UPS do filtra

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

kaczyniak
nowicjusz
nowicjusz

UPS do filtra

Post autor: kaczyniak » 29 kwie 2006, 17:40

Wielu akwarystów spotkało się z problemem zatrucia wody przez martwe bakterie nitryfikacyjne. Problem ten pojawia się zwykle po dłuższym postoju filtra np.podczas zaniku prądu. Następstwa takiego stanu mogą być szczególnie grożne dla ryb tak delikatnych jakimi są paletki. Problem ten rozwiązałem u siebie już bardzo dawno. Nie marzyłem wtedy jeszcze o paletkach. Podłączyłem mojego EHEIMA ,pobierającego 8W, do UPS-a komputerowego 350. Kilka razy uratowało to życie moim bakterią. Ta moc UPS-a (350) wystarczyła na podtrzymanie pracy filtra przez niemal 3godz. Do filtra o większym poborze mocy,można dobrać UPS-a o większej pojemności akumulatora. Na pewno wiąże się to z pewnym wydakiem gotówki,ale wydaje mi się ,że niektóre odmiany paletek są chyba droższe,za sztukę,od UPS-a i warto chyba zapewnić tym rybą jak największe bezpieczeństwo. Przydać to się może szczególnie podczas wyjazdów. Nie mamy wówczas kontroli nad pracującymi urządzeniami.
Pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
marcinw
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Marcin Wilk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Częstochowa

Post autor: marcinw » 29 kwie 2006, 21:47

My mamy u siebie UPS-a 900 VA do podtrzymywania filtracji i napowietrzania - nie boję się wychodzić do pracy na cały dzień :)

kaczyniak
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: kaczyniak » 29 kwie 2006, 23:48

Dzięki za odzew. Mysle,ze warto było poruszć ten temat,bo osobiście spotkałem się gdzieś na forum z problemem zatrucia wody,właśnie po dłuższym zaniku energii. Nie wszyscy wiedzieli jak można zabezpieczyć się przed taką ewentualnością. UPS to świetne rozwiązanie. 900VA to bardzo mocny akumulator. Zeczywiście można spokojnie zostawić akwarium bez opieki na cały dzien.

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 01 maja 2006, 05:15

UPS-y zdają egzamin doskonale, moim zdaniem warto wywalić trochę kasy.

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 01 maja 2006, 12:40

Ja również mam filterek i napowietrzanie pod UPS-em.U mnie Fideltronik 1000. Naprawdę warto.

Awatar użytkownika
czarnymp
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: czarnymp » 01 maja 2006, 18:06

Mirek pisze:J Fideltronik 1000.
widzę że mercedes UPS'ów się ukłonił przed nami. trochę grosza ale pewność na 100%. Gratuluję wybor! U mnie niestety tylko Lestar 600 czeka na przygotowanie kabelków.

Awatar użytkownika
Gosia
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Gosia » 01 maja 2006, 21:25

Chciałabym się dowiedzieć,gdzie kupić taki UPS?I żeby się nadawał do akwarium,ponieważ z tego co słyszałam,to nadają się głównie do kompa.Taki z prawdziwego zdarzenia agregat wystarczający do akwa 500 litrów,gdzie mam 3 filtry,2 napowietrzacze i 2 listwy z oświetleniem,w razie braku prądu na około 8 godzin kosztuje w granicach 8 tysięcy złotych i to z tych tańszych.Miałam taką sytuację w zeszłym roku,nie było prądu przez 11 godzin,myślałam,że już po rybkach.Przepompowywałam ręcznie co 20 minut wszystkie filtry.Rybki miały dość,ja też,dlatego bardzo proszę o informację jaki ups i gdzie kupić.Pozdrawiam

kaczyniak
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: kaczyniak » 01 maja 2006, 21:45

Tych wszystkich Twoich urządzeń na długo nie podtrzyma chyba nawet UPS o największej pojemności. Nie myśl o podtrzymaniu oświetlenia. Zbyt dużo pobiera mocy i brak oświetlenia zbiornika na jakiś czas nie zpowoduje tragedii. Jeżeli wszystkie trzy filtry pracują jako biologiczne to wystarczy jak tylko je podłączysz no i ewentualnie natleniacz. Musisz podsumować ile ten wymieniony sprzęt pobiera Watt,udać się do sklepu komputerowego ,podac ten ogólny pobór w Watach, a fachowcy powinni Ci dobrać UPS-a,który podtrzyma pracę tego sprzętu przez parrę godzin.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 01 maja 2006, 23:32

