Cicy filtr zewnetrzny

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

alghar
junior
junior

Cicy filtr zewnetrzny

Post autor: alghar » 22 sty 2006, 23:29

Witam szukam cichego filtru kubełkowego zewnetrznego , posiadam fluval 204 ale jest za głośny ,moze jakis eheim ( cena :cry: ) lub cos podobnego ale tanszego ?

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 23 sty 2006, 09:07

Ja używam Tetry 1200 i drugi 700 cisza nawet w nocy i cena dobra.

Awatar użytkownika
Markol
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: Markol » 23 sty 2006, 10:29

Cześć.
Ja używam dwóch fluwali i twierdze, że jeśli są dobrze odpowietrzone to też dają pospać. Może to o to chodzi w twoim wypadku.

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 23 sty 2006, 14:57

Ja mam Fluwala 304 stoi w szawce na kawałku karimaty i jest cisza !

Aleks
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Aleks » 23 sty 2006, 15:18

Ja też mam Fluvala 304 i również cisza, jedynie gdy jest zapowietrzony to troszkę hałasuje.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 23 sty 2006, 15:38

Mam Fluvala 405 - cisza fajna mimo zawalenia go całego lawą.

Eheim 2028 II - nic dodac nic ująć, idealna cisza, czasami przykładałem ucho czy filtr pracuje, szmer zaczoł się robić po trzech latach od kupna, ale to była wina wyrobionego wirnika, po wymianie było znowu ok, ale poszedł w ludzi ponieważ kłaniały się już uszczelki, a to spory wydatek.

Eheim 2080 III - ten filtr przerósł moje najśmielsze oczekiwania, cisza, niesamowita siła, bardzo wygodna obłsuga, dwa niezależne ciągi i bardzo dużo miejsca na wkłady jak na kubeł, są trzy kosze każdy po 4 litry do tego 1 litr prefiltra, dla mnie to najlepszy filtr jaki do tej pory miałem, wprawdzie cena jest odstraszająca, można za to zrobić wielki sump z całym orurowaniem zasypany dobrą ceramiką z super pompą i jeszcze zostanie sporo grosza.

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 23 sty 2006, 17:57

Ja mam Fluvala 304 stoi w komodzie pod akwa, śpię przy akwa i wogóle go nie słyszę, po zalaniu trzeba go dobrze odpowietrzyć, ja przchylam go na boki parę razy aż przestanie wydwać syczącze dźwięki

alghar
junior
junior

Post autor: alghar » 23 sty 2006, 18:20

Witam, chodzi o to ze fluval ma iuz kilka lat i troche hałasuje,uszczelki już nie najlepsze , może wymiana wirnika cos pomożę ? ,czy lepiej kupic nowu ? Pozdro

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 23 sty 2006, 20:54

alghar pisze:Witam, chodzi o to ze fluval ma iuz kilka lat i troche hałasuje,uszczelki już nie najlepsze , może wymiana wirnika cos pomożę ? ,czy lepiej kupic nowu ? Pozdro
Sam wirnik do Eheima 2028 kosztował bagatela 120zl :? filtr sprzedałem za 450zł więc warto się zastanowić czy jest sens inwestować w wirnik choć fluvalowski będzie napewno tańszy. Według producenta wirnik jak i wszystkie cześci ruchome powinny być wymieniane co dwa lata, nie wiem jak to się ma do uszczelek, ale nowe warto jest konkretnie zawazelinować, ten zabieg przedłuża ich żywotnść.
Poniżej zdjęcie "silnika mercedesa" który nie stygł przez trzy lata :lol:
Załączniki
IMG_0012.jpg
IMG_0012.jpg (29.59 KiB) Przejrzano 7541 razy

alghar
junior
junior

Post autor: alghar » 23 sty 2006, 22:45

Czy moze ktos ma i używa FILTR PENN PLAX CASCADE 1500 ?

krisgdansk
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: krisgdansk » 24 sty 2006, 21:17

alghar pisze:Czy moze ktos ma i używa FILTR PENN PLAX CASCADE 1500 ?
witam posiadam cascade 700 dopiero po zamknięciu w szczelnej szafce mozna sie w pokoju zdrzemnąc polecam natomiast JBL 250 super cichy używam od roku i jest wszystko ok a i cena jest teraz duzo lepsza

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 29 sty 2006, 17:28

Witam Ja mam samoróbkę o poj 12l . Pompa to AQASZUT 3W\300L\h .Pracuje naprawdę cichutko ,a co najważniejsze ma już 2 lata i się nie psuje . Warto dodać że cały filtr kosztował mnie niecałą stówę . jacek664

