Cicy filtr zewnetrzny
Cicy filtr zewnetrzny
Witam szukam cichego filtru kubełkowego zewnetrznego , posiadam fluval 204 ale jest za głośny ,moze jakis eheim ( cena
) lub cos podobnego ale tanszego ?

- MarSz
- senior
- Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
- Kontaktowanie:
Mam Fluvala 405 - cisza fajna mimo zawalenia go całego lawą.
Eheim 2028 II - nic dodac nic ująć, idealna cisza, czasami przykładałem ucho czy filtr pracuje, szmer zaczoł się robić po trzech latach od kupna, ale to była wina wyrobionego wirnika, po wymianie było znowu ok, ale poszedł w ludzi ponieważ kłaniały się już uszczelki, a to spory wydatek.
Eheim 2080 III - ten filtr przerósł moje najśmielsze oczekiwania, cisza, niesamowita siła, bardzo wygodna obłsuga, dwa niezależne ciągi i bardzo dużo miejsca na wkłady jak na kubeł, są trzy kosze każdy po 4 litry do tego 1 litr prefiltra, dla mnie to najlepszy filtr jaki do tej pory miałem, wprawdzie cena jest odstraszająca, można za to zrobić wielki sump z całym orurowaniem zasypany dobrą ceramiką z super pompą i jeszcze zostanie sporo grosza.
Eheim 2028 II - nic dodac nic ująć, idealna cisza, czasami przykładałem ucho czy filtr pracuje, szmer zaczoł się robić po trzech latach od kupna, ale to była wina wyrobionego wirnika, po wymianie było znowu ok, ale poszedł w ludzi ponieważ kłaniały się już uszczelki, a to spory wydatek.
Eheim 2080 III - ten filtr przerósł moje najśmielsze oczekiwania, cisza, niesamowita siła, bardzo wygodna obłsuga, dwa niezależne ciągi i bardzo dużo miejsca na wkłady jak na kubeł, są trzy kosze każdy po 4 litry do tego 1 litr prefiltra, dla mnie to najlepszy filtr jaki do tej pory miałem, wprawdzie cena jest odstraszająca, można za to zrobić wielki sump z całym orurowaniem zasypany dobrą ceramiką z super pompą i jeszcze zostanie sporo grosza.
- MarSz
- senior
- Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
- Kontaktowanie:
Sam wirnik do Eheima 2028 kosztował bagatela 120zlalghar pisze:Witam, chodzi o to ze fluval ma iuz kilka lat i troche hałasuje,uszczelki już nie najlepsze , może wymiana wirnika cos pomożę ? ,czy lepiej kupic nowu ? Pozdro

