Skuteczne podnoszenie KH

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Skuteczne podnoszenie KH

Post autor: CraNcH^MS » 11 cze 2006, 22:41

Witam!

Mam kranówkę o następujących parametrach:

KH - 2 stopnie niemieckie
GH - 5 stopni niemieckich
PH - 6.8

Jak widzicie woda nie ma zdolności buforowej. Chciałbym podwyższyć wartość KH oraz GH. Oczywiście przeszukałem internet i znalazłem dwa rozwiązania:

[...]
Utwardzanie wody (podnoszenie GH i/lub KH)
Podane poniżej ilości i miary są przybliżone, stąd trzeba użyć odpowiedniego testu aby sprawdzić czy udało się uzyskać zamierzone wyniki. Należy zauważyć, że jeśli woda jest od początku nadzwyczajnie miękka (1 stopień KH lub mniej), to dodanie roztworu buforowego może doprowadzić do znaczącej zmiany pH.

Aby podnieść równocześnie GH i KH należy dodć węglan wapnia (CaCO3). 1/2 łyżeczki do herbaty na 100 litrów wody zwiększy KH i GH o 1-2 dH. Aby uzyskać podobny efekt należy dodać do filtra kilka muszli, trochę korali, wapienia, grysu marmurowego, itp.

Aby podnieść KH bez podnoszenia GH należy dodać dwuwęglan sodu (NaHCO3), znany jako soda oczyszczona. 1/2 łyżeczki do herbaty na 100 litrów podniesie KH o 1 dH. Dwuwęglan sodu ustali pH na równej wartości 8,2.

[...]

Cytat pochodzi z strony http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekr ... #hardening

Interesuje mnie rozwiązanie zaznaczone w tekście czerwonym kolorem a w szczególności dodanie do filtra w moim przpadku grysu dolomitowego który zawiera węglan wapnia i magnezu.

Teraz pytanie ile musiałbym dać tego żwiru (chcę wypełnić nim jeden koszyczek w Fluvalu 204) do filtra by uzyskać poniesienie KH o 3 -4 stopnie. Chciałbym mieć PH wody w granicach 6,2 - 6,8. Jak długo po włożeniu grysu będę musiał czekać na zmianę KH?

Posiadam "Amerykę" 100l z Skalarami. Dozuję Co2 ze względu na roślinki.

Proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Awatar użytkownika
marcinw
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Marcin Wilk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Częstochowa

Post autor: marcinw » 11 cze 2006, 23:47

w moim przypadku podnoszenie sodą oczyszczoną spowodowało mega inwazję glonów

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 12 cze 2006, 08:23

w moim przypadku podnoszenie twardości węglanowej za pomocą sody oczyszczonej spowodowało inwazję sinic - nie wiem czy jest to na 100% pewny powód bo nie miałem odwagi powtórzyć doświadczenia .

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 12 cze 2006, 08:27

A moim zdaniem podnosząc węglówkę podniesiesz ph. Chcesz podnieść tww a zbić ph???
Cuda zdarzają się w kościele szukaj rad u księdza.

Awatar użytkownika
marcinw
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Marcin Wilk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Częstochowa

Post autor: marcinw » 12 cze 2006, 08:55

ja mam w kranie:

KH - 2
GH - 9
pH - 7,0

podmieniam ok 30% tygodniowo. W akwa 450l jest ok 15 palet, 30cm duch, pare razbor, kirysków,bocje i 1 neonek :)
dodatkowo 2 duże korzenie
przy braku bufora powinno lecieć na łeb ale pH stoi jak zaczarowane na 6,8
w filtrze tylko wkłady mechaniczne i ceramika (no i tysiące ślimaków niestety - to może ich muszelki tak dobrze działają :P)

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 12 cze 2006, 09:42

Moim zdaniem masz idealną wodę i nie warto nic w niej zmieniać - dozowanie CO2 powinno zbijać pH na 6,5 a w przypadku kiedy spadnie niżej masz pewną wskazówkę że czas wymienić 25 % wody . Jednak zabawa z CO2 przy takich parametrach bez kontrolera to chodzenie po linie więc jedynie co mogę radzić to nie szukanie sposobu na podniesienie wartości węglanówki ale ulepszenie sposobu kontroli . Radziłbym też aby w akwarium napowietrzanie działało tylko w nocy i było sterowane elektronicznie a nie za pomocą Twojej pamięci .

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: CraNcH^MS » 12 cze 2006, 15:57

Do Jeki: Zdaję sobie sprawę, że podnoszenie KH podniesie także PH. Chodziło mi o to , aby podnieść KH by mieć stabilne PH. Jak pisałem zależy mi na PH (stabilnym) w w zakresie 6.2-6.8bo tak naprawdę nie potrafię dokładnie odczytać testem kropelkowym który posiadam. Nie zależy mi na zbiciu PH lecz na stabilizacji tego parametru wody.

