Mikroskop
Moderator: seba*1*
- muzyk
- nowicjusz
- Kontaktowanie:
Mikroskop
Witam!!!!
Planuję zakup mikroskopu, jednak ten temat jest mi całkiem obcy!
Jeżeli ktoś wie coś więcej na ten temat(jakie powiększenia, lub jakieś dane techniczne mikroskopu, który nadałby się do celów akwarystycznych) to prosz o wypowiedź!!!!
Pozdrawiam!!
Planuję zakup mikroskopu, jednak ten temat jest mi całkiem obcy!
Jeżeli ktoś wie coś więcej na ten temat(jakie powiększenia, lub jakieś dane techniczne mikroskopu, który nadałby się do celów akwarystycznych) to prosz o wypowiedź!!!!
Pozdrawiam!!
Re: Mikroskop
Dla mnie temat tez prawie obcy- co nie przeszkadza mi zabrac glos w tej sprawie
.
Najlepszy bylby oczywiscie superhiper mikroskop ze szklana optyka, przystawka do wyswietlania obrazu na komputerze, precyzyjna mechanika, powiekszeniem do 1000x itditp
. Nietrudno znalezc taka maszyne chocby na Allegro (np. firmy Biolux). Pewnym mankamentem
bedzie cena- jest to wydatek co najmniej 400 zlp (300 bez przystawki komputerowej).
Druga opcja to zakup uzywanego mikroskopu porzadnej firmy (chocby enerdowskiego Zeissa) o powiekszeniu co najmniej 200-300x (IMHO calkiem wystarczy do celow akwarystycznych). Mankamentem jest tu koniecznosc stosowania zewnetrznego zrodla swiatla i uciazliwe operowanie lusterkiem. Cena w granicach 100-200 zlp.
Trzecia mozliwosc to zakup chinskiej tandety w hipermarkecie. Oznacza to plastykowa optyke (choc czasami mozna trafic taki ze szklanymi soczewkami) malo precyzyjna mechanike (potrzeba nieco wprawy aby ustawic ostrosc) ale za to standardowo powiekszenie do 450x (a bywaja nawet takie z 900x). Cena zakupu- od 25 (!) do najwyzej 100 zlp.
Ja mam w domu 3 mikroskopy- jednego Zeissa 225x i 2 "chinczyki" (450x i 900x). Najchetniej korzystam z jednego z "chinczykow" (tego o max. powiekszeniu 900x)- maly, lekki, jakosc obrazu dla mnie wystarczajaca (mimo plastykowych soczewek). Dalem za niego 35 zlotych polskich- jak sie zepsuje to kupie nastepny
).
Jeszcze jedna uwaga- na cokolwiek bys sie nie zdecydowal nie kupuj mikroskopu stereoskopowego (z dwoma okularami).
J-23

Najlepszy bylby oczywiscie superhiper mikroskop ze szklana optyka, przystawka do wyswietlania obrazu na komputerze, precyzyjna mechanika, powiekszeniem do 1000x itditp

bedzie cena- jest to wydatek co najmniej 400 zlp (300 bez przystawki komputerowej).
Druga opcja to zakup uzywanego mikroskopu porzadnej firmy (chocby enerdowskiego Zeissa) o powiekszeniu co najmniej 200-300x (IMHO calkiem wystarczy do celow akwarystycznych). Mankamentem jest tu koniecznosc stosowania zewnetrznego zrodla swiatla i uciazliwe operowanie lusterkiem. Cena w granicach 100-200 zlp.
Trzecia mozliwosc to zakup chinskiej tandety w hipermarkecie. Oznacza to plastykowa optyke (choc czasami mozna trafic taki ze szklanymi soczewkami) malo precyzyjna mechanike (potrzeba nieco wprawy aby ustawic ostrosc) ale za to standardowo powiekszenie do 450x (a bywaja nawet takie z 900x). Cena zakupu- od 25 (!) do najwyzej 100 zlp.
Ja mam w domu 3 mikroskopy- jednego Zeissa 225x i 2 "chinczyki" (450x i 900x). Najchetniej korzystam z jednego z "chinczykow" (tego o max. powiekszeniu 900x)- maly, lekki, jakosc obrazu dla mnie wystarczajaca (mimo plastykowych soczewek). Dalem za niego 35 zlotych polskich- jak sie zepsuje to kupie nastepny

Jeszcze jedna uwaga- na cokolwiek bys sie nie zdecydowal nie kupuj mikroskopu stereoskopowego (z dwoma okularami).
J-23
- bjarka
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Beata Jarka
- Kontaktowanie:
Muzyku - kup mikroskop, a będziesz miał ciekawą zabawkę. Możesz sobie pooglądać glony oraz różne maleńkie stworzonka np.pierwotnaki. Zawsze pamiętaj ,że są ich niezliczone ilości, a większość z nich wcale nie wywołuje chorób. Gdybyśmy razem z mikroskopem mogli kupić wiedzę mikrobiologiczną ... Niestety nie wszystko da się kupić za pieniądze. I w tym cały urok.
- bjarka
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Beata Jarka
- Kontaktowanie:
Muzyku - kup mikroskop, a będziesz miał ciekawą zabawkę. Możesz sobie pooglądać glony oraz różne maleńkie stworzonka np.pierwotnaki. Zawsze pamiętaj ,że są ich niezliczone ilości, a większość z nich wcale nie wywołuje chorób. Gdybyśmy razem z mikroskopem mogli kupić wiedzę mikrobiologiczną ... Niestety nie wszystko da się kupić za pieniądze. I w tym cały urok.
Właścicielka mikroskopu.
Właścicielka mikroskopu.
Warto chyba zajrzeć tu: http://deltaoptical.pl. Sam jeszcze nie korzystałem ale oferta wydaje się ciekawa i to od najprostszego zestawu po ... te droższe.
Pozdrawiam
Zbyszek
Pozdrawiam
Zbyszek
- mare777
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Marek Marcinkiewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin
- Kontaktowanie:
Myślisz o binokular? Możesz to rozwinąć ?J-23 pisze: Jeszcze jedna uwaga- na cokolwiek bys sie nie zdecydowal nie kupuj mikroskopu stereoskopowego (z dwoma okularami).
J-23
No nie są to najtańsze oferty na rynkuZb pisze:Warto chyba zajrzeć tu: http://deltaoptical.pl. Sam jeszcze nie korzystałem ale oferta wydaje się ciekawa i to od najprostszego zestawu po ... te droższe.

Proponuję sprawdzić w firmach sprzedających na Allegro

- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
Zajżyj jeszcze tutaj. http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... opic&t=277
Tu nic nie trzeba rozwijac- wystarczy troche pogapic sie troche w takie urzadzenie. Sporo osob (w tym ja) widzi gorzej przez binokular, szybko sie meczy po czym przechodzi na tradycyjny sposob obserwacji.mare777 pisze:Myślisz o binokular? Możesz to rozwinąć ?J-23 pisze: Jeszcze jedna uwaga- na cokolwiek bys sie nie zdecydowal nie kupuj mikroskopu stereoskopowego (z dwoma okularami).
J-23
J-23