Poniżej zdjęcie "silnika mercedesa" który nie stygł przez trzy lata

- Załączniki
-
- IMG_0012.jpg (29.59 KiB) Przejrzano 7541 razy
-
- nowicjusz
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
- Kontaktowanie:
Ile filtrów powinno być w 1 akwarium? , może to pytanie retoryczne bo odpowiedź: jeden a dobry - ale takiego nie ma /do czasu gdy cocoloco coś nie wymyśli - też czekam/. Mam w 260L filtr FLUVAL 305, b.cichutki. Zastanawiam się nad dodatkowym filtrem wewnętrznym, czy jest konieczny? Zasada jest taka aby wlot wody obu filtrów był po przeciwnej stronie z wylotem - czyli pobierają taka samą brudną wode i tu oba są mechanicznymi, w tym jeden tez biologiczny.
1.Jak zrobić aby jeden był typowo biol. a drugi mechaniczny.
2.Jaki typ filtra wewnętrznego /aquaszot turbo ?/
3.Jakie wkłady filtra zewnętrznego
4.Czy nie będzi zbyt dużego ruchu wody.
Pozdrawiam.
1.Jak zrobić aby jeden był typowo biol. a drugi mechaniczny.
2.Jaki typ filtra wewnętrznego /aquaszot turbo ?/
3.Jakie wkłady filtra zewnętrznego
4.Czy nie będzi zbyt dużego ruchu wody.
Pozdrawiam.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Ja mam 2 filtry. Jeden bilogiczny, drugi mechaniczny, oba zewnętrzne kubełkowe firmy trtra ex1200 i ex700. Ciche, stoją obok siebie w szafce pod baniakiem. Jedyne co słychać to pompkę od napowietrzacza i szum bąbli w wodzie, na pewno nie słychac filtrów tetry.
Miałem 1 filtr i się nie sprawdzał, w moim przypadku nie dało się pogodzić zadań filtra mechanicznego i biologicznego w jednym.
Pewnie dlatego, że mam dużo ryb w baniaku, za dużo ...
Filtr mechaniczny ma mieć duży przepływ przez dużą ilość gąbek, szybko oczyszczać wodę mechanicznie z zabrudzeń, jak najwiecej wody porzepompowywać, wymaga zazwyczaj częstego czyszczenia gąbek, więc nie ma czasu i dużych szans na dobrą biologię, której szkodzi wyłączanie filtra.
Filtr biologiczny ma mieć mały przepływ przez dużą ilość ceramiki by bakterie miały czas na działanie i najlepiej wogóle nie wyłączany i otwierany przez miesiące.
Czy wloty i wyloty filtrów będą po przeciwnych stronach baniaka czy na tej samej ściance moim zdaniem nie ma znaczenia, jak jest dobry ruch wody w całym baniaku.
Trudno pogodzić wyżej wymienione funkcje i wymogi w 1 filtrze.
Oczywiście kwestia skali i wielkości baniaka to osobny temat.
Mi było trudno pogodzić te funkcje w 1 filtrze, nawet 2 filtrach jest co poprawić.
Dylemat mam ciągle czy ex 1200 ze względu na duże wiadro 12l powinien być biologicznym z ceramiką, czy ze względu na duży przepływ wody lepszy bedzie jako mechaniczny ... a ex700 odwrotnie.
Teraz kombinuje już jak dobrze sprzedać całkiem dobry i 2 miesięczny ex700 i kupić drugi 1200, jeden rodzaj filtra, to jeden kłopot, te same wymiary gąbki, filce ... no i walory dużego kubła z dużym przepływem pogodze wkońcu w obu filtrach.
Co do ruchu wody w baniaku to filtry mają ograniczniki w postaci zaworów, można to regulować. U mnie przeływ z 2 filtrami jest mały.
Każdy filtr pozatym że ma mniejszy przelot niż producent podaje zwalnia i zapycha sie z czasem i jego wydajność spada. Dobrze wypchane wiaderko też zmniejsza jego przepustowość. Dodatkowo można nie zainstalować deszczownicy i wtedy strumień i ciśnienie wody znacznie maleje.
Można też wylot skierować na boczną szybę, dać mała gąbke na wlot, itd.
Sposobów zmniejszenia strumienia i ruchu wody jest masa, gorzej gdy filtr
jest za słaby i za mały, niż odwrotnie, oczywiście moim skromnym zdaniem.
Miałem 1 filtr i się nie sprawdzał, w moim przypadku nie dało się pogodzić zadań filtra mechanicznego i biologicznego w jednym.
Pewnie dlatego, że mam dużo ryb w baniaku, za dużo ...
Filtr mechaniczny ma mieć duży przepływ przez dużą ilość gąbek, szybko oczyszczać wodę mechanicznie z zabrudzeń, jak najwiecej wody porzepompowywać, wymaga zazwyczaj częstego czyszczenia gąbek, więc nie ma czasu i dużych szans na dobrą biologię, której szkodzi wyłączanie filtra.
Filtr biologiczny ma mieć mały przepływ przez dużą ilość ceramiki by bakterie miały czas na działanie i najlepiej wogóle nie wyłączany i otwierany przez miesiące.
Czy wloty i wyloty filtrów będą po przeciwnych stronach baniaka czy na tej samej ściance moim zdaniem nie ma znaczenia, jak jest dobry ruch wody w całym baniaku.
Trudno pogodzić wyżej wymienione funkcje i wymogi w 1 filtrze.
Oczywiście kwestia skali i wielkości baniaka to osobny temat.
Mi było trudno pogodzić te funkcje w 1 filtrze, nawet 2 filtrach jest co poprawić.
Dylemat mam ciągle czy ex 1200 ze względu na duże wiadro 12l powinien być biologicznym z ceramiką, czy ze względu na duży przepływ wody lepszy bedzie jako mechaniczny ... a ex700 odwrotnie.
Teraz kombinuje już jak dobrze sprzedać całkiem dobry i 2 miesięczny ex700 i kupić drugi 1200, jeden rodzaj filtra, to jeden kłopot, te same wymiary gąbki, filce ... no i walory dużego kubła z dużym przepływem pogodze wkońcu w obu filtrach.
Co do ruchu wody w baniaku to filtry mają ograniczniki w postaci zaworów, można to regulować. U mnie przeływ z 2 filtrami jest mały.
Każdy filtr pozatym że ma mniejszy przelot niż producent podaje zwalnia i zapycha sie z czasem i jego wydajność spada. Dobrze wypchane wiaderko też zmniejsza jego przepustowość. Dodatkowo można nie zainstalować deszczownicy i wtedy strumień i ciśnienie wody znacznie maleje.
Można też wylot skierować na boczną szybę, dać mała gąbke na wlot, itd.
Sposobów zmniejszenia strumienia i ruchu wody jest masa, gorzej gdy filtr
jest za słaby i za mały, niż odwrotnie, oczywiście moim skromnym zdaniem.