Do cocoloco Woda jest dobra dla ryb które posiadam, ale nagły spadek PH po trzech czterech dniach chyba jest niewskazane (musiałbym za często podmieniać wodę).

BTW: Co do kontrolera to posiadam (wykonałem kontroler Skalar (strona projektu http://skalar.pc-net.pl/index.php), lecz jeszcze nie posiadam sondy do pomiaru PH)). Więc kontroler w tej chwili steruje tylko oświetleniem i grzałką, ale to przy przypływie gotówki :) się zmieni i uruchomię sterowanie CO2 i automatyczne napowietrzanie. Akwarystom elektronikom polecam wykonanie, kontroler nie jest trudny do wykonania (sam jestem tylko elektronikiem samoukiem) a koszt wszystkiego zamyka się w granicy 500 zł.

Możliwości SKALARA:
- sterowanie ogrzewaniem z dokładnością do jednej dziesiątej
- ustawienie temperatury wody w dzień
- ustawienie temperatury wody w nocy
- sterowanie oświetleniem
- załączanie oświetlenia na żądanie
- dwie sekwencje świateł dziennych
- światła nocne
- funkcja zmierzchu i świtu (płynne ściemnianie i rozjaśnianie światła)
- dwa niezależne TIMERY do których można podłączyć np. lampę UV
- pomiar PH
- wyświetlanie zawartości CO2 w wodzie (trzeba wprowadzić do urządzenia wartość TWW).
- opóźnienie włączenia lamp HQI podczas krótkotrwałego zaniku napięcia
- sterowanie dozowaniem CO2
- automatyczne sterowanie przewietrzaniem akwarium podczas nagłego spadku PH (trzeba wgrać do urządzenia alternatywny soft)
- płynne sterowanie wentylatorami w pokrywie

To chyba już wszystkie możliwości tego urządzenia.

Wracając do tematu, w piątek do jednej komory Fluvala nasypałem wspomnianego grysu dolomitowego, jak na dzień dzisiejszy i moje, myślę, że dobre oko, kolor testu kropelkowego nie ulega zmianie, ale przedwcześnie by jeszcze sposób uznać za dobry i skuteczny. O wynikach próby poinformuję.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 12 cze 2006, 16:26

Mam kranówkę o następujących parametrach:

KH - 2 stopnie niemieckie
GH - 5 stopni niemieckich
PH - 6.8
uzyskać poniesienie KH o 3 -4 stopnie. Chciałbym mieć PH wody w granicach 6,2 - 6,8.
bez obrazy ale ja tu widzę że ph z 6.8 chcesz 6.2 - 6.8 czyli to samo lub mniej.
a podniesienie kh z 2 o 3-4 stopnie spowoduje że ph będziesz miał około 7.5, dlatego napisałem o cudach.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: CraNcH^MS » 12 cze 2006, 18:30

Jeki żadnej obrazy z mojej strony nie będzie :D Zbieram akwarystyczne doświadczenie dopiero od roku, brałem także pod uwagę fakt, że być może, gdy podniosę TWW do trzech czterech stopni to może cały chemizm wody tak zadziała, że podniesie się znacząco PH.

Jak pisałem nie jestem zbytnio doświadczony, myślałem, powiem nadal myślę, że można zrobić w ten sposób, podnieść grysem TWW, wzrośnie wówczas PH, które mam nadzieję że zbiję do wspomnianych 6.8 dodatkiem CO2, szyszek olchowych, liści dębu itp. ale ten parametr PH będzie już na tyle stabilny, ze nie trzeba będzie korygować go częstą podmianą wody ponieważ bufor spowodowany podwyższeniem TWW będzie to powodował.

Nie wiem czy mój tok myślenia jest Ok. Proszę o odpowiedź.

Czy woda o paratetrach TWW 4-5 oraz PH 6.8 istnieje :?:

Pozdrawiam.

marek732
junior
junior
Imie i Nazwisko: Marek Kochaniak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: marek732 » 12 cze 2006, 19:56

bawiłem się testami kropelkowymi i nie zachęcam Ciebie do korekt ba takim teście.
tak naprawdę mając stałą kontrolę ph, możesz korygować twardości, a zwłaszcza tww.
po jakimś czasie patrząc na odczyn z kontrolera będziesz wiedział jakie masz tww pod warunkiem że będziesz znał two. Moim zdaniem istnieje prosta zależność pomiędzy
twardościa w i o. A bez zbyt dużej dociekliwości, połowa wartości two powinna być tww
bufor masz jak w m...de strzelił. przynajmniej na mojej wodzie to się sprawdza.
zatem może o jeden stopień obniż two. będzie wtedy 4-2.
Jednak bez stałej kontroli poczekaj z eksperymentami.
mam teraz tak
ph=6,95 do 7,05 (dobowo)
two=4
tww=2
brak co2, niewielkie dwa korzenie, żadnej szyszki czy innych dodatków (torf, etc.)
zero napowietrzania, jedynie ruch lustra wody od pomp.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: CraNcH^MS » 13 cze 2006, 19:13

