Ile torfu?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
Ile torfu?
Chce do ogolnego akwa dac torf w celu , obnizenia ph. Ile mam ga dac (do ponczochy) na akwa 400l ozdobny? i jaki polecacie najlepiej, by nie barwil wody?. Za wszystkie odp. z gory dziekuje. 

- fomalhaut
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska
840 l brutto, miałem w żwirku (podłożu) 4 paczek 0,5 l torfu włóknistego... taki sam, po poukrywany po kątach (3 opakowania)....
Woda - kolor: lekka herbata; skład: RO + kranówa (GH=6, KH=3 - taką mam kranówę).
Zbytnio nie obniżał pH - robiła to woda sama w sobie.
Efekt długotrwały.
Za to w kuble jak wpakowałem granulowany, to wyraźnie spadało (pH).
Efekt na ok. 3-4 tygodnie....
Tak miałem.
Pozdrowienia
Wojtek
Woda - kolor: lekka herbata; skład: RO + kranówa (GH=6, KH=3 - taką mam kranówę).
Zbytnio nie obniżał pH - robiła to woda sama w sobie.
Efekt długotrwały.
Za to w kuble jak wpakowałem granulowany, to wyraźnie spadało (pH).
Efekt na ok. 3-4 tygodnie....
Tak miałem.
Pozdrowienia
Wojtek
- fomalhaut
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska
U mnie działał - i to intensywnie - granule w kuble...
Wg. mnie na pewno 6,5 spokojnie osiągniesz - niżej - nie wiem...
Jak masz taką możliwość, to najpierw sprawdż jak się zachowa Twoja woda przy 1/2 docelowej ilości torfu... potem możesz zawsze dokładać..... bo co będzie jak ph spadnie w nocy do 5,6?????
Wg. mnie na pewno 6,5 spokojnie osiągniesz - niżej - nie wiem...
Jak masz taką możliwość, to najpierw sprawdż jak się zachowa Twoja woda przy 1/2 docelowej ilości torfu... potem możesz zawsze dokładać..... bo co będzie jak ph spadnie w nocy do 5,6?????
Moim zdaniem masz piękne parametry wody. Osobiście chciałbym mieć takie zawsze. W akwa zejdziesz z ph do 6 i do podmian będziesz musiała używać wody o prawie tej samej kwasowości. Myślę, że upierdliwe może być przygotowywanie takiej wody do podmian. Jeżeli koniecznie chcesz troszkę obniżyć ph to zawsze można dokupić jedną paletkęlara pisze: ph 6.8
gh 8
kh 4

-
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
hej! dzieki za wszystkie sugestie,roslinek to fakt troche szkoda,ale chce moj baniaczek ciut przerobic ,a to wiarze sie z pozbyciem sie roslin zostana tylko 2 duze ,ktore nie wymagaja duzo swiatla.
Wrocic do bialego piasku i.....(tajemnica
)
Wiec kupilam ten torf z Dennerle Bio TorfPearls,
podane jest ze 250ml / 100l wody czyli na moj baniak 1litr torfu.
Co mnie zaciekawilo to pisze tu ze po uplywie 2-3 miesiecy nalezy wymienic , uwarzam to za dlogi okres dlatego zastanawiam sie nad wlozeniem go do filtra zewnetrznego. Co o tym myslicie? albo jednak do ponczochy?
Wrocic do bialego piasku i.....(tajemnica

Wiec kupilam ten torf z Dennerle Bio TorfPearls,
podane jest ze 250ml / 100l wody czyli na moj baniak 1litr torfu.
Co mnie zaciekawilo to pisze tu ze po uplywie 2-3 miesiecy nalezy wymienic , uwarzam to za dlogi okres dlatego zastanawiam sie nad wlozeniem go do filtra zewnetrznego. Co o tym myslicie? albo jednak do ponczochy?

- banerman
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Myślę ,że torf to dość drastyczna sprawa ... ja musiałem juz po kilu dniach zrezygnowac , bo Ph leciało bardzo .. ale moim zdaniem to zależy od tego jaką wodę masz do podmiany. Z drugiej strony to ciekawe ,że musicie obniżac Ph, ja ciągle walczę z podnoszeniem , by nie spadało poniżej 6,0 a nieraz było juz dużo niżej.
Leszek słusznie radzi : dokupić Paletkę
..
pozdrawiam
Leszek słusznie radzi : dokupić Paletkę

pozdrawiam
-
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
no i mam torf we filtrze..... i problem
Woda jest tak zmecona, pelno jakiegos badziewia plywa.... wyglada taj jakby filtr nie dawal rady. Ale to wykluczam bo przed zaaplikowaniem torfu byl krysztal. Torf znajduje sie pod wartwa gabki i na gorze jest jeszcze warstwa flisu. Doradzcie cos bo mnie szlag trafi...