Przyczyny pęknięcia akwarium
Moderator: seba*1*
Przyczyny pęknięcia akwarium
Mam pytanie co mogło być powodem pęknięcia przedniej szyby akwarium? Dziś rano stala sie tragedia cała woda wylała sie na mieszkanie , naszczescie byłem w domu i rybki uratowalem. Zastosowałem pianke wyrównującą pod dno , jedynie szawka nie była idealnie wypoziomowana. Pierw pękło wzmocnienie ale to zbagatelizowałem i kilka dni pozniej cała szyba od tego miejsca. Jutro muszę kupic nowe i chcialbym uniknąc takich sytuacji, szczególnie remontu pokoju.
- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Re: Przyczyny pęknięcia akwarium
Wzmocnienie to jest przyczyna, piszesz że szafka nie była wypoziomowana więc i akwa stojące na niej również nie, a to błąd.neo203 pisze:Zastosowałem pianke wyrównującą pod dno , jedynie szawka nie była idealnie wypoziomowana. Pierw pękło wzmocnienie ale to zbagatelizowałem i kilka dni pozniej cała szyba od tego miejsca.
- artifex
- junior

- Imie i Nazwisko: artifex
- Miejsce zamieszkania/miasto/: POLSKA
a ja mam pytanko trochę śmieszne, ale mnie czasem męczy,
parę lat temu zapomniałem dać pod akwa warstwę wyrównującą czyli. korek,pianke itp.
z tym, że wszystko jest wyrównane i oczywiście wszystko na specjalnej do tego szafce, czy nic się nie stanie mimo tego przeoczenia no i oczywiście a zabawy sporo, jeśli bym chciał ja dać.
parę lat temu zapomniałem dać pod akwa warstwę wyrównującą czyli. korek,pianke itp.
- stanpiter
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek
Jeżeli blat ulega pod cięzarem odkształceniu to mogą być spore problemyartifex pisze:a ja mam pytanko trochę śmieszne, ale mnie czasem męczy,
parę lat temu zapomniałem dać pod akwa warstwę wyrównującą czyli. korek,pianke itp.z tym, że wszystko jest wyrównane i oczywiście wszystko na specjalnej do tego szafce, czy nic się nie stanie mimo tego przeoczenia no i oczywiście a zabawy sporo, jeśli bym chciał ja dać.
- artifex
- junior

- Imie i Nazwisko: artifex
- Miejsce zamieszkania/miasto/: POLSKA
mam oryginalna szafkę pod baniak i bezpośrednio na niej akwa, w sumie postanowiłem kupić taka plastykowa podstawkę chroniącą akwa przed wilgocią no i sam już nie wiem czy dodatkowo nie dać jakiegoś korka/pianki mimo ze jest równiutko choć z tym wszystkim poczekam jednak do jakiś generalnych porządków w akwa_TOM_ pisze:Jak masz oryginalną podstawkę pod baniak, to żadnej pianki, gąbki, filcu czy korka nie trzeba.
Jeśli dno baniaka nie ma podstawki, ma stać bezpośrednio na blacie szafki to musi być zastosowana jakaś warstwa niwelująca małe nierówności, czy choćby pęcznienie blatów w przyszłości.
Moja akwarium 412 litrów stoi bezpośrednio na blacie kuchennym powlekanym pcv od przeszło 2 lat . Nie jest idealnie równo około 5 mm różnicy między przednią a tylna szybą na odcinku 50 cm . Do tego dochodzą tąpania - małe częsienie ziemi spowodowane wydobyciem węgla na KWK RYDUŁTOWY-ANNNA ostatnio przeszło 3 stopnie w skali Richtera i takie tąpnięcia ostatnio pokazują się co 2 -3 miesiące . NA RAZIE ODPUKAć WSZYSTEK OK
Moja akwarium 412 litrów stoi bezpośrednio na blacie kuchennym powlekanym pcv od przeszło 2 lat . Nie jest idealnie równo około 5 mm różnicy między przednią a tylna szybą na odcinku 50 cm . Do tego dochodzą tąpania - małe częsienie ziemi spowodowane wydobyciem węgla na KWK RYDUŁTOWY-ANNNA ostatnio przeszło 3 stopnie w skali Richtera i takie tąpnięcia ostatnio pokazują się co 2 -3 miesiące . NA RAZIE ODPUKAć WSZYSTEK OK
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Jak masz podstawkę producenta - znane mi są tylko z tworzywa sztucznego, nazwijmy plastikowe, to albo stykają się z dnem baniaka tylko na obwodzie, albo czasem mają kilka dodatkowych powierzchni stykowych, np. okrągłych w różych miesjcach dodatkowo, jednak nigdy taka podstawka nie przylega na całej powierzni baniaka, jak to jest w przypadku bezpośredniego postawionego baniaka na blat.
Przy takich podstawkach nie musisz nic dawać pod dno baniaka. Miałem takich baniaków kilka, nigdy nic się nie stało, mimo że czasem na sosnowych komodach stały, które lubią się wypaczyć, rozeschnąć z biegiem lat.
Obecnie mam 2 zestawy Aqua Shuta Monachium, poszukaj w necie, zobaczysz podstawek kształt. Podstawki stykają się jedynie na obwodzie baiaka pasem 3-4cm wokoło i wszystko gra. Prędzej szyby pękną od nieostrożnego wkadania kamienia, niż od naporu wody bez pianki.
Ale jak wolisz podwójną asekurację możesz dać do podstawki piankę na wszystkie elementy
stykowe, nie zaszkodzi.
Jeśli podstawka jaką masz przylega do dna baniaka całą powierzchnią, nie sądzę by był taki producent, ale kto ich tam wiem, wtedy użyj pianki lub innego materiału koniecznie.
Przy takich podstawkach nie musisz nic dawać pod dno baniaka. Miałem takich baniaków kilka, nigdy nic się nie stało, mimo że czasem na sosnowych komodach stały, które lubią się wypaczyć, rozeschnąć z biegiem lat.
Obecnie mam 2 zestawy Aqua Shuta Monachium, poszukaj w necie, zobaczysz podstawek kształt. Podstawki stykają się jedynie na obwodzie baiaka pasem 3-4cm wokoło i wszystko gra. Prędzej szyby pękną od nieostrożnego wkadania kamienia, niż od naporu wody bez pianki.
Ale jak wolisz podwójną asekurację możesz dać do podstawki piankę na wszystkie elementy
stykowe, nie zaszkodzi.
Jeśli podstawka jaką masz przylega do dna baniaka całą powierzchnią, nie sądzę by był taki producent, ale kto ich tam wiem, wtedy użyj pianki lub innego materiału koniecznie.