CraNcH^MS pisze:Jak pisałem nie jestem zbytnio doświadczony, myślałem, powiem nadal myślę, że można zrobić w ten sposób, podnieść grysem TWW, wzrośnie wówczas PH, które mam nadzieję że zbiję do wspomnianych 6.8 dodatkiem CO2, szyszek olchowych, liści dębu itp. ale ten parametr PH będzie już na tyle stabilny, ze nie trzeba będzie korygować go częstą podmianą wody ponieważ bufor spowodowany podwyższeniem TWW będzie to powodował.
Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi na ten fragment mojego poprzedniego postu?

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 13 cze 2006, 20:17

CraNcH^MS pisze:
CraNcH^MS pisze:Jak pisałem nie jestem zbytnio doświadczony, myślałem, powiem nadal myślę, że można zrobić w ten sposób, podnieść grysem TWW, wzrośnie wówczas PH, które mam nadzieję że zbiję do wspomnianych 6.8 dodatkiem CO2, szyszek olchowych, liści dębu itp. ale ten parametr PH będzie już na tyle stabilny, ze nie trzeba będzie korygować go częstą podmianą wody ponieważ bufor spowodowany podwyższeniem TWW będzie to powodował.
Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi na ten fragment mojego poprzedniego postu?
Odpowiedź brzmi: NIE

Bo:
- utwardzanie wody grysem zanurzonym na stałe w akwa będzie poza kontrolą (tzn. w którymś momencie grys przestanie utwardzać wodę, ale będzie to zapewne grubo powyżej Twoich oczekiwań)
- obniżenie pH za pomocą CO2 owszem jest możliwe, ale coraz to mniej skuteczne wraz ze wzrostem TwW (im wyższe TwW tym więcej CO2 wtłaczasz, by osiągnąć żądane pH - w pewnej chwili zaczynasz trafiać w rejony śmiertelne dla ryb). Osobiście z obniżania pH za pomocą CO2 zrezygnowałem wraz z momentem, w którym odpuściłem sobie zieleń w akwa z paletkami (choć problemów z utrzymaniem sałaty nie miałem najmniejszych)
- obniżanie pH za pomocą szyszek olchy, kory dębu, torfu i róznych takich jest IMO możliwe jedynie przy baaardzo niskich czy wręcz zerowych twardościach węglanowych.. Przedtem ani drgnie, kolorek tylko zaczyna być jakiś taki zabijający wszelkie inne kolory w akwa..

Pytanie na koniec: czemu tak dużo osób upiera się przy stwierdzeniu, że by mieć stabilne pH trzeba mieć niezerowe TwW?? U mnie jest stabilne przy TwW=0 i TwO=1. Wynosi około 5,2. Ryby - na moje oko zachwycone. PH jak skała - nawet nie drgnie...

Rafał
[/img][/url]

j24
junior
junior

Post autor: j24 » 18 cze 2006, 16:27

CraNcH^MS pisze:Czy woda o paratetrach TWW 4-5 oraz PH 6.8 istnieje
Pozdrawiam.
No pewnie że istnieje, tylko że by coś takiego uzyskać musisz wodę o TwW 4-5 nasycić CO2 do poziomu ok.20mg/l. Bez CO2 pH takiej wody będzie w gr. 7,3. Tak więc możesz podnieść sobie TwW ale wtedy wzrośnie i pH (jak się upierasz możesz zastosować: CaCO3 -ale b.trudno rozpuszczalne, Ca(HCO3)2 lub Mg(HCO3)2 - trochę lepiej rozpuszczalne, ale dosyć trudne do zdobycia, KHCO3 -dobre, ale raczej nie powinno się za jego pomocą zwiększać TwW o więcej niż 1,5 st.n - nasycamy wtedy wodę potasem do poziomu ok.20mg/l, NaHCO3 - wprowadzamy z nim niepotrzebnie spore ilości Na).
Poza tym uważam że wodę masz dobrą a spadek TwW u Ciebie może być spowodowany np.zakwaszaniem wody przez zbyt obfite karmienie (nie wiem czy dodajesz jakieś "zakwaszacze" do wody)

Odpowiedz

Wróć do „Woda”