Jeden z baniaków postanowiłem przeznaczyć na kilka Dysków bo są śliczne i jednak sprubować- zbiornik to standardowa 375L podłoże dla roślin w tylnej części zbiornika z przodu piasek korzeń z mchem trochę mało wymagających żabienic małe kryptokoryny itp.
Parametry wody:
No2 - 0
No3 - tak max dochodzi do 5
Ph - 7.0
Gh - 11
Kh - 9
W zbiorniku pływa 9 szt paletek w rozmiarze 6-8cm , pływają tam dopiero co prawda od trzech dni

W czym jest problem ano w tym że normalnie ryby pływają w akwarium spokojnie poruszają się w całej toni wody skubią mchy szukają coś na dnie generalnie wszystko ok ale po dwóch dniach postanowiłem dać im trochę mixa (dostałem od hodowcy od którego brałem ryby) i ryby się tak potwornie przestraszyły że nie widziałem ich ze dwie godziny i tak samo jest dzisiaj pływają normalnie do momentu kiedy nie trafi mały kawałek jedzenia do wody a nawet do momentu kiedy unoszę pokrywę.
W związku z tym mam pytanie czy to normalne czy można im pomóc w jakiś sposób aby zmniejszyć ten stres czy zaprzestać je może karmić na kilka dni a może wpuścić im jakieś mikro rybki dla towarzystwa w celu szybszej klimatyzacji.
POMOŻECIE ! ! !