Hydrocarbonat
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- Fal
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Hydrocarbonat
Od pewnego czasu stosuję za RO filtr w którym znajduje się hydrocarbonat. Jest to substancja która podnosi twardość węglanową na wyjściu z filtra twardośc jest na poziomie 3 stopni. Jestem ciekawy czy ktoś z was stosuje coś takiego.
Jest to świetna sprawa bo ph utrzymuje się na stałym poziomi a tawrdośc jest zadawalająca. No i w tym momenicie nie stosuję rurowitu. Co o tym myślicie ?
Jest to świetna sprawa bo ph utrzymuje się na stałym poziomi a tawrdośc jest zadawalająca. No i w tym momenicie nie stosuję rurowitu. Co o tym myślicie ?
- Fal
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Bardzo jestem ciekawy dlaczego to nie jest polecane. Zgodziłbym się gdyby hydrocarbonat był w obiegu zamkniętym bo cały czas podnosił by twardość węglanową która jak wiemy w nadmiernych ilościach szkodzi paletom. Jednak jeśli jest ona za filtrem osmotycznym to podnośi twardość węglanową do poziomu 3 stopni a taka tawrdość jest akceptowalna przez palety przy czym mamy bardzo stabilne ph. Ciekawy jestem czy w takim wypadku rurowit jest lepszy z bakteriami.
Bardzo proszę o jak najwięcej informacji z waszej strony.
Pozdrawiam
Bardzo proszę o jak najwięcej informacji z waszej strony.
Pozdrawiam
- Fal
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Może inaczej jestem trochę wygodnicki i chcę zminimalizować obsługę zbiornika. Do tej pory wlewałem czyste RO ale miałem duże problemy z utrzymanie stabilnego PH. Musiałem osmoze mieszać z uzdatniaczami i środkami podnoszącymi TWW. Zapewne wiecie ,że takie mieszanie na oko nie jest najlepsze gwałtowna zmiana parametrów nienajlepiej wpływa na palety. Dlatego chciałem im polepszyć zakładając za RO filtr z hydrocarbonatem. Co spowodowało ustabilizowanie PH. Jeśli chodzi o rurowit niestety u mnie nie jest on najlepszej jakości. Kiedyś dolewałem odstaneo rurowitu ,ale po jakimś czasie paety z dnia na dzień czuły się gorzej postanowiłem wtedy ,że rurowit odstawię i od tamtego czasu mam spokuj. Oczywiście zdażają się choroby ale przynajmniej wiem ,że nie jest to spowodowane złą jakością wody. Przecież nigdy do końca nie wiemy co dokładaja do rurowitu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Fal
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Koledzy i koleżanki proszę o podpowiedź w sprawie hydrocarbonatu. Czy ktoś z was tego używa ? Czy ktoś miał z was jakieś doświadczenia z tym produktem?
Vega 1 pisał ,że jest to niepolecane dlaczego?. Nie chcę pogarszać wody moim paletom. Z drugiej strony zastanawia mnie fakt co jest gorsze woda z z niewielką ilością hydrocarbonatu czy niestabilne PH ?
Pozdrawiam i liczę na więcej informacji z waszej strony.
Vega 1 pisał ,że jest to niepolecane dlaczego?. Nie chcę pogarszać wody moim paletom. Z drugiej strony zastanawia mnie fakt co jest gorsze woda z z niewielką ilością hydrocarbonatu czy niestabilne PH ?
Pozdrawiam i liczę na więcej informacji z waszej strony.
Nie badz w szoku. Wiedza powinien sie podzielic raczej producent tego specyfiku. "Hydrocarbonate" to po polsku oznacza "wodoroweglan" a wiec rzecz ktora np. mnie zupelnie nie interesuje. Nieprzydatny do kwasnej wody.Fal pisze:Jestem w szoku ,że nikt z was nie miał do czynienia z hydrocarbonatem. Chyba ,że nie chcecie się podzielić swoją wiedzą szkoda.
