POCZĄTKUJĄCY HELP:)

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

sebolo
junior
junior
Kontaktowanie:

POCZĄTKUJĄCY HELP:)

Post autor: sebolo » 05 lut 2005, 01:33

Witam, zaczynam z paletkami dopiero, mam wode w akwarium o parametrach pH 6, przewodność 400 (simensów), jakie inne parametry sa wazne dla paletek i ile powinny wynosic, i doradzcie co dodawac zeby ryby sie dobrze czuly

Awatar użytkownika
eugen
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: eugen » 05 lut 2005, 08:20

Hallo Sebolo, witam serdecznie na forum paletkowych maniakow :D , na pewno znajdziesz tu wiele ciekawych rzeczy i pomoc w kazdej trudnej sytuacji, ... forumowicz sa tutaj wspaniali... Na poczatek radzilbym przeczytac ten artykul,
http://www.pkmd.pl/index.php?module=sub ... &pageid=63

a pozniej zadawac nastepne pytania. Prosilbym cie jednak aby te pytania byly "bardziej precyzyjne" .....
eugen

sebolo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: sebolo » 05 lut 2005, 12:17

No dobra przeczytalem:) i zadaje jeszcze raz pytanie bardziej zrozumiale
Jakie parametry wody najbardziej sie licza dla paletek, wiem ze pH, ta przewodność sie liczy, co jeszcze GH, KH tez ,i ile miej wiecej powinny wynosic?? i dodatkowe pytanie co nalezy dodawac do wody z RO zeby byly w niej witaminy i inne potrzebneminkroelementy dla palet??

Awatar użytkownika
eugen
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: eugen » 05 lut 2005, 12:46

Oki...
Jakie parametry wody najbardziej sie licza dla paletek
NO3 ponizej 50 a im mniej tym lepiej
NO2 niewykrywalne
Jak najmniej miedzi i zelaza
pH ponizej 7
Twardosc... do normalnego akwarium powiem ... woda miekka do sredniej
moze byc do ok 15 TWO (TWW bedzie mniejszy bo jest czescia TWO)
Do wody z RO mozna dodawac np "Discus Mineralien" Preis, lub mieszac z "kranowka". Vitaminy... sprawa dyskusyjna.. czytajac forum sam musisz sobie wyrobic zdanie sa bowiem zagorzali zwolennicy i przeciwnicy.. :D .
eugen

sebolo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: sebolo » 05 lut 2005, 12:58

ok dzieki za pomoc:)

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 05 lut 2005, 13:17

Spokojnie ;)
Zacznę od końca co dodawać do wody aby palety się dobrze czuły ? witaminy ??
nie wiem co za idiota wymyślił witaminy które powinno się dodawać do wody ale pewnie w myśl zasady klient głupi wszystko kupi . Jak rozkładają się witaminy w wodzie wie każdy kto miał z nimi do czynienia .
Na amerykańskich stronach publikowano badania ile witamin ryba przyswoi z tych dodanych do wody - wynik rewelka !! 0,3 % !!
pozostałe 99,7 % stanowi doskonałą pożywkę dla glonów i innego badziewia .

Napisz co planujesz - dekoracyjne czy higieniczne ?

Poprostu jak masz takie parametry wody sprawdź dla świętego spokoju Tww i TwO . Dlaczego ?
Warto wiedzieć z czym się ma do czynienia i co się będzie działo po czasie .
Może inaczej . Najważniejsza jest czysta woda i jeszcze raz czysta woda a parametry to sprawa drugorzędna bo palety zniosa dużo ale nie lubią chemii oraz biologicznych zanieczyszczeń . Kiedyś robiłem parametry jak w amazonce a teraz uważam że to był błąd . Uważam że nie ma różnicy w dekoracyjnym czy mamy pH 6 czy też 6,5 czy Tww jest 0 czy 5 . w moim przekonaniu nie należy schodzić do skrajnych parametrów bo łatwiej utrzymać parametry wody i czystość kiedy nie musimy nic kombinować z żadnymi solami i dodatkami . Ja mam zasadę że woda może mi skakać w parametrach twardości od Tww 5 do 8 oraz TwO od 10 do 14 i nie widzę problemów . Kwasowość wody powinna być stabilna . Lepiej przeznaczyć więcej czasu na wymianę wody niż więcej pieniędzy na super dodatki uzdatniające . Wymieniając 20-30 % wody tygodniowo pewnie wszystko będzie lepiej wyglądać niż wymieniając jej mniej .
Moja rada - przygodę z paletkami zaczynamy od wrzucenia w niepamięć wszystkich uzdatniaczy i cudownych środków oraz nawozów do roślin . Zapominamy o preparatach antyglonowych i witaminowych . Zapominamy o radach tych którzy czymś karmili i nic się nie stało . Uczymy się na własnych rybach i dostajemy boleśnie po dupie jak coś przedobrzymy albo podejdziemy do tematu tak - w tym tygodniu nie chce mi się czyścić akwarium ale za to za tydzień zmienię całą wodę .
analizujemy możliwości karmienia ryb starając się aby codziennie otrzymywały coś innego . Jedynym uzdatniaczem który ja stosuję na bieżąco i w dużych ilościach to wyciąg z torfu . Stosowałem też easy live jak zmieniałem cały wystrój akwarium i wodę w 80 % . Stosowałem też liście migdałecznika ale z uwagi na to że się rozkładają w wodzie wolę przerobić te listka na kompot i dopiero wtedy dodać do wody .
Pozdrawiam życzę sukcesów i własnych doświadczeń bo jak pokazuje życie to co się sprawdza w jednym akwarium nie musi się sprawdzić w innym .

