Problem z Reduktorem CO2
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
Problem z Reduktorem CO2
Witam
Brak mi sił ,zupełnie nie potrafię sobie poradzić z reduktorami CO2. Nie przesadzając ale miałem już chyba z 7 reduktorów żaden nie wytrzymuje dłużej niż 14 dni po tym czasie wysiada membrana. Zupełnie nie wiem w czym tkwi problem rozmawiałem z fachowcami i mówili ,że co2 nie ma wpływu na membrane ,że problem musi być gdzie indziej. Tylko gdzie?
Ostatnio zakupiłem reduktor Aquamedic chodził ,żeby nie skłamać 2 może 3 tygodnie i padł. Czy ktoś z was wie jak rozwiązać ten problem?. Całość u mnie jest sterowana przez Lajona i elektrozawór.
Całe szczęście ,że za tym elektrozaworem mam jeszcze zawór normalny , bo inaczej dzisiaj rano w akwarium miałbym wodę gazowaną.
Powiedzcie gdzie szukać pomocy?
Pozdrawiam
Fal
Brak mi sił ,zupełnie nie potrafię sobie poradzić z reduktorami CO2. Nie przesadzając ale miałem już chyba z 7 reduktorów żaden nie wytrzymuje dłużej niż 14 dni po tym czasie wysiada membrana. Zupełnie nie wiem w czym tkwi problem rozmawiałem z fachowcami i mówili ,że co2 nie ma wpływu na membrane ,że problem musi być gdzie indziej. Tylko gdzie?
Ostatnio zakupiłem reduktor Aquamedic chodził ,żeby nie skłamać 2 może 3 tygodnie i padł. Czy ktoś z was wie jak rozwiązać ten problem?. Całość u mnie jest sterowana przez Lajona i elektrozawór.
Całe szczęście ,że za tym elektrozaworem mam jeszcze zawór normalny , bo inaczej dzisiaj rano w akwarium miałbym wodę gazowaną.
Powiedzcie gdzie szukać pomocy?
Pozdrawiam
Fal
- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
Nie sądzie byś miał aż tak wielkiego pecha, aby kilka kolejno zakupionych reduktorów było tak kiepskiej jakości.
Myśle, że prawdopodobnie ustawiasz zbyt duży przepływ i gaz zamraża membranę jednak po odmarznięciu powinno wszystko wrócić do normy.
Napisz coś więcej swojej instalacji t.z kolejność połączeń ilości bąbelków rodzaj butli.
Myśle, że prawdopodobnie ustawiasz zbyt duży przepływ i gaz zamraża membranę jednak po odmarznięciu powinno wszystko wrócić do normy.
Napisz coś więcej swojej instalacji t.z kolejność połączeń ilości bąbelków rodzaj butli.
- Fal
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
No więc tak Butla jest 6 kg reduktor Aquamedic fabrycznie ustawiony na 1,5 - 2 barów , za reduktorem umieszczony jest elektrozawór który jest podłączony do Lajona za nim jest w odległości około 10 cm drugi zawór którym ręcznie reguluję ilość bąbelków. Prędkość przepływu co2 jest dosyć duża ze względu na elektrozawór który się grzeje. Za zaworem ręcznym jest licznik bąbelkow za nim jest zaworek zwrotny który powoduje ,że woda się nie cofa. Na końcu jest reaktor aquamedica który rozpuszcza co2.
Dzisiaj rano na reduktorze zamiast 2 bary było 5.
Pozdrawiam
Dzisiaj rano na reduktorze zamiast 2 bary było 5.
Pozdrawiam
- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
Sprawdź jeszcze jakie ciśnienie będzie na reduktorze po ponownym odkręceniu butli kiedy temperatura membrany podniesie się do temperatury otoczenia.
Sprawdź także szczelność instalacji.
Może sie zdarzyć że dosyć duży przepływ gazu połączony z niekontrolowanym wypływem z nieszczelności mrozi membrane.
Tyle narazie przychodzi mi do głowy.
Sprawdź także szczelność instalacji.
Może sie zdarzyć że dosyć duży przepływ gazu połączony z niekontrolowanym wypływem z nieszczelności mrozi membrane.
Tyle narazie przychodzi mi do głowy.
- mirek
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Mirek Żak
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
- Kontaktowanie:
dzieja się rózne sprawy gdy butla , zwłaszcza tak duża jest w pozycji leżącej. Moje pytanie natomiast jest następujące; po co ustawiasz takie ciśnienie?? U mnie jest reduktor wykręcony na minimum. Do normalnej pracy w akawarium wystarcza ciśnienie 0.01atm. A tak poza nawiasem to każdy reduktor przeciąga. Najlepsze do tego celu są reduktory z podwują membramą i rotametrem, ale te w sklepie kosztują ponad 350 PLN.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2006, 20:21 przez mirek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- nowicjusz
Witam
Najprawdopodobniej masz za duże ciśnienie ustawione.
Zobacz na zdjęciu ja mam prawie zero, wsadź coś do tych dziurek i wykręć tą zaślepkę a zmniejszysz ciśnienie na reduktorze i powinno być OK. Ja do regulacji użyłem kleszczy do zakładanie segerów.
Pozdrawiam
Najprawdopodobniej masz za duże ciśnienie ustawione.
Zobacz na zdjęciu ja mam prawie zero, wsadź coś do tych dziurek i wykręć tą zaślepkę a zmniejszysz ciśnienie na reduktorze i powinno być OK. Ja do regulacji użyłem kleszczy do zakładanie segerów.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- reduktor.JPG (38.7 KiB) Przejrzano 7203 razy
- Fal
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Dzięki za podpowiedzi co prawda nie będę regulował reduktora bo jest na gwarancji , ale z tego co widzę to mogę mieć źle zamocowany zawór elektromagnetyczny na twoim zdjęciu jest niespełna 5 cm od reduktora a u mnie jest z 50 cm. Być może to jest problem.
Dzisiaj to zmienię i dam znać jakie są efekty
Pozdr
Dzisiaj to zmienię i dam znać jakie są efekty
Pozdr
Problem z reduktorem CO2
Mam taki sam reduktor co Ty od około roku na butli 5 kg i jest wszystko O.K.
Butla oczywiście odkręcona na maxa ,reduktor działa niezawodnie i bardzo dokładnie można ustawiać przepływ dzięki zaworkowi iglicowemu. Chciałem kupić taki powyżej 500 zł , ale odradzono mi gdyż ten ąquamedica jast tak samo dobry jak te droższe. Mieli rację.
Pozdrawiam
Butla oczywiście odkręcona na maxa ,reduktor działa niezawodnie i bardzo dokładnie można ustawiać przepływ dzięki zaworkowi iglicowemu. Chciałem kupić taki powyżej 500 zł , ale odradzono mi gdyż ten ąquamedica jast tak samo dobry jak te droższe. Mieli rację.
Pozdrawiam