filtr RO
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: sebastian
- Miejsce zamieszkania/miasto/: łowicz
filtr RO
Wiem , że tematów filtrów ro było sporo , ale mam pytanie czy warto zakupić taki
http://allegro.pl/filtr-wody-akwarystyc ... 11805.html
---czy wkład z żywicą demineralizującą zakładać , czy jest zbędny
http://allegro.pl/filtr-wody-akwarystyc ... 11805.html
---czy wkład z żywicą demineralizującą zakładać , czy jest zbędny
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Re: filtr RO
To jest mercedes. Starczy RO do akwarystyki i taki za stówke, ale jak wolisz.
-
- nowicjusz
a co z demineralizacją ---warto czy nie
miałem kiedyś wodę zdemineralizowaną tylko ---efekty z ikrą mizerne
.....woda pochodziła z siedzi wodociągów i tam byla uzdatniana przez kat.. anonit.
miałem kiedyś wodę zdemineralizowaną tylko ---efekty z ikrą mizerne
.....woda pochodziła z siedzi wodociągów i tam byla uzdatniana przez kat.. anonit.
- _TOM_
- członek PKMD
nie stosowałem tego typu wynalazków, to nie będę o nich pisał, ale w prehistorycznych czasach tak akwaryści zmiękczali wodę kiedyś.
jednak odkąd brąz zastąpiła stal, a glinę beton, są nowocześniejsze i lepsze metody, czyli obecnie najlepsze do zmiękczania wody są filtry RO
jednak odkąd brąz zastąpiła stal, a glinę beton, są nowocześniejsze i lepsze metody, czyli obecnie najlepsze do zmiękczania wody są filtry RO

- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
_TOM_ pisze:nie stosowałem tego typu wynalazków, to nie będę o nich pisał, ale w prehistorycznych czasach tak akwaryści zmiękczali wodę kiedyś.
Tom bo się doigrasz

A tak poważnie daj sobie spokój z żywicami. W dzisiejszych czasach jak RO jest ogólnie dostępne i takie tanie, zabawa z żywicami est kompletnie bez sensu.
-
- nowicjusz
chodzi mi o co innego czy zywice za r0 nie szkodzą ---(bedzie potrzebne domineralizowanie )
---znaczy kolega mnie obraża , ze taki stary jestem ......
---znaczy kolega mnie obraża , ze taki stary jestem ......

- rady3
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Muszę powiedzieć, że nie rozumiem o co pytasz. RO demineralizuje wodę, czyli usuwa minerały z wody przez co woda jest miękka. Po co więc za RO stosować kationit?
- nobleKoziol
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: maksymilian poltorak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ashbourne
Ja używam żywicy cały czas i nie rozumiem sformułowania zabawy z żywicami. Woda po żywicy na pewno lepsza.
Żywice są tanie , ja nie regeneruje tylko wymieniam. Za 4 litry place 50zl. Taka ilość starcza mi na 6m
Żywice są tanie , ja nie regeneruje tylko wymieniam. Za 4 litry place 50zl. Taka ilość starcza mi na 6m
- rady3
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
nobleKoziol pisze:Ja używam żywicy cały czas i nie rozumiem sformułowania zabawy z żywicami. Woda po żywicy na pewno lepsza.
Możesz wyjaśnić pod jakim względem woda po żywicy jest lepsza od RO?
No Maks wyjasnij bo tez chce sobie kupic filtr. I nie wiem czy jest sens inwestowac w dodatkowe bajery czy normalny zwykly filtr ro. 

-
- nowicjusz
- Membranę Pentair Water 100 GPD produkcji USA
---------to membrama osmozy------------to kapuje --po niej mam jak kolega twierdzi wode bez micro elementów
- wkład węglowy FCBBL Aquafilter
-------to do chcemicznego oczyszczania wody
- wkład sedymentacyjny FCPS5 Aquafilter
---to nie wiem czy to micro zanieczyszczenie mechaniczne jak mysle
- wkład demineralizujący z żyw---------tu kłopot stosować to czy sie tego pozbyć
bo jak czytam to po filtrze powinienem nie mieć micr.ele..... ------więc po co to
---------to membrama osmozy------------to kapuje --po niej mam jak kolega twierdzi wode bez micro elementów
- wkład węglowy FCBBL Aquafilter
-------to do chcemicznego oczyszczania wody
- wkład sedymentacyjny FCPS5 Aquafilter
---to nie wiem czy to micro zanieczyszczenie mechaniczne jak mysle
- wkład demineralizujący z żyw---------tu kłopot stosować to czy sie tego pozbyć
bo jak czytam to po filtrze powinienem nie mieć micr.ele..... ------więc po co to
- rady3
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Ja uważam, że zwykła RO bez żywicy wystarcza w zupełności. Reszta to przerost formy nad treścią i budowanie ceny zestawu. Choć oczywiście jak przejdzie przez membranę a później jeszcze przez kationit to naprawdę będzie to woda całkowicie zdemineralizowana właściwie nie występująca w przyrodzie. I tak do takiej wody będziesz musiał dodać albo minerały albo kranówkę. Przypuszczam, że przy świeżo zregenerowanej żywicy woda po przejściu przez ten filtr ma pH ok 3,5. Naprawdę wystarczy Ci zwykła RO tzn membrana i dwa prefiltry. Jeden to węgiel (chroni membranę przed zniszczeniem chlorem) i mechaniczny.
- nobleKoziol
- entuzjasta
Źle mnie czytasz. Rozmawiamy o ro plus żywica jeśli nie to Przepraszam.rady3 pisze:nobleKoziol pisze:Ja używam żywicy cały czas i nie rozumiem sformułowania zabawy z żywicami. Woda po żywicy na pewno lepsza.
Możesz wyjaśnić pod jakim względem woda po żywicy jest lepsza od RO?
Wiec już tłumacze : Załóżmy ze mamy 3 stopniowe ro - tds będzie pewnie jakieś 3/8. (a to czy chcemy mieć takie a nie inne parametry wody ,to tak jak dyskutować o gustach)
Dokładamy na Wodzie (produkt) filtr liniowi z żywicą - tds pokaże 0.00
Mylę się?
- nobleKoziol
- entuzjasta
Jak chcesz ro to nie kupuj tego liniowego to padaka pre filtry będziesz wymieniał co 2 tygodnie, w innym razie zajedziesz membranę. to już lepiej kranówę lejsopel1971 pisze:No Maks wyjasnij bo tez chce sobie kupic filtr. I nie wiem czy jest sens inwestowac w dodatkowe bajery czy normalny zwykly filtr ro.
- _TOM_
- członek PKMD
Mam identyczne zdanie.rady3 pisze:Ja uważam, że zwykła RO bez żywicy wystarcza w zupełności. Reszta to przerost formy nad treścią i budowanie ceny zestawu...
Do potrzeb akwarystyki starcza najprostszy i najzwyklejszy filtr RO.