Moje 840 l

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
arkadiusz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Arkadiusz Sowa
Miejsce zamieszkania/miasto/: Dobrocin
Kontaktowanie:

Post autor: arkadiusz » 02 lut 2006, 09:15

Jeśli porównujesz propozycje filtra Michcia do filtra muzyka, to nie przeczytałeś dokładnie tamtego wątku, albo nie widziałeś załącznika przy poście Michcia. Tamten to zwykły filtr przelewowy działający na zasadzie naczyń połączonych a ten to nic innego jak sump tylko ustawiony na tym samym poziomie co akwarium. Trzeba się trochę zastanowić, co się chce napisać no i jeszcze podszkolić, wiedzy nigdy dość.
Jałowe i bzdurne są w związku z tym dalsze zdania o wielkich tego forum, krzyżowaniu i koniu trojańskim.

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 02 lut 2006, 09:18

A to trzecie brawo to tak właściwie za co Dzidek dałeś (?) - bo nie rozumiem co masz na myśli.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 02 lut 2006, 12:28

Kolega znalazł krzyżowców na tym forum . Może poczyta że pomysł Michcia jako nowe rozwiązanie został skrytykowany za nowatorstwo . Za coś co kolega Michcio nazwał własnym pomysłem .
Rozwiązanie Muzyka to sump i to zrobiony profesjonalnie a tam było rozwiązanie na poziomie tego który my pokazywaliśmy w Rzeszowie pod hasłem "ale to już było ........."
Kolega pewnie nie potrafi rozróżnić zrobienie czegoś dla świętego spokoju a czegoś co zapewni ten spokój . Z pojemnością tej filtracji mogą tylko kubełki Jotki konkurować bo w jego akwarium o pojemności 800 litrów są dwa takie kubełki powyżej 80 litrów każdy ( też umieszczone za ścianą ) . Nie jestem zwolenikiem tego aby wystrój akwarium psuły urządzenia pozwalające na jego eksploatację .
Rzuć okiem na prezentowany zbiornik i wtedy zrozumiesz że Muzyk nie szukał tanich rozwiązań ale szukał najlepszych . Wielkość - pojemność zastosowanego sump-a jest większa niż innych zbiorniki . Mając możliwość umieszczenia filtracji za ścianą pozwolił sobie na takie rozwiązanie które uznał za najbardziej skuteczne .

Można więc zapytać Muzyka czy ten pomysł wziął z nowatorskiego rozwiązania Michcia ale odrzucił japońską miniaturyzację oraz dlaczego umieścił to za ścianą .

Można pytać , zadawać pytania ale odpowiedź zawsze powinna być taka sama - każdy kto próbuje zaoszczędzić na dyskowcach ( filtracja , woda , urządzenia ) kończy przeważnie w dziale sprzedam akwarium . Dyskowce nie lubią oszczędności nie lubią tanich rozwiązań ani prowizorek . Można próbować podniecać się że klasyczny sump jest najlepszy - jednak kiedy będzie on widoczny i popsuje widok akwarium zostanie zgubione piękno o które najbardziej chodzi tym którzy uważają że akwarium powinno być ozdobą domu a nie czymś co szpeci i cuchnie . - a fuj !!

Krzyżowiec dostrzega różnicę pomiędzy szklanym pojemnikiem powieszonym z boku akwarium a konstrukcją prezentowaną . Potrafi rozróżnić szklany pojemniczek zrobiony za 20 zł od czegoś co faktycznie spełnia zadania . Potrafi docenić estetykę akwarium i te trzecie brakujące brawa właśnie za umieszczenie tego za ścianą za wielkość i za techniczne rozwiązania .
Akwarium powinno być ozdobą domu - kiedy Muzyk zamieścił swoje akwarium ja potrafiłem docenić jego wygląd - kiedy opisał filtrację każdy z nas był pod wrażeniem nakładu pracy i środków aby to uzyskać .

