasz więcej światła i Co2 może się okazać koniecznie.
A wracając do LED mam diody 6000K +/- 500 kąt świecenia 120 stopni 120 lumen dioda 3 wat (lumenami się nie sugerować )nie selekcjonowane . Akwarium jest ładnie oświetlone bez martwych ciemnych stref. Kolor światła lekko żółty dzięki czemu uzyskuje ładną zieleń i dobre wybarwienie ryb. Patrząc na diodę widać ewidentnie kolor niebieski co by wskazywało że PAR w nim zawarty jest dość wysoki ale jednak mały. Rośliny spokojnie rosną praktycznie bez nawożenia jedynie potas podaję i co jakiś czas RO+KRAN. Dodatkowo mam diody flux w tubie ( i tu pewnie błąd że bez soczewek ) 12 czerwonych 629 nm i 12 niebieskich 470 nm przeplatane białymi fluxami 5500 k.
Poprawiło to wybarwienie ryb koloru czerwonego i niebieskiego.Ale niestety nie pozwoli na wybarwienie roślin w kolorze czerwonym. Winy tu się doszukuje w zbyt słabym i zarazem małą ilością diod flux R+B. Nie widać światła tych LED w tafli wody ze względu na falę jest poza zakresem ludzkiego oka. Doszukuje się też błędu w tym że powinienem użyć diod barwy 420-450 nm a najlepiej 430 nm i czerwonej 640 nm.Niestety takie diody jak ja bym chciał nie znalazłem na rynku i użyłem tylko tych które miałem.
Mam nadzieje że Bodek gdzieś tu to poczyta i nie tylko mój telefon jak i opinie zawarte w ostatnich wiadomościach go przekonają do zmiany planów zakupu na odpowiednie diody w mixie

)))