J-23
-
Gość
Niby masz racje- ale chyba prosciej dolac po prostu tyle kranowy zeby otrzymac wode o pozadanych parametrach. Masz w ten sposob wiecej wody do podmiany, a przy dyskach tego nigdy nie jest za duzo
.
W nielicznych przypadkach gdy dodatek kranowy nie wchodzi w gre (np. z powodu duzego stezenia azotanow) mozna rozwazyc uzycie tego "hydrocarbonatu" - ale przedtem przydaloby sie zmierzyc twardosc ogolna i przewodnictwo tak otrzymanej wody. Moze bowiem sie okazac ze woda po tym filtrze jest dla palet nieodpowiednia- przeciez "hydrocarbonat" pdp skonstruowano po to zeby poprawic walory smakowe wody RO a nie po to zeby ulatwic zycie akwarystom
.
J-23
PS. jak ktos sie boi ze w kranowie sa bakterie (nie ma prawa ich tam byc) lub zarodniki glonow alkbo sinic (i to jest realne niebezpieczenstwo) to moze uzywac kranowy goracej.
W nielicznych przypadkach gdy dodatek kranowy nie wchodzi w gre (np. z powodu duzego stezenia azotanow) mozna rozwazyc uzycie tego "hydrocarbonatu" - ale przedtem przydaloby sie zmierzyc twardosc ogolna i przewodnictwo tak otrzymanej wody. Moze bowiem sie okazac ze woda po tym filtrze jest dla palet nieodpowiednia- przeciez "hydrocarbonat" pdp skonstruowano po to zeby poprawic walory smakowe wody RO a nie po to zeby ulatwic zycie akwarystom
J-23
PS. jak ktos sie boi ze w kranowie sa bakterie (nie ma prawa ich tam byc) lub zarodniki glonow alkbo sinic (i to jest realne niebezpieczenstwo) to moze uzywac kranowy goracej.
- Fal
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
J23 po to zastosowałem ten filter żeby nie mieszać wody z rurowitem i zminimalizować obsługę zbiornika. Po za tym woda wlewana do zbiornika ma cały czas takie same parametry. Jeśli mieszam ją z rurowitem zawsze istnieje możliwość ,że parametry będą się różniły. Oczewiście nie upieram się przy tym żeby stosować filtr hydrocarbonat ,ale nikt nie przekonał mnie ,że jest to złe rozwiązanie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
No chyba nikt z was nie używa wody wyłącznie z RO w akwa? Taka woda pozbawiona buforu wodorowęglanowego wykazywać będzie duże wahania pH. Jakąś tam niewielką TwW musimy mieć, można to zrobić mieszając wodę z RO z kranówą, dodając Ca(HCO3)2 lub Mg(HCO3)2, albo za pomocą hydrokarbonatu. Stosując pierwszy sposób zapewniamy w wodzie obecność innych związków (K, Cl, Na,SO4, Fe,Mn itp.) ale również tych niepożądanych (tyle że nieco rozcieńczonych). Dwa kolejne sposoby - woda tak spreparowana z kolei nie nadaje się do chodowli roślin - trzeba ją wzbogacać o odpowiednie pierwiastki. A z tym hydrokarbonatem jest jeszcze jedna niewiadoma: jakie wodorowęglany on wprowadza -wapnia, magnezu czy może sodu?
Ja uzywam, ale tylko do tarla. W dwoch "normalnych" zbiornikach mam co prawda mieszanke RO-kran, ale tak zakwaszona ze tww= 0. Owe szalone wahania pH to np. jego spadek o 0.2 w ciagu miesiaca...j24 pisze:No chyba nikt z was nie używa wody wyłącznie z RO w akwa? Taka woda pozbawiona buforu wodorowęglanowego wykazywać będzie duże wahania pH.
Ale faktem jest ze czysta wode RO trzeba czyms zaprawic (torf, kwas fosforowy) i napowietrzac zeby pH bylo stabilne.
J-23