Pisanie o koniach trojańskich o zagładzie wielkich to w zasadzie powinno być pozbawione komentarza bo to takie dziecinne . Pewnie dlatego autor na swoim akwarium powiesi słoik po korniszonach i będzie dumny że : ma filtrację ( Jak w reklamie żywca ) prawie jak Muzyk.

daro
junior
junior

Post autor: daro » 02 lut 2006, 18:39

Przy takim akwa to można poszaleć.Barzdzo ładne!

teo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Tadeusz P.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Brzesko

Post autor: teo » 02 lut 2006, 19:51

Dzidek nie wie co to kindersztuba. Powinien wykazać więcej delikatności i życzliwości. Nie wypada przyjść do kogoś w gości i głosić takie androny.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 02 lut 2006, 21:07

Wiesz cocoloco sądziłem że troche inaczej to wszystko postrzegasz. Zupełnie nie rozumiem co żes sie uczepił tego ze to jest nowatorski pomysł. Widzisz znowu wyśmiewasz filtr który sprawuje sie w mojej 200 wspaniale, i nie widze sensu inwestycji w lepszy. Ponadto wszystkie opisane jego wady w sylu nieprzyjemny zapach sa wyssane z palca. Wytłumacz mi jak może cuchnąc coś co jest w pełni zakryte szybą. Zreszta zastanawiam sie jak może cuchnaąć dobrze dotleniony filtr?? Sadze ze filtr ma zapach podobny do wody, która znajduje sie w akwarium. Ponadto od czasu instalacji filtra nie było żadnej awarii, zatkanej rurki, wody na podłodze wysuszenia złoża. TO jest czysta teoria krórej smaku nigdy nie poznałem w praktyce.Ponadto piszesz o japońskiej miniaturyzacji . Cocoloco to jaka mam pojemność zastosować do zbiornika o pojemności 200l. Uważam ze 25 l to i tak jest troche za dużo na ten litraż. Przeczytaj mój post dotyczący wyboru pompy przez amorphisa. W ostatnim czasie przepływ w moim filtrze został zredukowany do ok 200l/h gdyż mam zamiar troche pobawić sie w roślinki... Następna sprawa sugerujesz ze wykonałem swój filtr dla świętego spokoju. Wybacz ale to nie jest prawda.Wykonałem go dlategio że uważam iż jest to najlepsze rozwiazanie.Mam delikatny ruch wody w akwarium, duża powieżchnie filtracyjna, możliwośc dokonywania manipulacji w filtrze bez bawienia sie w rozmontowywanie cześci wyłaczaniefiltra. Ostatnio zmieniłem w nim pare rzeczy. Mianowicie woda jest zasysana małej komory przez rurke podłaczona do filtra wewnętrznego. Dziek temu uzyskałem wolny przepływ w granicach 150-200l/h. Waska komora zotała poza tym w całości wypełniona ceramiką. Sprawa estetyki, w tym przypadku sie z tobą zgodze. Chociaz nie widze przezszkód w postawieniu go za ścianą, lub w szafce. Widzisz Cocoloco nie mam zamiaru dla 200 l robić sumpa, komina,nowej szfki pod akwa itd. Uważam ze tego typu rozwiazania warto jest stosowac w conajmniej 2x wiekszych zbiornikach. Zastanawiam sie jak muzyk rozwiązał problem limitowania wpływajacej wody do filtra. Muzyku wypowiedz sie.
Cocoloco samo ustawienie przez muzyka filtra na tym samym poziomie co akwarium wywołuje skojarzenia z moim filtrem, temu nie należy sie dziwić. Bezpieczeństwo owej konstrukcji zapewne opiera sie na zasadzie takiej jak u mnie. Brak prądu wyłącza pompę, poziom wody wyrównuje sie w obu zbiornikach. Komora filtracyjna w zasadzie jest jedna, poprzedzielana tylko wklejonymi szybami dla wymuszenia lepszego obiegu wody. W zasadzie różnica polega na tym że w filtrze muzyka płynie w poziomie a u mnie w pionie. Zastanawiałem sie czy nie wkleić pionowych listew by uzyskać żebrowanie stosowane w sumpach, rezygnując z małej komory. Ale stwierdziłem ze zgodnie z praw. ciągłości strumienia zwiększyłbym szybkoścć przepływu przez media- co uważam za nieporządany skutek. Wada tego rozwiązania polega na tym że nie mam dostępu do dolnych warstw. Racja i wcale go nie potrzebuje, gdyż nie musze wyjmować kremazytu i żwiru do płukania. Wystarczy jak raz na pół roku przemieszam media i wypompuje zanieczyszczona wode.Gąbka i wata na poczatku zatrzymuje zanieczyszczenia mechaniczne.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2006, 23:06 przez Michcio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 02 lut 2006, 23:03

