czy H2SO4 jest ok??
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
czy H2SO4 jest ok??
Witam Grupowiczów!!
Chcialem zapytac czy do zakwaszania wody moge uzuwac kwasu siarkowego??
Z tego co slyszalem po HCL pojawiam sie czasem zmetnienie wody no a kwas ortofosforowy przyczynia sie do zakwitu glonow...
Co o tym myslicie??
Chcialem zapytac czy do zakwaszania wody moge uzuwac kwasu siarkowego??
Z tego co slyszalem po HCL pojawiam sie czasem zmetnienie wody no a kwas ortofosforowy przyczynia sie do zakwitu glonow...
Co o tym myslicie??
Ja akurat kupilem w oddziale POCH w bielsku białej. Probuj w sklepie z odczynnikami. 1 l = 11 zl. Z tego co wiem to jest kwas techniczny i czysty do doswiadczen. Ten drugi chyba jest lepszy bo czystyszy(zawartosc substancji szkodliwych)GościaK pisze:a gdzei kupujecie kwas siarkowy??? i jakie steżenie na ile litrów (przy jakiej twardości wody) ?? bo fosforowego mam już dosyć (glony)
Moje parametry wody to TWW - ok 14/15. PH- 7,6 Do wiadra 20 litrowego wlewam okolo 12ml zeby zejsc z ph do 6,8. Kwas rozcienczylem w proporcjach 1- 9. Uwazaj bo kwas jest bardzo szkodliwy."Pamietaj chemiku mlody jesli nie chcesz stracic brody wlewaj zawsze kwas do wody"
Ja obawiam sie tylko czy jednej rzeczy. Mianowice przy duzym ph i tww musze tego kwasu wlac znacznie wiecej niz gdybym mial nizsze ph. Czy wieksza ilosc kwasu nie bedzie szodliwa dla ryb??
Dz zakwaszania wody można żywać kwasu siarkowego i solnego ale do tego celu trzeba kupić kwas oczyszczony chemicznie o symbolu CZDA (czysty do analiz). Taki kwas trzeba rozcieńczyć wodą destylowaną do wartości minimum 9% (w większym stężeniu można poparzyć ryby) i dopiero można nim zakwaszać wodę. Oczywiście czym mniejsze stężenie kwasu tym lepiej i bezpieczniej a poza tym jest większa kontrola nad obniżaniem pH.
Dzieki za informacje!!Reve pisze:Dz zakwaszania wody można żywać kwasu siarkowego i solnego ale do tego celu trzeba kupić kwas oczyszczony chemicznie o symbolu CZDA (czysty do analiz). Taki kwas trzeba rozcieńczyć wodą destylowaną do wartości minimum 9% (w większym stężeniu można poparzyć ryby) i dopiero można nim zakwaszać wodę. Oczywiście czym mniejsze stężenie kwasu tym lepiej i bezpieczniej a poza tym jest większa kontrola nad obniżaniem pH.
Takiego kwasu własnie uzywam z tym ze rozcienczylem go w zwyklej wodzie. Czy popelnilem duzy blad??
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość