Co z tym testem?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
lukaszx6
- senior

- Imie i Nazwisko: Łukasz Kulesza
- Kontaktowanie:
Co z tym testem?
Witam może i jest taki topic ale nie znalazłem takowego wiec piszę tutaj.Posiadam test na odczyn Ph firmy Zoolek,ktory według mnie nie mierzy ph prawidłowo,ponieważ w moim akwarium z paletkami woda ma kolor ciemnej herbaty,a test wskazuje odczyn 8.0 coz nim jest?Dodam,że sprawdzałem czy żwir nie jest przyczyną takowego stanu Ph.Wynik wyszedł negatywny czyli zwir mam ok(nie pieni się po polaniu octem).W akwarium nie mam takze żadnych wapieni itp.skał.Może ktos mi powie co z tym testem?Z góry wielkie dzięki za pomoc 
- MarSz
- senior

- Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
- Kontaktowanie:
Re: Co z tym testem?
Odpowiedź jest banalnie prostalukaszx6 pisze:Witam może i jest taki topic ale nie znalazłem takowego wiec piszę tutaj.Posiadam test na odczyn Ph firmy Zoolek,ktory według mnie nie mierzy ph prawidłowo,ponieważ w moim akwarium z paletkami woda ma kolor ciemnej herbaty,a test wskazuje odczyn 8.0 coz nim jest?Dodam,że sprawdzałem czy żwir nie jest przyczyną takowego stanu Ph.Wynik wyszedł negatywny czyli zwir mam ok(nie pieni się po polaniu octem).W akwarium nie mam takze żadnych wapieni itp.skał.Może ktos mi powie co z tym testem?Z góry wielkie dzięki za pomoc
- jeszcze się nie spotkałem z wiarygodnym paskowym testem czy to na PH czy na CO2
- po drugie, zgoda - w naturze ciemne wody z dużą ilością humusu charakteryzują się niskim PH, ale można zrobić wodę w kolorze naparu z herbaty o PH-8, więc sam ciemny kolor wody nie świadczy o niskim PH, kładź większy nacisk nie na kolor, leczna na twardość.
- po trzecie zaprosił bym teraz na twoim miejscu kolegę na filżankę gorącego naparu z herbaty który weźmie ze soba PH-metr z wykalibrowaną elektrodą.
- po czwarte nie kupuj więcej testów paskowych do mierzenia PH ani CO2
Marsz oczywista sprawa że test zooleka jest testem w buteleczkach jedna ma większy zakres i jest mniej dokładna druga mniejszy zakres i bardziej dokładna.
Co ma kolor wody do odczynu nie bardzo rozumiem.Przy Tww 1 możesz troche zbić PH torfowymi środkami, ale bez przesady.
Ja na 200L daje 5 ml zakwaszacza humusowego i mam ph 6,7-6,8.I rybą taka pasuje.
Po nocy pewnie masz najniższe PH a wieczorem najwyższe.
Proponuje uzyskać TWW w granicach 4 i wtedy kombinować z PH przy dużych twardosciach będzie Ci bardzo trudno ruszyc PH.
Pamiętaj, że dużo zwiazków garbnikowych i humusowych także moze być szkodliwe dla ryb.
Co ma kolor wody do odczynu nie bardzo rozumiem.Przy Tww 1 możesz troche zbić PH torfowymi środkami, ale bez przesady.
Ja na 200L daje 5 ml zakwaszacza humusowego i mam ph 6,7-6,8.I rybą taka pasuje.
Po nocy pewnie masz najniższe PH a wieczorem najwyższe.
Proponuje uzyskać TWW w granicach 4 i wtedy kombinować z PH przy dużych twardosciach będzie Ci bardzo trudno ruszyc PH.
Pamiętaj, że dużo zwiazków garbnikowych i humusowych także moze być szkodliwe dla ryb.