I znów Cocoloco na tapecie ;) Michcio odgrzany pomysł z lat 60 jako coś nowego to było obiektem krytyki .
Muzyk jak doda 2 wiadra wody i ma filtr wielkości Twojego akwarium - w tym tkwi róznica . Kacza Górka nawet reklamowana przez Radio Maryja nie będzie Mont Everestem .

Nieraz wygląda że można szmelcem przegonić dobry sprzęt ;)
Załączniki
obgon.jpg
obgon.jpg (81.41 KiB) Przejrzano 6932 razy

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 02 lut 2006, 23:18

ech...Cocoloco jak zwykle po swojemu. Cóz zbieram na nowe mieszkanie... chociaż, może przynajmniej 400 dałoby sie wcisnąć... Reasumując Michcio bee bo ma małe akwa

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 02 lut 2006, 23:24

O nie patrzcie jaki cfaniak :twisted: :? dobrze ze przynajmniej nie furmanka(pewnie takiego zdjęcia nie było pod ręką)

Awatar użytkownika
muzyk
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: muzyk » 03 lut 2006, 00:20

Witam!!!
Chyba będę musiał opowiedzieć wam całą historię o moich akwariach i filtrach!
840 l. to jest moje trzecie akwarium. Na początku miałem 112 l. i filtr fluwal 104.
Później trójkątną deltę 230 l .z kominem i sump-a 60l z przepływem pionowym w szafce pod akwarium, sprawował się świetnie . Jednak były różnice poziomu wody w komorach! Zdecydowałem się na taki filtr ponieważ akwa było nowe i poprosiłem producenta żeby wywiercił mi dziury w dnie, które wykorzystałem do komina! O filtrze biologicznym wyczytałem z książki ”DYSKOWCE” Pana A. Sieniawskiego i
R. Ratuszyńskiego, (gdyż nie miałem wtedy dostępu do internetu!!!!)
Oto kilka fotek mojej byłej 230 l.
Załączniki
230l 1.JPG
230l 1.JPG (69.93 KiB) Przejrzano 6909 razy
230l 2.JPG
230l 2.JPG (53.83 KiB) Przejrzano 6909 razy
230l 3.JPG
230l 3.JPG (60.43 KiB) Przejrzano 6909 razy

Awatar użytkownika
muzyk
nowicjusz
nowicjusz
Kontaktowanie:

Post autor: muzyk » 03 lut 2006, 00:24

Akwarium 840 l wraz z pokrywą i oświetleniem nabyłem od Wojtka( Fomalhaut ).
Jeżeli chodzi o mój filtr to było trochę myślenia !!!! (co z resztą lubię)
Byłem zdecydowany na sump, ale było kilka przeszkód mianowicie:
1. Problem wywiercenia dziur w akwa !!!!
2. Wysokość akwarium to 70cm + 10cm pokrywa to daje 80cm ,nie chciałem robić szafki o wysokości 50 czy 60cm bo podmianę wody musiałbym robić z drabinki.
Nie wspomnę o wkładaniu żwirku, czy sadzeniu, przycinaniu roślin. (nie każdego Bóg obdarował wzrostem!!!!!) :wink:
Więc te dwa czynniki wykluczyły umieszczenie sumpa w szafce pod akwa.

