i koń pada na 4 litery
I tu trzeba szukac odpowiedzilubię mity bajki baśnie więc wskazówka taka właśnie
Czyli nie chodzi tylko o pierwszoplanowa postac trzeba patrzec dalej na innych bohaterowKto z zagatką się tą zmierzy niech pamięta o macierzy
a pomysłem dobrym będzie szukać szczęścia w dalszym rzędzie
moze chodzi o Hood-win-ked czyli czerwony kapturek prawdziwa historiaRobin Hood-a trafić w sedno - tak w dziesiątkę i już wynik ma na piątkę
A dokladniej moja odpowiedz to Kapturek,drwal i wilk.
- vega1
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
No tak,ale to nie pasuje do podpowiedzi.Witkacy pisze:Jak ryby w wodzie
Mam taka teorie. Ciekawe jest to:"a pomysłem dobrym będzie szukać szczęścia w dalszym rzędzie"
Gdy schodzimy w dalszy rzad mamy:
'Cenna nagroda do odebrania w czasie wystawy ZOO Festiwal
W konkursie może wziąść udział każdy "
Dlaczego to W jest duze? A moze mamy wziac z tego urywek i wyjdzie
ZOO Festiwal W Krakowie.
Ale skad krakow? To te mity bajki i baśnie. Przeciez w Krakowie jest smok

Sam juz nie wiem.Spedza mi ta zagadka sen z powiek hehe

Tak czy owak ja stawiam:
ZOO Festiwal W Krakowie
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Zaczynacie mnie zadziwiać - przecież to nie jest żadna zgadywanka ale zaszyfrowany tekst .
Jak go rozszyfrować ? - myślę że dałem kilkanaście podpowiedzi które pozwalają złożyć i odgadnąć regułę która tu została zastosowana . Może warto prześledzić historycznie jakie szyfry kiedyś stosowano że bzdurny list o kwitnących kwiatach i pierwszej miłości właściwie niósł informację o przygotowaniach do wojny . Zabawcie się w kryptologów a nie zgadywaczy .
Koledza Sławek jak pozna właściwe rozwiązanie zrozumie można być blisko a jednocześnie aż tak daleko .
Jak go rozszyfrować ? - myślę że dałem kilkanaście podpowiedzi które pozwalają złożyć i odgadnąć regułę która tu została zastosowana . Może warto prześledzić historycznie jakie szyfry kiedyś stosowano że bzdurny list o kwitnących kwiatach i pierwszej miłości właściwie niósł informację o przygotowaniach do wojny . Zabawcie się w kryptologów a nie zgadywaczy .
Koledza Sławek jak pozna właściwe rozwiązanie zrozumie można być blisko a jednocześnie aż tak daleko .
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Witold Romanek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Chyba wiem o co "biega" Ale ilość kombinacji jest tak duża, że trafienie w odpowiednią jest bardzo trudne. Dla osoby która zna odpowiedz może wydawać się to banalne, ale moim zdanie jest za mało (pewnych - znaczy 100%) wskazówek, a na zasadzie prób i błędów i dochodzenia do wyniku zapowiada sie długi konkurs
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
rozbrajające 
pierwsze ułatwienie - błędy !!!!! wstawione w tekst miały na celu zamaskowanie jednego błędu . Czyli olać błędy - nie próbować przepisywać tekstu poprawnie bo wtedy szlak trafi wszystko . Jest jak jest i jest dobrze .
Nagroda obniżona o 10 % - pozostało 450
za dwa dni znów podpowiedź i znów obniżka - jak tak dalej bedziecie filozofować a nie matematykę używać to starczy na lizaka

pierwsze ułatwienie - błędy !!!!! wstawione w tekst miały na celu zamaskowanie jednego błędu . Czyli olać błędy - nie próbować przepisywać tekstu poprawnie bo wtedy szlak trafi wszystko . Jest jak jest i jest dobrze .
Nagroda obniżona o 10 % - pozostało 450

za dwa dni znów podpowiedź i znów obniżka - jak tak dalej bedziecie filozofować a nie matematykę używać to starczy na lizaka
-
- junior
- Imie i Nazwisko: Witold Romanek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
A oto wyjaśnienie ze specjalną dedykacją dla cocoloco
Nie jest łatwa to szarada, tu nie jeden mózg wysiada
jak to zrobić powiem szczerze, lecz w sukces wciąż nie wierzę
Pierwszy wierszyk biorę z góry i usuwam wszystkie dziury...
Z tego kwadrat trzeba zrobić i czas zacząć się już głowić
Tu dwadzieścia rzędów będzie, po dwadzieścia znaków wszędzie
Biorę łuk i strzałę jedną no i trafiam w samo sedno
Pion dziesiąty już trafiony - Alek został zwyciężony
pozdrawiam
PS. Lubię mity, bajki, baśnie więc o jeszcze proszę właśnie

Nie jest łatwa to szarada, tu nie jeden mózg wysiada
jak to zrobić powiem szczerze, lecz w sukces wciąż nie wierzę
Pierwszy wierszyk biorę z góry i usuwam wszystkie dziury...
Z tego kwadrat trzeba zrobić i czas zacząć się już głowić
Tu dwadzieścia rzędów będzie, po dwadzieścia znaków wszędzie
Biorę łuk i strzałę jedną no i trafiam w samo sedno
Pion dziesiąty już trafiony - Alek został zwyciężony
pozdrawiam
PS. Lubię mity, bajki, baśnie więc o jeszcze proszę właśnie