Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
-
fomalhaut
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska
PS.
"Z nocnego życia akwarium..."
-
Załączniki
-

- leniuchy.jpg (20.09 KiB) Przejrzano 6922 razy
-
bogus
-
Kontaktowanie:
Skąd ja to znam

super widok ,a jeszcze jak leżą na grzbiecie ,

-
bastekhh
- nowicjusz

-
Kontaktowanie:
bocje bardzo lubie....ale jestem zadnia ze niemaja co szukac w akwa z paletami
-
J-23
- entuzjasta

bastekhh pisze:bocje bardzo lubie....ale jestem zadnia ze niemaja co szukac w akwa z paletami
O cholera... dlaczego wczesniej o tym nie napisales? Moje bocje juz od 5 lat czegos szukaja po dnie w akwa z dyskami, to ja im powiem ze nic nie znajda

.
J-23
-
fomalhaut
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska
-
lara
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
-
Kontaktowanie:
-
Gość
chyba wszytkie tak lubią "odpoczywać", u mnie do tego mają konkurencję ze zbrojnikami, pod korzonkiem często jest więcej niż ścisk

-
bastekhh
- nowicjusz

-
Kontaktowanie:
bo was ..lat temu jeszcze nie bylo

.... wlasnie z tego powodu nie trzymam ich z moimi paletami za duzio zamieszania robia w akwa , moje bardzo plochliwe sie zrobily,mozliwe ze u kogos to zdaje egzamin tak jak i u ciebie... pozdrawiam
-
Gość
Powiem tak, do pewnego czasu miałem podobne do Twojego zdanie, to chyba był efekt tego, że jakiś (krótki czas) miałem w akwa z paletkami Bocje modesta (szare) i to fakt, są bardzo energiczne i mogą powodować (w większym stadku) niezły zamęt w akwa. Myślę jednak że większość z nas mówi o Bocjach wspaniałych, które są zdecyzowanie spokojniejsze, ja do tego posiadam jeszcze Bocje striata, które być może nie uwierzysz, ale są wyjątkowo pogodnymi i spokojnymi (jak na bocje o których zapewne myślisz) rybkami do tego (co było WÓWCZAS moim głównym powodem zakupu bocji) są wyśmienitym sojusznikiem walki ze ślimakami. Łącznie posiadam 5 szt Bocji i nie zuważam, żeby ich obecność wpływała negatywnie na usposobienie palet.
P.S.
nie czaję co do tego (doświadczeń) ma sam wiek akwarysty? Może chodziło Ci o czas praktyki ....
-
Załączniki
-

- bostriata2.jpg (12.39 KiB) Przejrzano 6803 razy
-
bastekhh
- nowicjusz

-
Kontaktowanie:
hihi chodzilo mi ze jestescie na necie od niedawna jako klub ... co do bocji to wtedy posiadalem palety z odlowu ... moze dlatego byla ich taka reakcja ..takie jest moje doswiadczenie ...no ale wszyscy mamy swoje doswiadczenia "kij w mrowisko" musze dodac nigdy nie mialem klopotu ze slimakami nim zostaly zasadzone w akwa byly moczone w Kalium hypermanganicum
-
cocoloco
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
-
Kontaktowanie:
Cóż ja od początku mam bocje z paletami i uważam że to dobre połączenie . Można teoretycznie pisać że biotop oraz inne powodują że te ryby nie pasują ale mnie życie nauczyło że "śmieciarz" w akwarium jest konieczny i lepsza tłusta bocja niż gnijący w zakamarkach pokarm . Bocje wspaniałe to bardzo pokojowe ryby dlatego stanowią ciekawy dodatek do paletek .
Pewność że nic ze ślimakiem nie wlezie do akwarium bo jest on wymoczony w płynie do podmywania jest na tym samym poziomie co wiara że bocian przynosi dzieci

.
-
Hypno
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
-
Kontaktowanie:
A ja mam bocje które cierpią chyba na mega depresję. Jak je wpóściłem do zbiornika to tyle je właściwie widziałem.... Czasami tylko widzę końcówkę płetwy ogonowej... Mam nadzieje, to nie "calosc". A z drugiej strony ślimaki mają się świetnie, można by rzec że łażą po bocjach, i już niedługo wykopią je z dziupli w korzeniach. Czasami mam wrażenie, że mnożą się jak bakterie ... co dobę podwajając swoją ilość. Nie mam już na tą zarazę siły, a zbiornik ma dopiero 4 miesiące... czuję, że będą odłowione ryby i temperatura podniesiona do 34 stopni na dobę. Tylko oprócz ślimaków chyba rośliny też tego nie przeżyją.
-
alksa
- nowicjusz

-
Kontaktowanie:
Ja osobiście mam dwie bocje siatkowane dzieki tym dwom wariatkom moje paletki staly sie mniej płochliwe a nawet bym powiedziała że sie rozbrykały.Dlatego uważam że jest to dobre połączenie ryb pozdrawiam.
-
mariombm
- junior

w ostatni czwartek na giełdzie kupiłem 10 bocji wspaniałych, wszystkie padły, naszczęście w kwarantannowym.Ale tom siatką którą je wkładałem do akwa. odławiałem paletke z ogólnego. TEŻ PADŁA, DZISZIAJ !!! pytanie. Co one miały takiego, co w ciągu godziny zabiło paletke.
-
zelik
- entuzjasta

-
Kontaktowanie:
Niom mądrze padło 10 ryb a ty nie wygotowałeś siatki nie będe pisał o inteligencji bo będzie, że sie znęcam.Jak wsadziłeś go ogólnego to mozesz mieć dalej problem.Moje pytanie odkaziłeś kwarantannowe akwa?Bo myśle, że tam paletke przełowiłeś moze sie myle