Torf - jaki najbardziej polecacie?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- yoyi
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Torf - jaki najbardziej polecacie?
Pytanie z pozoru błahe, ale dla mnie dość istotne.
Otóż zastanawiam się czy można użyć jakiegoś innego torfu oprócz tego przeznaczonego jedynie do akwarystyki. Mam na myśli torf ogrodowy bądź może jakiś w „sztabkach”.
Obecnie stosuję wyciąg z torfu Sera Morena i w czystej postaci firmy MHK. Jednak przy stałej podmianie wody wychodzi mnie to strasznie drogo i szukam tańszej alternatywy. Może ktoś z Was mógłby mi coś polecić?
Otóż zastanawiam się czy można użyć jakiegoś innego torfu oprócz tego przeznaczonego jedynie do akwarystyki. Mam na myśli torf ogrodowy bądź może jakiś w „sztabkach”.
Obecnie stosuję wyciąg z torfu Sera Morena i w czystej postaci firmy MHK. Jednak przy stałej podmianie wody wychodzi mnie to strasznie drogo i szukam tańszej alternatywy. Może ktoś z Was mógłby mi coś polecić?
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
teoretycznie można do beczki wsypać torf ogrodowy i zalać wodą ( ale ten o pH 4,5 ) bo do innych dodają wapno . Piszę teoretycznie bo też mam duży przerób preparatów torfowych i nieraz brakuje więc już kombinowałem . Wychodzę z założenia że w takiej wodzie nie ma szans aby coś się ulęgło i przeżyło . Pewnie ugotowany kompot z tej beczki dałby podwójną pewność . Przecież firmy które ten preparat robią też nie przesadzają z technologią . Zrobiłem kiedyś test do słoika nalałem wody wrzuciłem dwie garście torfu - po 5 dniach woda była brązowa a glony nie pojawiły się wcale . Słoik stał sobie na słońcu i kilkakrotnie oglądałem go czy coś się nie zalęgło a nawet użyłem jedną paczkę żywego oczlika aby sobie pomieszkał w słoiku . Niestety nie były to warunki optymalne do życia . Myślę że bakterie też w takim kwasie nie mają szans na rozwój .
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
W sklepach ogrodniczych można czasami kupić czysty- torf włóknisty. Z niego robione są wszelkie preparaty zarówno akwarystyczne jak i medyczne. Akurat byłem w czerwcu na kopalni torfu gdzie szukałem korzeni i motyli i rozmawiałem z pracownikami tej kopalni. Oni dostarczają ten torf w czystej postaci do wielu firm robiących podłoża ogrodnicze. .Popytaj w sklepie, a oni podadzą Ci adres takiek firmy i kupisz od nich czysty torf włóknisty. Piękny widok jest na takim torfowisku - strumyki i kanały z wodą tak brązową jak jest w Rio Negro,
oraz piękne korzenie o fantastycznych kształtach - ale głównie sosnowe.
oraz piękne korzenie o fantastycznych kształtach - ale głównie sosnowe.
-
- junior
- Kontaktowanie:
W technologi z wykorzystraniem torfu zaczynam dopiero raczkopwać. Mam akwarium 220l. i do filtru zewn. wrzuciłem 250 ml. torfu akwarystycznego w celu lekiego obniżenia PH i twardości. Po 3 dniach zrobiłem pomiary PH i nie zauwarzyłem żadnych rezultatów. Czy lapma UV ma na to jakiś wpłym czy może za mało torfu wykorzystuje?
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Jest na forum kilka wątków na temat skuteczności obniżaia PH torfem., poszukaj i poczytaj.Sobieskis pisze:W technologi z wykorzystraniem torfu zaczynam dopiero raczkopwać. Mam akwarium 220l. i do filtru zewn. wrzuciłem 250 ml. torfu akwarystycznego w celu lekiego obniżenia PH i twardości. Po 3 dniach zrobiłem pomiary PH i nie zauwarzyłem żadnych rezultatów. Czy lapma UV ma na to jakiś wpłym czy może za mało torfu wykorzystuje?
Wszystko zależy od wody jaką masz, przy twardej wodzie z wysokim TWW torf nic nie zdziała, nawet wody może nie uczynić herbacianą w skrajnych przypadkach.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Re: Torf - jaki najbardziej polecacie?
Nie poradzę Ci jaki torf jest tańszy i najlepszy, sam używałem kiedyś wszystkich dostępnych w sklepie torfów akwarystycznych i chyba Sery był w moje ocenie najlepszy, ale nie najtańszy. Unikałem prepartów, bo gloniło się od nich w akwarium, o dziwo i nielogicznie, ale tak było. Torf a preparat torfowy to przepaść. Dodają do prepartów jakiejś pożywki dla glonów w moje ocenie, chyba nawet jeki kiedyś o tym pisał na forum. Obecnie od, nie pamiętam, ale może już nawet rocznica jest podobne efekty do torfu, bardzo tanio uzyskuję szyszkami olchy i wyciągiem z kory dębu. Może najlepszym torfem jest szyszka i korayoyi pisze: Otóż zastanawiam się czy można użyć jakiegoś innego torfu oprócz tego przeznaczonego jedynie do akwarystyki. Mam na myśli torf ogrodowy bądź może jakiś w „sztabkach”.
Może ktoś z Was mógłby mi coś polecić?