No nie przesadzajmy :wink:
Kupiłem całkiem niedawno UPS- firmy APC o mocy 3000 W za kwotę 300 zł- (uzywany). Co prawda musiałem wymienić w nim akumulatory, ale kosztowały one w sumie 280 zł.
podejżewam że mocą 200 W można go spokojnie pbciążyć przez około 6 godzin. Być może nawet więcej, ale dłużej nie sprawdzalem.
Faktem jest że oświetlenia i temperatury to się pod UPS-a nie podłącza bo to strata energii.

kaczyniak
nowicjusz
nowicjusz

UPS do filtra

Post autor: kaczyniak » 01 maja 2006, 23:59

Nie myślałem nawet,że sa UPS-y takiej mocy. Mało mam na temat tego sprzetu wiedzy,dlatego poradzilem Gosi udać się do sklepu po fachową poradę. Mi na moje potrzeby i możliwości finansowe 350 wystarcza . Tylko do filtra oczywiscie.

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD

Post autor: stanpiter » 02 maja 2006, 05:48

Gosiu UPS-y nawet te średniej klasy są wystarczajace by Twoje ryby nie padły, podam przykładowe tylko parametry trzech takich piekielnych maszyn.

500-setka
Moc [VA] 100, 200, 300, 400, 500
Czas [min] 31, 8,5, 5, 2,5, 1,5
to jeden ze słabszych

700-setka
Moc [VA] 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700
Czas [min] 110, 50, 27, 17, 12,5, 7,5, 6
średni do naszych potrzeb oczywiście :D

1000- tysiączka
Moc [VA] 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1000
Czas [min] 110, 50, 27, 17, 12,5, 8, 6, 4 3, 5, 2
ten troszkę silniejszy.

MOC - TO CO PODŁĄCZYMY
CZAS - ILE POCIĄGNIE NIM ZDECHNIE

Musimy jednak pamiętać że praca zasilaczy bez napięcia sieciowego jest uzależniona od stanu akumulatorów, bo co nam po merolu jak paliwa brak :wink:
Mogę podać przykładowe ceny takich zasilaczy lecz dotyczy to tylko jednego producenta (inne są tańsze lub droższe oczywiście). Jest jeszcze jedno rozwiązanie - rower na stojaczku i dynamo - prawie jak UPS. Ja jednak zrujnowałem się i kupiłem zasilacz, gdyż taki ze mnie kolarz jak z koziej .... trąba
W razie pytań proszę pisać, nic się na tym nie znam lecz zawsze odpowiem :wink:

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 02 maja 2006, 08:30

Myślę że prawda leży po środku i nie podniecajmy się oznaczeniami UPS-a mówiącego o ilości Watów . To poprostu całkowicie bzdurne pojęcie ściągnięte z ulotek reklamowych .
Akwarium to nie komputer więc musimy odzielić ziarno od plew . Na początek musimy sobie zdać sprawę że UPS 1000 będzie nam służył od 5 do 15 minut w zależności od oświetlenia i grzałek .
Jak wynika z danych podanych przez kolegę Stanpiter-a - oświetlenie około 200 W grzałka około 200 Wat pompka około 50 Wat i filtr 50 W daje nam 500 W co jak wynika z jego tabelki mamy 8 minut pewności - akurat czasu potrzeba aby wpaść w panikę ;) . Tu mamy UPS-a 1000 .
Jest to czas aby w sieci bezpiecznie pozamykać programy i unieruchomić system . Droższe opcje korzystają z możliwości programowych . W przypadku sięgnięcia po Ups-a najwyższej technologii to możemy sobie najwyżej zrobić sztuczny zmierzch ;). W naszym przypadku nie powinniśmy szukać elektronicznych bajerów ale prostego UPS o mocy nawet 200 W lecz z blokiem baterii . Nie czarujmy się że jak nam pada zasilanie to UPS jest po to aby sobie w akwarium poświecić lampkami i sterować grzałkami . Nigdy nie wiemy jak długo czeka nas brak zasilania dlatego musimy być przygotowani na najgorsze . Zapytałem fachowców na rynku co oferują aby moje filtry - bo to jest najważniejsze pracowały 8 godzin bez problemu - moc łączna 75 W .
Zacytuje fragmenty listu który dostałem w odpowiedzi :
Do przedstawionego zastosowania/pomki filtrów/ potrzebny jest UPS z
zasilaniem sinusoidalnym, aby osiągnac załozone przez Pana
czasy podtrzymania zasilania mozna zastosowac :
-APC SMART 750 XL/kolorystyka czarna/ - 749 zł
-APC SMART 750 XL/kolorystyka "komputerowa"/ - 649 zł
/czas podtrzymania zasilania dla obciażenia 75 W/ wynosi około 4,5 h
UPS ten umozliwia podlaczenia dodatkowego modułu akumulatorowego
który umozliwi zwiększenia czasów podtrzymania do 9 h lub 15 h
Koszt modułu 149zł/ plus koszt akumulatorów do modułu 150 zł lub 300 zł