W rozmowie telefonicznej z Wojtkiem dowiedziałem się o filtrze na zasadzie naczyń
połączonych(w dalszym ciągu nie miałem dostępu do internetu z przyczyn TPSA), ale z powodu braku miejsca w pokoju postanowiłem zbudować takiego sumpa za ścianą.
Po małych przeróbkach szafki zamówiłem u znajomego szklarza akwarium o wymiarach 80x35x60cm i kazałem powklejać szybki tak aby przepływ wody był poziomy. (brak różnic poziomu wody w komorach) Postanowiłem filtr ustawić na tej samej wysokości co akwa(w razie braku prądu poziomy wody wyrównują się i odpada montaż zaworów zwrotnych).
Zrobiłem wszystkie połączenia z rurek plastikowych przeznaczonych do wody pitnej o średnicy ½ cala (polecam: tanie oraz szybki montaż !!!!!!!)
Pierwszy pomysł był taki: woda zassana z akwa do filtra leci samoczynnie (oczywiście wcześniej dokonywałem prób na dwóch wiadrach + wąż), tu jest kwestia ustawienia rur!!! Natomiast w filtrze zamontowałem pompę firma ATMAN AT 305
( przepływ 1200l/h wg producenta, a wg mnie ok 800l/h -polecam mam ja już 3 lata pracuje non stop bez awarii w dodatku jest cicha !!! W oryginalnym pudełku dodatkowo jest dużo plastikowych złączek, przedłużeń, które ułatwiają montaż. Jest również REGULATOR PRZEPŁYWU WODY. !!!!!! Koszt takiej pompy to ok. 50-60zł.).
Po uruchomieniu pompy w filtrze okazało się, że pompa jest za mocna (woda z akwa zassana samoczynnie nie nadąża wpływać do filtra) więc na zamontowanym regulatorze przepływ wody zmniejszyłem do jakieś 300l/h, ale dalej nic!!!
Postanowiłem więc zmienić rurę doprowadzającą wodę z akwa do filtra z ½ cala na
1 cal, ale efekt bez zmian!!!!!
Więc zdecydowałem się na kupno takiej samej pompy i zamontowaniu jej w akwa (oczywiście znowu zmiana rur na ½ cala). Na wlocie do filtra również zamontowałem oryginalny REGULATOR PRZEPŁYWU WODY!!!!!!
Tu pojawił się jeszcze jeden problem: co kiedy nastąpi awaria jednej z pomp!!!( POWÓDŹ!!!!! NIE, NIE ,NIE) :P i zamontowałem czujnik przelewu wody
(firmy ELEKTRON CP-2 dla zainteresowanych podaję stronę www.elektron.zgora.com.pl)
kiedy woda dojdzie do określonego poziomu i dotknie sondy czujnik wyłącza pompy)
I tak oto powstał mój sump. Pozdrawiam!!!

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 03 lut 2006, 09:31

Cudo....też marzyłem o takim litrażu, ale niestety podłogi w domu mam drewniane (deski na legarach) i musiałbym pod takie obciążenie wycinać dziurę i zalewać betonem.Dlatego zmniejszyłem rozmiar moich marzeń :(

I taka mała dygresja do Michcia:
Mimo że Muzyk napisał swój nick z małej literki to szacunek do osoby drugiej wymaga pisania z dużej. :D

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 03 lut 2006, 09:38

Pomysł godny uwagi.
Zastanawiam się jednak czy nie dałoby się obejść czujnika i drugiej pompy (tej w akwa). Stosując dwie rurki 1 calowe jako wlew do filtra i 1/2 cala podłączonej pod Atmana problem powinien sie rozwiązać. Jest jeszcze jedna zaleta tego rozwiązania, że wode do filtracj pobieramy z różnych części akwarum.

Można jeszcze zastsować pudełko przelewowe o odpowiednim przepływie i też będzie po sprawie.
Ps. Sorki za te dywagacje, ale dla mnie DIY jest równie podniecające co hodowla samych rybek. :D

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 03 lut 2006, 10:02

Witam Muzyka, Piękne akwa, mam nadzieję że takie u mnie niedługo stanie, co do filtracji to z wygody wolę fluvala, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 03 lut 2006, 22:18

Przepraszam cie Muzyku za użycie małej litery, nie zrobiłem tego specjalnie. Przeparaszam również Cocoloco.

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”