Sera Ph - Jaki to kwas??

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek Szymaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ząbki
Kontaktowanie:

Sera Ph - Jaki to kwas??

Post autor: Marek81 » 07 lut 2006, 07:10

Jaki to kwas ? Czy ktoś wie ? Dzięki !

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Próchnicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin

Post autor: Michcio » 07 lut 2006, 09:50

Jaki? zapewne to mieszanka na bazie ortofosforowego.

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 07 lut 2006, 13:59

Tak mi się wydaje ! Palnołem głupote i zamiast zakwaszać solnym ktury mam lub nawet kupić ortofosforowy kupiłem - Sery. Na etykiecie niema składu bo pewnie nie muśi być ! Pozatym jest to słaby rostwór. Czy kwasy mogę mieszać ? Chodzi o to, że nie mam pewności co to za rostwór.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 07 lut 2006, 16:35

Najlepiej zakwaszać kwasem solnym bo kw. fosforowy i azotowy jest doskonałą pożywką dla glonów. Jeżeli jednak jest to zbiornik tarliskowy nie ma żadnych przeciwskazań, oczywiście dąży sie do redukcji azotanów w u tarlaków. Czy możesz mieszać kwasy? w wodzie masz mieszanine jonów NO3- i PO43- i nic sie nie dzieje więc nie ma problemu mieszaj. Pozostaje tylko pytanie po co. Jeżeli lejesz HCl(solny) to wzbogacasz wodę w H+ dzieki czemu ph spada. I o to chodzi. Słaby roztwór musi być, broń boże nie lej stężonego kwasu bezpośrednio do wody, bo będzie sie dzialo.....Aha pamietaj chemiku młody lej kwas do wody.

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 07 lut 2006, 18:19

Dzięki Michciu !! Pamiętam o mieszniu kwasu !! HCL już rozcieńczałem, jest to trudna sprawa bo on jest Chydroskopijny, ale sobie radzę ! A co do akwa to ma być to narazie zwykłe sterylne z trzema roślinkami w szklanych donicach! Co do kwasów jest wiele opini, jedni radzą solny inni ortofosforowy ! Wiem, że większość sklepów jedzie na ortofosforowym. Dzięki i Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 07 lut 2006, 20:54

Również pozdrawiam i zachęcam do pokazania zbiornika. Osobiście uważam ze jeżelli chce sie uzyskać dobre wyniki w hodowli paletek takie zbiorniki są najlepsze. Oczywiście nalezy oceniać je w zupełnie inych kategoriach niż ozdobne(zaznacz ze to jest zbiornik sterylny w opisie). Jakie masz ryby, młode?? Jeżeli tak to w takich warunkach masz duża szanse osiągnąć dobrą wielkość. Wrzuć do tego zbiornika Pierzatkę(Ceratopteris) to będzie miodzio. Ta roślinka bardzo szybko sie rozrasta i doskonale asymiluje azotany. Wyśmienicie nadaje sie do akwariów półsterylnych. Jeżeli chodzi o kwasy to jak komu pasuje, pamiętąć należy jednak o tym że przy karmieniu sercem o fosforany w akwa nie trudno.
Masz racje HCl jest higroskopijny, ale nie bardzo kumam jakie ma to znaczenie przy sporzadzaniu roztworów( no chyba tylko to że same sie sporzadzaja przy odetkanym kurku :-) )

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 07 lut 2006, 23:37

Kwasy można mieszać - dowód - mieszająć 3 kwasy można uzyskać wodę królewską . Każdy kwas w odpowiednim stężeniu jest higroskopijny . ROZTWÓR traci już te właściwości . Użycie kwasu zależy od wielu czynników przy niedoborze fosforu nie ma sensu stosować kwas solny ale kiedy mamy stabilizację w akwarium kwas ortofosforowy łatwo tą rónowagę zburzy . Można rozważyć to z punktu widzenia glonów co lubią bardziej - ja stawiam ze kwas ortofosforowy jest im bliższy sercu .

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 08 lut 2006, 07:23

Dzięki za te rady ! Michciu z tą higroskopijnośćą chodziło o to że jest to niebespieczne podczas mieszania roztworu, a robiłem to na podwórku wczaśie sporej wilgotności powietrza powstała taka mgła że omal się nie uduśiłem !! Więc mam nauczkę !! Mam problem z zakwaszeniem wody Ph 7.5 Gh 11 ! bawiłem się z CO2 i zakwaszałem do 7 ale po odłączeniu gazu wszystko wracało do normy (Ph7.5) to nie ma sensu bez kompa a i spora ilość CO2 w wodzie dla dorastających pociecz jest raczej bardziej szkodliwa jak kwas. A co do mojego akwa to narazie niema się czym chwalić ! Narazie to tylko 160l (do wiosny! ) Docelowo chcę conajmiej 500l jak będzie kasa,

Awatar użytkownika
Marek81
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Marek81 » 08 lut 2006, 07:30

Wiesz studja, kupiłem samochód by nie chodić codziennie po pracy z kolegami na piwo ! A miała być morszczyzna !! rybek jeszcze nie mam, czekam już miesiąc na nie ale jak dostanę to napewno pokaże szanownemu Gronu !!