to moje rady ale jak wiem mało się kto ze mną zgadza ........... i bardzo dobrze ;)

sebolo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: sebolo » 05 lut 2005, 16:30

planuje akwarium ozdobne, kilka roslinek, koleczki. cche zoabczyc jak bedzie mi wychodzic:), a moze w niedalekiej przyszlosci zaczne sie bawic rozmnazaniem:)

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 05 lut 2005, 23:37

Niestety jest jeszcze druga strona naszej pasji raczej mniej fotogieniczna i więcej pracochłonna ;)
Nieraz wygląda to jak po przejściu tajfunu ( słowa mojej żony ) .
Załączniki
DSC00383.JPG
DSC00383.JPG (35.59 KiB) Przejrzano 8359 razy

Awatar użytkownika
eugen
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: eugen » 05 lut 2005, 23:41

Nieraz wygląda to jak po przejściu tajfunu ( słowa mojej żony ) .
ojejku...dogadaly sie :wink: ... moja tez tak mowi. Ciekawe czy kiedys tajfun widzialy.... :mrgreen:
eugen

sebolo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: sebolo » 06 lut 2005, 00:11

NO TAK CHYBA KAZDY W DOMU MA:) JA JESZCZE Z RODZICAMI MIESZKAM ,WIEC U MNIE MAMUSIA TAK ZAWSZE MOWI:)

Awatar użytkownika
Nosek
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Nosek » 06 lut 2005, 09:37

Na amerykańskich stronach publikowano badania ile witamin ryba przyswoi z tych dodanych do wody - wynik rewelka !! 0,3 % !!
pozostałe 99,7 % stanowi doskonałą pożywkę dla glonów i innego badziewia

Cocoloko, zapewne trzeba przyjąć że takie badania mogli przeprowadzać przeciwnicy dawania witamin do akwa zas te wyniki zapewne rózniły by się gdyby je zrobili zwolennicy, którym dodatkowo któras z firm produkujących takie badziewo zapłaciła. Sam jestem po twojej stronie, ale z doświadczenia wiem ze najwiekszy chłam za którego badania zapłacisz okazuje się złotym środkiem. Wiem to z autopsji :)

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 06 lut 2005, 12:25

Może zabrzmi to smiesznie ale ja od 12 lat importuje witaminy dla zwierząt . Mam na magazynach wszystkie w dowolnych zestawach albo w postaci czystej . Nie mam problemu zamówić dla swoich ryb "rewelacyjne" które francuska firma exportuje do japonii wietnamu korei oraz na tajwan własnie dla rybek . Tam też mają ryby które hodują w celach komercyjnych i jakoś nie kwapią się zamawiać takie do wody ale dodają je do paszy . Bez problemu otrzymałem wyniki badań .
Przez kilka lat porównywałem rózne wyniki i brałem udział w setkach konferencjach i sympozjach naukowych w kraju i zagranicą . Moje przemyślenia są takie a nie inne . Przecież napisałem że nie każdy musi mieć takie zdanie jak ja ;)
Ja nie wleję witamin do wody i zdania nie zmienię nawet jak głowny specyjalista firmy Roche albo Basf powie mi że to jest wskazane . Ciekawe ale kiedy rozmawiamy prywatnie to jakoś żaden z eksporterów nie ma odwagi nic mi takiego zaproponować .
Kiedyś na wystawie w Rennes zapytałem czy ten wasz cudowny produkt dla ryb mogę wlać do mojego akwarium . Odpowiedź była ciekawa - a co już Ci się znudziło ;)

Może to zabrzmi śmiesznie ale mam podobne zdanie o tych witaminkach jak o witaminizowanym zmywaczu do paznokci albo o leczeniu anemii poprzez mycie głowy w szamponie z witaminkami ;) .

Każdy ma swoje własne zdanie , takie jest moje i to nie z uwagi że mnie nie stać na witaminki bo mogę zasypac nimi całe akwarium ale dlatego że ja chcę mieć ładne akwarium .

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 06 lut 2005, 13:08

Parametry wody to jedno, a parametry akwarium to drugie. Chodzi mi szczególnie o dobrze dobraną filtracje, odpowiednie złoże biologiczne. Bardzo ważne jest, aby przed wpuszczeniem paletek, akwarium było „dojrzałe” ( w zależności od wielkości od 3-6 tyg.). W tym celu należało by wcześniej wpuścić jakieś inne ryby, aby rozruszać akwarium.

sebolo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: sebolo » 06 lut 2005, 15:08

No juz wczesniej wlasnie ktos mi podpowiedzial o tym, i mialem wode sama w akwarium okolo 2 tygodnie, potem wzucilem tam neonki i kiryska na tydzien, pozzniej podmienilem troche wody, wpuscilem wode z RO, zeby opuscic przewodnosc do 400. noi w sumei gdzies po 3 tygodniach moze troche wiecej wpuscilem dzis :D :D rybki wieczorem postaram sie fotki zamiescic jak mi wyszlo:)
Czyli zeby dobrze rosly i zeby dobrze i zdrowo zyly nalezy wymieniac wode i utrzymywac ja caly czas w podobnych parametrach, i dawac rybom rozne pokarmy, i od czasu do czasu wymienic torf, noi oczywiscie filtry czyscic tak?? niema sensu dodawac jakies inne odzywki, witaminy itp

sebolo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: sebolo » 06 lut 2005, 22:20

no jzu dodalem do galeri kilka fotek mojego pierwszego akwarium:)

Odpowiedz

Wróć do „Woda”