Optymalna przewodność
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Optymalna przewodność
Witam
Jaka jest optymalna przewodność elektrolityczna wody dla Palet.
Fal
Jaka jest optymalna przewodność elektrolityczna wody dla Palet.
Fal
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
Co prawda to prawda.bastekhh pisze: .... ale zycie w zbiorniku a zycie w rzece to sa dwa inne swiaty ....
przewodność bliska zeru przydaje się do tarła( a i tu chyba nikt do zera nie zjeżdża). Ja przewodności nie mierzę, wystarcza mi pomiar twardości i ph . I uważam że two około 5 tww około 0-1 i ph około 6 to bardzo przyzwoite warunki dla palet. Warto kontrolować no2, no3, po4 .
No2 powinno być niemierzalne, No3 poniżej 10 a nawet poniżej 5, po4 około 0,5 przy czym kontrola po4 jest mało ważna z punktu widzenia rybek , ale istotna dla roślin i glonów. W akwariach roślinnych można kontrolować jeszcze fe (około 0,1-0,3 jest w porządku) i co2 pod warunkiem że podajemy.
- Hypno
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
- Kontaktowanie:
Elektrolitycznej to ja nie mam pojęcia ale elektrycznej to ... a teraz na poważnie 
To ja odpowiem tak: ja ryby trzymam w wodzie o przewodności 120-150 uS/cm. Oznacza to mniej więcej tyle że do baniaka o pojemności 150l wlewam jakieś 138 l czystej RO i około 12-14 litrów kranówki o przewodności około 750 uS/cm. Wiem, że kranówka ma jakieś 27 stopni twardosci ogólnej. Z proporcji można wyliczyć ile mniej więcej wyjdzie twardość mieszanki do podmiany i jak to ma się do przewodności. Dlaczego akurat 120-150 uS/cm, dlatego że łatwiej zakwasić wodę, rybcie to lubią, i chyba najważniejsze, hodowca którego udane rozmnożenie altumów opisywałem, właśnie osiągną to na wodzie o takich parametrach, a przecież altumy żyją razem z dyskami więc jest to dość istotny dla mnie argument. Inni hodowcy np Janusz Zajonz, trzymają rybcie w wodzie ok. 300uS/cm i twierdzą, że zwłaszcza dla młodych ryb musi być ciut więcej soli w wodzie. Ale jak to mówią co kraj to obyczaj. Moim zdaniem właśnie wartości w granicach 100-300 uS/cm będą każde dobre.

To ja odpowiem tak: ja ryby trzymam w wodzie o przewodności 120-150 uS/cm. Oznacza to mniej więcej tyle że do baniaka o pojemności 150l wlewam jakieś 138 l czystej RO i około 12-14 litrów kranówki o przewodności około 750 uS/cm. Wiem, że kranówka ma jakieś 27 stopni twardosci ogólnej. Z proporcji można wyliczyć ile mniej więcej wyjdzie twardość mieszanki do podmiany i jak to ma się do przewodności. Dlaczego akurat 120-150 uS/cm, dlatego że łatwiej zakwasić wodę, rybcie to lubią, i chyba najważniejsze, hodowca którego udane rozmnożenie altumów opisywałem, właśnie osiągną to na wodzie o takich parametrach, a przecież altumy żyją razem z dyskami więc jest to dość istotny dla mnie argument. Inni hodowcy np Janusz Zajonz, trzymają rybcie w wodzie ok. 300uS/cm i twierdzą, że zwłaszcza dla młodych ryb musi być ciut więcej soli w wodzie. Ale jak to mówią co kraj to obyczaj. Moim zdaniem właśnie wartości w granicach 100-300 uS/cm będą każde dobre.
- Jeki
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka
No2, No3, two, tww, ph Zoolekradek-wet pisze:Cześć Jeki!
Wiem, że o testach do pomiarów wody było już wiele, ale mam pytanie jakich Ty konkretnie testów używasz, jakich firm? Szczególnie interesuja mnie pomiary No2 i No3
Pozdr.
Co2, po4, fe Sera
dlaczego tych?,..... bo takie mam