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 08 lut 2006, 10:51

Wiem jak to jest bo sam jestem studentem, ale nie moge pracować-specyfika studiów(przynajmniej na razie).
Jeżeli chodzi o zakwaszanie to znaczenie ma TWW. Podając kwas do twardej wody musisz sie liczyć z wytrąceniem soli. Oczywiście nie dzieje sie to natychmiast, temperatura zwiększa szybkość reakcji. Owa sól jako nierozpuszczalna wypada z obiegu a TWW spada. Dopiero przy określonej TWW masz mozliwośc zbicia ph<7. Dzieje sie tak za sprawą buforu węglanowego, i dopiero jego usunięcie(do pewnego stopnia) daje nam możliwość uzyskania stabilnej wody o ph poniżej 7. Tą stabilność najczęściej gwarantuje nam właśnie bufor węglanowy.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 08 lut 2006, 11:49

Eeeee coś mi tu nie pasuje z tą higroskopijnością?! Moim zdaniem ta cecha mówi nam o tym, że substancja łatwo pochłania wilgoć z otoczenia.... ale może się mylę....

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 08 lut 2006, 11:54

Ja mam o ile dobrze pamiętam 37% kwas solny. Jak się otworzy pojemnik to dymi, że nie można wyrobić.

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 08 lut 2006, 14:49

HCl podobnie jak HNO3 jest kwasem lotnym, stąd "dymy". W przeciwieństwie do H3PO4 który jest mało lotnym kwasem.

Awatar użytkownika
jerzol_kominiarz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: jerzol_kominiarz » 08 lut 2006, 21:25

Ta higroskopijność i opary czy pare wyjaśni to:
Higroskopijność - podatność niektórych substancji na przyciąganie wilgoci lub nawet wiązanie się z wodą. Woda ta może pochodzić z pary wodnej znajdującej się w powietrzu, z wilgoci znajdującej się w gruncie, z rosy osadzającej się na powierzchni substancji itp. Higroskopijność występuje wtedy, gdy woda przenika z miejsca kontaktu z materiałem do jego sąsiednich obszarów w głąb. Odbywać się to może na różne sposoby.
Higroskopijność - podatność niektórych substancji na przyciąganie wilgoci lub nawet wiązanie się z wodą. Woda ta może pochodzić z pary wodnej znajdującej się w powietrzu, z wilgoci znajdującej się w gruncie, z rosy osadzającej się na powierzchni substancji itp. Higroskopijność występuje wtedy, gdy woda przenika z miejsca kontaktu z materiałem do jego sąsiednich obszarów w głąb. Odbywać się to może na różne sposoby.

Z chemicznego punktu widzenia higroskopijność zachodzi w przypadkach:

tworzenia hydratów, czyli wiązania wody w sieci krystalicznej danego (suchego) związku chemicznego, a nawet przyciągania wilgoci z otoczenia do roztworu danej substancji - np. bezwodny (np. wyprażony) siarczan miedzi (CuSO4) jest substancją wysoce higroskopijną i wchłania wodę z powietrza atmosferycznego aż do osiągnięcia swojej naturalnej uwodnionej postaci pięciowodnego siarczanu miedzi (CuSO4*5H2O). Z kolei chlorek wapnia (CaCl2) tak silnie przyciąga wilgoć z powietrza, że potrafi w ten sposób przejść z postaci stałej do roztworu.
reakcji chemicznej z wodą - np. wiązanie wody przez tlenek wapnia z wytworzeniem z niego wodorotlenku wapnia, czyli samorzutne przejście z wapna palonego w wapno gaszone: CaO + H2O ---> Ca(OH)2
Niektóre substancje higroskopijne wymagają starannego przechowywania bez dostępu pary wodnej, np. w eksykatorach, inne wymagają mechanicznego izolowania od wpływu środowiska, w którym się znajdują. Ponadto odwodnione substancje silnie higroskopijne są wykorzystywane do osuszania innych, mniej higroskopijnych.

Przykładami znanych substancji higroskopijnych mogą być: wodorotlenek sodu, kwas siarkowy

To by było na tyle :lol:

Awatar użytkownika
Michcio
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: Michcio » 08 lut 2006, 21:56

To wszystko było już powiedziane wcześniej, co prawda nie tak szczegółowo. :wink: Przedatawiona teoria nie wyjaśnia zjawiska tworzenia sie par. Wydaje mi sie że to jest właściwy sposób myslenia
Michcio pisze:HCl podobnie jak HNO3 jest kwasem lotnym, stąd "dymy". W przeciwieństwie do H3PO4 który jest mało lotnym kwasem.
:wink:

Odpowiedz

Wróć do „Woda”