Tańszym rozwiązaniem jest zastosowanie zasialcza
Compaq 2500 /także umozliwia podlaczenia dodatkowego modułu akumulatorowego/
koszt UPS-a wynosi 400 zł
/czas podtrzymania zasilania dla obciażenia 75 W/ wynosi około 4,5 h
koszt dodatkowego modułu wynosi 250 zł
moduł umozliwi zwiększenia czasów podtrzymania do 9 h lub 15 h

Jest też dostępny sprzęt tańszy ELTECO 600 VA
UPS-y te mają możliwość dołączania dodatkowych
zewnętrznych modułów akumulatorowych,
a same moduły można łączyć kaskadowo,
tak, że możemy osiągnąć czasy podtrzymania naprawdę imponujące
UPS może pracować już na 2 akumulatorach 12 V 7 AH,
o koszcie ok. 60 zł a zestaw można rozbudowywać
w o kolejne dołączane akumulatory
Koszt UPS-a z zainstalowanymi akumulatorami 17/18 ah
umozliwiajacymi uzyskanie czasów podtrzymania
dla obciażenia 75 W/ wynosi około 4,5 h /
wynosi 350 zł,
jeżeli sprzęt ma zainstalowane akumulatory do
czasów 9 h jego koszt wynosi 600 zł
i jest to najtansze rozwiązanie na rynku
UPS-y te są doskonałej klasy/na licencji Fiamma/ technologia SMD
o 100 % bezawaryjności o bardzo sympatycznej sygnalizacji dźwiekowej
/bezawaryność wyznaczona na obserwacji ok. 1000 UPS-ów
pracujących przez okres 5-7 lat/

teraz sprawa staje się jasna to nie elektronika ale baterie podtrzymujące decydują jaki UPS nada się nam do akwarium . Szukając odpowiedniego sprzętu największą uwagę zwracamy na baterie jaką mają pojemność Ah . Można oczywiście poszukać "tańszego" rozwiązania - dobry akumulator np od widlaka i przetwornica ;) myślę że wtedy starczy nam prądu na tydzień .

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD

Post autor: stanpiter » 02 maja 2006, 09:19

Prawda zwsze leży po środku, pisałem przecież o akumulatorach i chyba większośc o tym wie. W moim akwa podłączone sa dwa filtry zewnętrzne, i nie myślę podłączać grzałki ponieważ w moim baniaku bez grzania temperatura spada o 2"C na 16godź. (wiem że jest to uzależnione od wielu czynników i każdy ma inaczej). Oświetlenie - ba bez światła ryby wytrzymają, a i rośliny nie zdechna więc po kiego licha marnować energię?
Rada dla majsterkowiczów, gdy nadejdzie kataklizm i przerwa w dostawie prądu jet ogromna a nasz UPS zaczyna padać biegniemy do samochodu, wyciągamy akumulator i podkładamy go zamiast tego w UPS - to świetnie działa.
Teoria teorią na koniec moich przechwał dodam że podczas powodzi (lipiec 2001 - Maków Podhalański) moje ryby wytrzymały bez prądu prawie trzy doby, i to nie one a ja chodziłem ze strachu pos... :wink:

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 02 maja 2006, 10:20

to właśnie miałem na uwadze :
zaczynamy myślenie co nam UPS ma podtrzymać - w wersji a la Gosia - czyli wszystko mamy potężne urządzenie o wadze kilkuset kilogramów w cenie około 10 000 zł
w wersji najważniejszej - koszt jest zdecydowanie niższy ale nie jest ważne dla nas ile uderzeniowo UPS daje prądu ale jak długo pozwoli nam :
ja chodziłem ze strachu pos...
omijać toaletę

compi
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: compi » 02 maja 2006, 12:23

Aby nie reklamować aukcji -. hasło na allegro np. orvaldi ups do pieca
zdjęcie pokazujące ideę (rozwinięcie mysli coco... )

Załączniki
520zCT33gora1.jpg
520zCT33gora1.jpg (8.66 KiB) Przejrzano 7248 razy

Odpowiedz

Wróć do „Technika”