MikołajCz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 03 paź 2006, 12:17

Ile filtrów powinno być w 1 akwarium? , może to pytanie retoryczne bo odpowiedź: jeden a dobry - ale takiego nie ma /do czasu gdy cocoloco coś nie wymyśli - też czekam/. Mam w 260L filtr FLUVAL 305, b.cichutki. Zastanawiam się nad dodatkowym filtrem wewnętrznym, czy jest konieczny? Zasada jest taka aby wlot wody obu filtrów był po przeciwnej stronie z wylotem - czyli pobierają taka samą brudną wode i tu oba są mechanicznymi, w tym jeden tez biologiczny.
1.Jak zrobić aby jeden był typowo biol. a drugi mechaniczny.
2.Jaki typ filtra wewnętrznego /aquaszot turbo ?/
3.Jakie wkłady filtra zewnętrznego
4.Czy nie będzi zbyt dużego ruchu wody.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 03 paź 2006, 12:50

Ja mam 2 filtry. Jeden bilogiczny, drugi mechaniczny, oba zewnętrzne kubełkowe firmy trtra ex1200 i ex700. Ciche, stoją obok siebie w szafce pod baniakiem. Jedyne co słychać to pompkę od napowietrzacza i szum bąbli w wodzie, na pewno nie słychac filtrów tetry.
Miałem 1 filtr i się nie sprawdzał, w moim przypadku nie dało się pogodzić zadań filtra mechanicznego i biologicznego w jednym.
Pewnie dlatego, że mam dużo ryb w baniaku, za dużo ...
Filtr mechaniczny ma mieć duży przepływ przez dużą ilość gąbek, szybko oczyszczać wodę mechanicznie z zabrudzeń, jak najwiecej wody porzepompowywać, wymaga zazwyczaj częstego czyszczenia gąbek, więc nie ma czasu i dużych szans na dobrą biologię, której szkodzi wyłączanie filtra.
Filtr biologiczny ma mieć mały przepływ przez dużą ilość ceramiki by bakterie miały czas na działanie i najlepiej wogóle nie wyłączany i otwierany przez miesiące.
Czy wloty i wyloty filtrów będą po przeciwnych stronach baniaka czy na tej samej ściance moim zdaniem nie ma znaczenia, jak jest dobry ruch wody w całym baniaku.
Trudno pogodzić wyżej wymienione funkcje i wymogi w 1 filtrze.
Oczywiście kwestia skali i wielkości baniaka to osobny temat.
Mi było trudno pogodzić te funkcje w 1 filtrze, nawet 2 filtrach jest co poprawić.
Dylemat mam ciągle czy ex 1200 ze względu na duże wiadro 12l powinien być biologicznym z ceramiką, czy ze względu na duży przepływ wody lepszy bedzie jako mechaniczny ... a ex700 odwrotnie.
Teraz kombinuje już jak dobrze sprzedać całkiem dobry i 2 miesięczny ex700 i kupić drugi 1200, jeden rodzaj filtra, to jeden kłopot, te same wymiary gąbki, filce ... no i walory dużego kubła z dużym przepływem pogodze wkońcu w obu filtrach.
Co do ruchu wody w baniaku to filtry mają ograniczniki w postaci zaworów, można to regulować. U mnie przeływ z 2 filtrami jest mały.
Każdy filtr pozatym że ma mniejszy przelot niż producent podaje zwalnia i zapycha sie z czasem i jego wydajność spada. Dobrze wypchane wiaderko też zmniejsza jego przepustowość. Dodatkowo można nie zainstalować deszczownicy i wtedy strumień i ciśnienie wody znacznie maleje.
Można też wylot skierować na boczną szybę, dać mała gąbke na wlot, itd.
Sposobów zmniejszenia strumienia i ruchu wody jest masa, gorzej gdy filtr
jest za słaby i za mały, niż odwrotnie, oczywiście moim skromnym zdaniem.

MikołajCz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
Kontaktowanie:

Post autor: MikołajCz » 03 paź 2006, 14:20

Tomek, dzięki - rozwiązałeś problem, musze się z tym przespać, rzeczywiście dwa filtry zewnętrzne to dobre rozwiązanie, przemyślę temat co do lekkiego wypływu wody /tylko nie mam miejsca w szafce pod akwarium/

Odpowiedz

Wróć do „Technika”