Przyczyny pęknięcia akwarium

Tematy ogólne

Moderator: seba*1*

neo203
nowicjusz
nowicjusz

Przyczyny pęknięcia akwarium

Post autor: neo203 » 19 lis 2006, 23:28

Mam pytanie co mogło być powodem pęknięcia przedniej szyby akwarium? Dziś rano stala sie tragedia cała woda wylała sie na mieszkanie , naszczescie byłem w domu i rybki uratowalem. Zastosowałem pianke wyrównującą pod dno , jedynie szawka nie była idealnie wypoziomowana. Pierw pękło wzmocnienie ale to zbagatelizowałem i kilka dni pozniej cała szyba od tego miejsca. Jutro muszę kupic nowe i chcialbym uniknąc takich sytuacji, szczególnie remontu pokoju.

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Re: Przyczyny pęknięcia akwarium

Post autor: stanpiter » 20 lis 2006, 07:10

neo203 pisze:Zastosowałem pianke wyrównującą pod dno , jedynie szawka nie była idealnie wypoziomowana. Pierw pękło wzmocnienie ale to zbagatelizowałem i kilka dni pozniej cała szyba od tego miejsca.
Wzmocnienie to jest przyczyna, piszesz że szafka nie była wypoziomowana więc i akwa stojące na niej również nie, a to błąd.

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 20 lis 2006, 12:02

Wypoziomowanie zbiornika to bardzo ważna sprawa, ale trzeba zwrócić uwagę na tzw. efekt śmigła, czyli ułożenie krawędzi bocznych jednej płaszczyźnie.

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 21 lis 2006, 15:37

to ja napiszę że u mnie akwa jest nie w poziomie ok 2 cm odchylenia np. jak zaleje wodę do pełna to z drugiej strony zostaje 2 cm! i tak sobie stoi od 4 lat, nie wiem ile jeszcze wytrzyma ;)

neo203
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: neo203 » 21 lis 2006, 17:43

Kupilem juz nowy zbiornik , idealnie wypoziomowałem i zastosowałem 2 cm pianke pod dno.

Awatar użytkownika
artifex
junior
junior
Imie i Nazwisko: artifex
Miejsce zamieszkania/miasto/: POLSKA

Post autor: artifex » 08 sty 2007, 00:15

a ja mam pytanko trochę śmieszne, ale mnie czasem męczy,
parę lat temu zapomniałem dać pod akwa warstwę wyrównującą czyli. korek,pianke itp. :( z tym, że wszystko jest wyrównane i oczywiście wszystko na specjalnej do tego szafce, czy nic się nie stanie mimo tego przeoczenia no i oczywiście a zabawy sporo, jeśli bym chciał ja dać.

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 08 sty 2007, 06:41

artifex pisze:a ja mam pytanko trochę śmieszne, ale mnie czasem męczy,
parę lat temu zapomniałem dać pod akwa warstwę wyrównującą czyli. korek,pianke itp. :( z tym, że wszystko jest wyrównane i oczywiście wszystko na specjalnej do tego szafce, czy nic się nie stanie mimo tego przeoczenia no i oczywiście a zabawy sporo, jeśli bym chciał ja dać.
Jeżeli blat ulega pod cięzarem odkształceniu to mogą być spore problemy

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 08 sty 2007, 10:56

Jak masz oryginalną podstawkę pod baniak, to żadnej pianki, gąbki, filcu czy korka nie trzeba.
Jeśli dno baniaka nie ma podstawki, ma stać bezpośrednio na blacie szafki to musi być zastosowana jakaś warstwa niwelująca małe nierówności, czy choćby pęcznienie blatów w przyszłości.

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 08 sty 2007, 11:02

Jestem ciekaw,może ktoś wie jaką nierówność potrafi zniwelować 2cm karimata lub pianka??Czy 2mm odchyleń zniweluje?

