Jak schłodzić wodę.

Pomysły na modernizację akwarium

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 04 lip 2006, 23:42

Plus Valisneria odmian wszelkich, Micranthemum umbrosum, Glossostigma elantoides, Echinodorusy (przynajmniej te pospolite: amazonicus, bleheri etc - one przeżyją wszystko), Blyxa japonica (choć ta już jest cokolwiek wymagająca, zwłaszcza odnośnie światła i żelaza), Saggitaria subulata (kolejna roślina która zabić trudno).

Rafał

PS - w kwestii olewania obumierających roślin - w gęsto zarośniętym zbiorniku, w którym gwałtownie pogorszyły sie warunki, rośliny przestają przerabiać azot (bo nie rosną) i obumierają, wzbogacając pulę wspomnianego azotu w wodzie. Parametry potrafią się zrobić masakryczne - co wyjdzie momentalnie na rybach i dwa dni później na glonach (ooooooooooeeeeeeeeeeedogoooooooooniuuuuuuuuuum, dokładnie takie długie :) ). Przerobiłem na swoim akwa, w ramach eksperymentów, sytuacja była trudna :)

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 04 lip 2006, 23:52

też mam Limnofila aquatica oraz Mech jawajski , Krynia rzemienista , Aponogeton sałatnicowaty , Bakopa karolińska , Grzebień tygrysi czerwony/zielony, - to dodatkowo sprawdza się w moim akwarium - temperatura non stop 29,5 stopnia - jak i latem taki i zimą . Nie mam kota więc nad akwarium wisi sobie lampa - straty to jedna ryba w ciągu 3 lat . Zapłaciła głową za próbe ucieczki .
Mam podobne zdanie co Kloss - 5 dni ciemności absolutnej lub temperatura a 33 stopnie nie przerabia akwarium w zupę jarzynową . Zupa jarzynowa zaprawiona glonami to zaniedbanie podmian wody . Tam gdzie leń bokiem wychodzi nie warto zganiać to na temperaturę . Chociaż widziałem że jak gorąco to nic się robić nie chce i jak napisał Rafał robi się za to w akwarium oj robi .

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 05 lip 2006, 07:45

u mnie w ciut ponad 30 stopniach rośnie (i nawet zdrowiej wygląda) każda limnofilia, dodatkowo baaardzo rozciągnęły się ale nie straciły soczystości kryptokoryny (balanse i wendti), saggitaria subulata, przyjmuje się powolutku świeżo posadzona glossostigma, a i anubiaski nie wyglądają na zmartwione wydając wokół siebie młode pędy.
w akwa niedawno zrobiłem bezmyślnie test, wydawało mi się, że pali mi się instalacja elektryczna w mieszkaniu (okazało się, że piętro niżej) i wyjeżdzając na 6 dni nerwowo wyłączyłem bezpieczniki... w akwa po przyjezdzie przeżyło wszystko (kosiarki, razbory, glonojady, tęczanki, neony) nie tylko bez światła, ale i bez filtracji... ale podgniłą wodę czułem jeszcze przez 2 dni mimo 100% podmian i restartu filtra... na roślinach nie zrobiło to żadnego wrażenia

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 07 lip 2006, 08:15

amorphis pisze:...................................
w akwa niedawno zrobiłem bezmyślnie test, wydawało mi się, że pali mi się instalacja elektryczna w mieszkaniu (okazało się, że piętro niżej) i wyjeżdzając na 6 dni nerwowo wyłączyłem bezpieczniki... w akwa po przyjezdzie przeżyło wszystko (kosiarki, razbory, glonojady, tęczanki, neony) nie tylko bez światła, ale i bez filtracji... ale podgniłą wodę czułem jeszcze przez 2 dni mimo 100% podmian i restartu filtra... na roślinach nie zrobiło to żadnego wrażenia
A co z dyskowcami ? Im też taki eksperyment nie zaszkodził ?

Awatar użytkownika
Gosia
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Gosia » 08 lip 2006, 14:51

Najprostszy sposób pod Słońcem:obniżyć temperaturę na grzałce.Ja miałam problem z temperaturą w akwa.Stary,ciepły,drewniany dom.Dodatkowo w pokrywie 2 listwy oświetleniowe po 2 świetlówki,grzeje jak Sahara, Ciepło trzyma non-stop.Na grzałce było 28 stopni-w akwa 32.Teraz mam na grzałce 24 stopnie,a w akwa 28.

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 08 lip 2006, 15:56

wiesiek pisze:A co z dyskowcami ? Im też taki eksperyment nie zaszkodził
dysków na razie brak... ale buduję im domek :)

Awatar użytkownika
margod
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: margod » 27 lip 2006, 17:11

Chciałbym na moment powrócić do tematu, może komuś przyda się.
Ponieważ upały nie odpuszczają i temperatura wody w akwarium stale przekraczała 30st. (przy zdjętej pokrywie), wstąpiłem do sklepu z częściami do komputerów i kupiłem dwa wiatraczki. Pomyślałem, że spróbuję je jakoś zamontować. Udało mi się to zrobić nie niszcząc pokrywy. Teraz mogę potwierdzić, że amorphis miał rację, to działa. :D Wentylatorki utrzymują stałą temperaturę wody na poziomie 28 st. (jeden stopień poniżej temperatury w pokoju).

Awatar użytkownika
banerman
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: banerman » 28 lip 2006, 03:11

Swoją drogą , to znów przychodzi mi na myśl zasada wymiany ciepła.
Z tego co pamietam, to wymiana ciepła działa tylko w jednym kierunku,
czyli "oddawaniu" z cieplejszego do zimniejszego ..
Właśnie dlatego pomaga (troche), otwarcie pokryw, a jeśli woda faktycznie jest cieplejsza od otoczenia , to wystaczy przepuścic ją przez wężownice z cienkich rurek ( np. takich jak do napowietrzania) na zewnątrz akwa i spowrotem.
Wielokrotna cyrkulacja powinna sukcesywnie obniżac temp. wody oddając ciepło do otoczenia ( pod warunkiem że w pokoju nie mamy więcej oC niż w akwa no i musimy wężownice umieścić w zacienionym miejscu. Jeśli jeszcze skierujemy na nią np. wiatraczek pokojowy, powinno działać jak trzeba.
Nie przesadzajmy jednak, gorąco , upały, są tylko w dzień , w nocy temp otoczenia mocno spada więc ,żeby nieokazało się, że wtedy grzałki nie nadążą grzać ;).
Ja mam akwarium stojące pod oknem a okno od południa do zachodu nasłonecznione, żaluzje przysłonięte i mam 32oC w akwa, ale wieczorem musze zamykać juz pokrywe, bo temp spada i grzałki niepotrzebnie zasilają kase "Vatenfal" :(
Sposób z węzykiem jako wężownicą na zewnątrz , można również wykorzystać odwrotnie w okresie grzewczym, jesli umieścimy ją np. blisko gorącego kaloryfera.
Będzie działać wtedy jak nagrzewnica ;).

pozdrawiam Piotrek

Odpowiedz

Wróć do „Zrób to sam”