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 08 sty 2007, 12:00

Grawitacja jest obliczalna ;) woda na siłę będzie chciała być na poziomie . Więc tam gdzie jest niżej będzie większy poziom o 2 milimetry więc i większy ciężar . Logicznie rzecz biorąc powinno być bardziej krzywo ;)

Awatar użytkownika
artifex
junior
junior

Post autor: artifex » 08 sty 2007, 16:01

_TOM_ pisze:Jak masz oryginalną podstawkę pod baniak, to żadnej pianki, gąbki, filcu czy korka nie trzeba.
Jeśli dno baniaka nie ma podstawki, ma stać bezpośrednio na blacie szafki to musi być zastosowana jakaś warstwa niwelująca małe nierówności, czy choćby pęcznienie blatów w przyszłości.
mam oryginalna szafkę pod baniak i bezpośrednio na niej akwa, w sumie postanowiłem kupić taka plastykowa podstawkę chroniącą akwa przed wilgocią no i sam już nie wiem czy dodatkowo nie dać jakiegoś korka/pianki mimo ze jest równiutko choć z tym wszystkim poczekam jednak do jakiś generalnych porządków w akwa ;)

tytko
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: tytko » 09 sty 2007, 00:12

Moja akwarium 412 litrów stoi bezpośrednio na blacie kuchennym powlekanym pcv od przeszło 2 lat . Nie jest idealnie równo około 5 mm różnicy między przednią a tylna szybą na odcinku 50 cm . Do tego dochodzą tąpania - małe częsienie ziemi spowodowane wydobyciem węgla na KWK RYDUŁTOWY-ANNNA ostatnio przeszło 3 stopnie w skali Richtera i takie tąpnięcia ostatnio pokazują się co 2 -3 miesiące . NA RAZIE ODPUKAć WSZYSTEK OK

tytko
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: tytko » 09 sty 2007, 00:12

Moja akwarium 412 litrów stoi bezpośrednio na blacie kuchennym powlekanym pcv od przeszło 2 lat . Nie jest idealnie równo około 5 mm różnicy między przednią a tylna szybą na odcinku 50 cm . Do tego dochodzą tąpania - małe częsienie ziemi spowodowane wydobyciem węgla na KWK RYDUŁTOWY-ANNNA ostatnio przeszło 3 stopnie w skali Richtera i takie tąpnięcia ostatnio pokazują się co 2 -3 miesiące . NA RAZIE ODPUKAć WSZYSTEK OK

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 09 sty 2007, 00:23

Jak masz podstawkę producenta - znane mi są tylko z tworzywa sztucznego, nazwijmy plastikowe, to albo stykają się z dnem baniaka tylko na obwodzie, albo czasem mają kilka dodatkowych powierzchni stykowych, np. okrągłych w różych miesjcach dodatkowo, jednak nigdy taka podstawka nie przylega na całej powierzni baniaka, jak to jest w przypadku bezpośredniego postawionego baniaka na blat.
Przy takich podstawkach nie musisz nic dawać pod dno baniaka. Miałem takich baniaków kilka, nigdy nic się nie stało, mimo że czasem na sosnowych komodach stały, które lubią się wypaczyć, rozeschnąć z biegiem lat.
Obecnie mam 2 zestawy Aqua Shuta Monachium, poszukaj w necie, zobaczysz podstawek kształt. Podstawki stykają się jedynie na obwodzie baiaka pasem 3-4cm wokoło i wszystko gra. Prędzej szyby pękną od nieostrożnego wkadania kamienia, niż od naporu wody bez pianki.
Ale jak wolisz podwójną asekurację możesz dać do podstawki piankę na wszystkie elementy
stykowe, nie zaszkodzi.
Jeśli podstawka jaką masz przylega do dna baniaka całą powierzchnią, nie sądzę by był taki producent, ale kto ich tam wiem, wtedy użyj pianki lub innego materiału koniecznie.

Awatar użytkownika
artifex
junior
junior

Post autor: artifex » 09 sty 2007, 00:44

dzięki za rady:) trochę panikarz ze mnie ale jak se pomyśle jakby cos sie stało to :| ;) pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Akwarystyka”